Skip to main content

Master Oncologic Physical Therapy (MOPT)

Master Oncologic Physical Therapy (MOPT) - opleiding - master oncologiefysiotherapie
iets voor u?
 • U wilt met een opleiding uw kansen op de arbeidsmarkt vergroten.
 • U wilt een zo maximaal mogelijk en duurzaam effect van uw behandelingen bereiken bij uw patiënten.
 • U wilt écht beter worden in uw dagelijkse werk.
In het kort
 • niveau Master
 • duur 3 jaar
 • studiebelasting 140 uur per kwartaal
 • studiekosten 17.995,-
 • Startmomenten September en februari
 • startdata
  • 03-09-2019 Breda Zie tabblad bijeenkomsten
  • 03-09-2019 Utrecht Zie tabblad bijeenkomsten
Bekijk alle startdata en locaties inschrijven

Master Oncologic Physical Therapy (MOPT)

Heel veel mensen in Nederland krijgen te maken met kanker. Namelijk 1 op de 3 vrouwen en 1 op de 2,5 mannen. Gelukkig overleven steeds meer mensen kanker en heeft een oncologiefysiotherapeut deze mensen steeds meer te bieden. Uit steeds meer onderzoeken blijken positieve effecten van functioneel oefenen en trainen in allerlei stadia van kanker en bij diverse medische behandelingen. Tijdens de master oncologiefysiotherapie wordt u opgeleid om oncologiepatiënten met meer complexe problematiek echt iets te kunnen bieden.

Vanaf het najaar 2017 is het mogelijk om u per jaar in te schrijven voor de master oncologische fysiotherapie. U mag zelf bepalen of en wanneer u verder wilt met de rest als u maar rekening houdt met een maximale doorlooptijd van 5 jaar.

Waarom kiezen voor een fysiotherapie oncologie opleiding?

Oncologiefysiotherapie richt zich op mannen en vrouwen van alle leeftijden en met zeer uiteenlopende hulpvragen. Tijdens deze fysiotherapie oncologie opleiding wordt u opgeleid om patiënten met complexe problematiek écht iets te kunnen bieden door middel van gespecialiseerde oncologie fysiotherapie. Ondersteund door de wetenschap is er vooral veel aandacht voor de praktische vaardigheden om uzelf zo goed mogelijk te kunnen ontwikkelen als praktiserend oncologiefysiotherapeut.

lees meer
praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  U bent gediplomeerd fysiotherapeut en u heeft de wens om uzelf te specialiseren in fysiotherapeutische zorg voor oncologie patiënten door middel van een master oncologiefysiotherapie. Op dit moment werkt u al met deze doelgroep in de eerste- of tweedelijn of u heeft de ambitie om dit te gaan doen. In het tweede jaar van de opleiding is het werken met de doelgroep noodzakelijk om de opleiding te kunnen doen. Het taakgericht oefenen en trainen staat centraal in deze master opleiding oncologie fysiotherapie.

  Bent u al master of heeft u relevante werkervaring? Meld u dan bij de opleidingsmanager om samen te kijken naar eventuele vrijstellingen. 

  Werkvorm

  Werkvorm

  Deze oncologie fysiotherapie master bieden we aan in een vernieuwde vorm en dit betekent dat u minder klassikale bijeenkomsten heeft. Dit zorgt er uiteraard voor dat u minder reiskosten en reistijd kwijt bent. In deze master gebruiken we blended learning. Dit is een mix van didactische vormen waardoor u in staat wordt gesteld effectiever en efficiënter het opleidingstraject te doorlopen. Dankzij deze manier van werken leert u nog meer dan voorheen in en van de praktijk. Denk bijvoorbeeld aan onderwijsvormen als werkplekleren, intervisie, supervisie, online learning, coaching en interactieve colleges. 

  Individueel gesprek

  Voordat u start met de opleiding oncologie fysiotherapie plannen we een individueel gesprek tussen u en de opleidingsmanager om samen te kijken of de opleiding bij u past. Daarnaast is het uiteraard belangrijk om af te stemmen of wederzijdse verwachtingen van de oncologie fysiotherapie opleiding op elkaar aansluiten.

