Lees hoe Marijke Pluijm de opleiding Leidinggeven als nieuwe uitdaging heeft ervaren:

“Je hebt zo van die valkuilen waar je keer op keer instapt. Daarom had ik het idee dat mijn manier van leidinggeven nog wel voor verbetering vatbaar was. Collega’s maakten mij attent op deze opleiding. ”Goed voor beginners, maar ook voor leidinggevenden die al wat langer in het zadel zitten”, spraken ze uit eigen ervaring. Ten tijde van de opleiding waren er de nodige spanningen op mijn afdeling.

Situationeel leidinggeven bleek dé manier om het hoofd koel te houden. Hierdoor, én met dank aan de docent, maakte ik al snel een enorme groei door in conflicthantering. Haar manier van lesgeven was bovendien boeiend, veelzijdig en gevarieerd. Iedereen kreeg evenveel aandacht en zij liet elke deelnemer in zijn waarde.

De tips die ik kreeg bij timemanagement hebben me veel winst opgeleverd. Ik gun mezelf nu ook meer de tijd om beter te luisteren naar een vraag en ‘de vraag achter de vraag’. Alles wat zo vanzelfsprekend leek, leerde ik door een andere bril bekijken. De samenstelling van het team, de interacties tussen mensen, de signalen die ze afgeven, maar ook de signalen die je zelf uitzendt. Meer dan ooit ben ik me ervan bewust dat leidinggeven voor tachtig procent bestaat uit communiceren. Mijn medewerkers voelen zich nu meer gehoord en gewaardeerd en tonen zich daardoor meer betrokken.”