  Toetsing

  Ook de toetsing sluit aan bij de praktijk. Dit betekent geen kennistoetsen, maar opdrachten uitwerken aan de hand van casuïstiek en tijdens uw werk patiënten volgen en daar opdrachten over maken. Daarbij leert u ook van het meekijken bij een collega-deelnemer en geeft u elkaar feedback. U bespaart met deze aanpak essentiële tijd die u in de praktijk aan patiënten kan besteden. 

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De master oncologie fysiotherapie duurt 3 jaar. Het gaat dan om een totale studielast van 60 EC (oftewel 1680 uur). Deze master is ingedeeld in kwartalen van 140 uur en het is grotendeels aan uzelf wanneer u deze uren maakt. We organiseren slechts eenmaal per maand een klassikale bijeenkomst en daarnaast wordt er gewerkt in groepen. Het werken in groepen hoeft niet op locatie. U en uw mededeelnemers kunnen dus gemakkelijk een bijeenkomst plannen in jullie eigen regio.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten van de gehele master oncologiefysiotherapie zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 17.995,-.
  • Boeken: circa € 750,-. Deze schaft u zelf aan.

  U ontvangt een factuur voor aanvang van de opleiding.

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Het is mogelijk om het cursusgeld in termijnen te betalen via automatische incasso. Dat kan bij deze opleiding in 3 jaarlijkse termijnen van € 6.150,- of in 30 maandelijkse termijnen van € 630,-. Overige kosten worden bij de eerste termijn geïncasseerd. 

  Inschrijven per jaar

  Het is ook mogelijk om u per jaar in te schrijven. Voor het studiejaar 2019-2020 bedragen de kosten € 6.300,-.

  Levenlanglerenkrediet

  Deelnemers aan deze opleiding kunnen in aanmerking komen voor een Levenlanglerenkrediet. Dit houdt in dat u een lening kunt krijgen van de overheid voor het volgen van de opleiding, indien u aan de voorwaarden voldoet.

  Informatie over voorwaarden en aanvraagprocedure Levenlanglerenkrediet

  Diploma

  Diploma

  Als u deze masteropleiding succesvol heeft afgerond, ontvangt u het getuigschrift Master Specialized Physical Therapy (MSPT). Aan u wordt dan de graad Master of Science Oncologic Physical Therapy toegekend. De MSPT is geaccrediteerd door de NVAO en leidt tot registratie bij het CKR en het Keurmerk Fysiotherapie.

  Deze masteropleiding die opleidt tot gespecialiseerd oncologisch fysiotherapeut leidt tot registratie in het specialistenregister en geeft vrijstelling voor het behalen van registratiepunten in het register Algemeen Fysiotherapeut. Dit is van toepassing op de registratieperiode waarin de opleiding wordt gevolgd, met een maximum van twee registratieperiodes.

  Resultaat

  Resultaat

  Na de oncologie fysiotherapie master kunt u voor en met uw patiënt onderbouwde keuzes maken op basis van klinisch redeneren. U werkt altijd binnen de driehoek die bestaat uit: Evidence based practise, patient values en eigen expertise.

  Op dit moment zijn er in Nederland nog niet veel masters werkzaam in deze specialisatie en is er behoefte aan master oncologische fysiotherapie professionals. Gezien de grootte van de doelgroep is er veel behoefte aan fysiotherapeuten die deze specialistische master hebben afgerond. Dankzij deze master vergroot u dus uw kansen op de arbeidsmarkt binnen de oncologie fysiotherapie. 

  Bijeenkomsten

  Bijeenkomsten

  In onderstaand overzicht vindt u per locatie op welke dagen de introductie en bijeenkomsten plaats vinden.

  Breda:

  In Breda vinden de bijeenkomsten op de volgende dagen plaats:

     Dag  Tijden  Locatie
   Introductie  3 september 2019  13:30 - 20:30  Breda
   Bijeenkomsten  Dinsdag  13:30 - 20:30  Breda

  Er zijn 2 a 3 bijeenkomsten per 10 weken.

  Utrecht:

  In Utrecht vinden de bijeenkomsten op de volgende dagen plaats:

     Dag  Tijden  Locatie
   Introductie  3 september 2019  13:30 - 20:30  Breda
   Bijeenkomsten  Donderdag  13:30 - 20:30  Utrecht

  Er zijn 2 a 3 bijeenkomsten per 10 weken.

  Contact

  Contact

  Heeft u vragen over deze opleiding oncologie fysiotherapie? Of kunt u advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met Shirley van der Sande van de afdeling Voorlichting en advies via info@avansplus.nl of via 076 – 525 88 14.

  Programma
  Module 1: Persoonlijk leiderschap

  Word een master; ook in zelfregie, zelfstandigheid, pro-activiteit en blijven leren.

  Bekijk jaar 1
  Module 2: Evidence Based Practice

  Het wetenschappelijk onderbouwen van de keuzes voor meetinstrumenten en interventies voor uw patiënt met oncologische problemen staat centraal.

  Bekijk jaar 1
  Module 3: Oncologic Physical Therapy 1

  Welke visie en modellen liggen er ten grondslag aan uw handelen binnen het oncologiefysiotherapeutisch proces?

  Bekijk jaar 1
  Module 4: Oncologic Physical Therapy 2

  Diverse soorten kanker vragen om diverse medische behandelingen. Wat betekenen deze voor de oncologiefysiotherapiepraktijk? Met welke psychosociale factoren kan ik te maken krijgen bij deze patiëntengroep en hoe ga ik daar als oncologiefysiotherapeut mee om?

  Bekijk jaar 1
  Programma MOPT jaar 1
  Module 5: Oncologic Physical therapy 3

  Dit kwartaal volgt u een patiënt en past u het klinisch redeneren toe. De meeste aandacht wordt besteedt aan screening.

  Bekijk jaar 2
  Module 6: Oncologic Physical Therapy 3

  U volgt een nieuwe patiënt met een andere, meer complexe, problematiek. De nadruk in dit kwartaal ligt op diagnosticeren.

  Bekijk jaar 2
  Module 7: Oncologic Physical Therapy 3

  De problematiek van de patiënt die u volgt, neemt nog verder toe in complexiteit. De nadruk ligt nu op het behandelplan.

  Bekijk jaar 2
  Module 8: Oncologic Physical Therapy 3

  U behandelt de patiënt uit kwartaal 3 daadwerkelijk, evalueert en stelt bij waar nodig.

  Bekijk jaar 2
  Programma MOPT jaar 2
  Module 9: Projectplan

  U kiest een onderwerp waarop u wilt afstuderen en schrijft daarvoor een plan. Aansluiten bij academisch onderzoek of een zelfstandig project behoren tot de mogelijkheden. De link tussen wetenschap en praktijk staat centraal.

  Module 10, 11 en 12: Project

  U voert het eerder geschreven plan uit. Het kan een stukje onderzoek zijn, maar ook implementatieprojecten zijn welkom. Altijd moet er een duidelijke vernieuwing en betekenis voor de praktijk zijn. Alle projecten samen brengen het vak fysiotherapie op een hoger plan.

  Programma MOPT jaar 3
  Bezoek een voorlichtingsbijeenkomst

  Voor antwoorden op al uw opleidingsvragen

  Meld u nu aan
  • Het is belangrijk om een beetje uit je comfortzone te komen. De spanning van een presentatie of het inleveren van een product houdt je vak en je werk leuk. 

   testimonial-fysio-gerbenhinte
   Gerben Hinte
   Fysiotherapeut en onderzoeker
  • De opleiding is duidelijk van masterniveau, te merken aan de ontvangen begeleiding: bedoelt om je verder op weg te helpen en te zorgen dat je het begrijpt, maar je moet wel zelfstandig verder werken.

   testimonial-fysio-ajansen
   A. Jansen
   Ouddeelnemer Avans+
  • Ik heb geleerd om diverse gesprekstechnieken toe te passen bij zowel collega’s als patiënten. Het mooie is dat het werkt! 

   testimonial-fysio-anntaveirne
   Ann Taveirne
   Praktijkhouder
  Bekijk alle referenties
  Brochure aanvragen Inscrijven