Skip to main content

Kom 21 september naar de open dag in Breda of 9 oktober in Utrecht. Meld je hier aan!

Een sleutelrol vervullen in de psychosociale begeleiding van jongeren

  • 16 mei 2017
  • Door: Avans+

Waarom hbo-verpleegkundige worden? Wat is het resultaat van een hbo-v opleiding en hoe gaat zo’n opleiding in z’n werk? We praten met deelnemer Patrick Mertens, spoedeisende hulp en IC verpleegkundige in het Laurentius Ziekenhuis in Roermond. Patrick Mertens werkt sinds 1988 in het Laurentius Ziekenhuis en is daar begonnen via een inservice opleiding tot A-verpleegkundige. Daarna heeft hij de verpleegkundige vervolgopleidingen tot spoedeisende hulp en intensive care verpleegkundige afgerond. Sinds mei 2016 is hij gestart met de Bachelor Verpleegkunde bij Avans⁺ in Breda.

Hoe ziet het hbo-v traject binnen het Laurentius Ziekenhuis er uit? Het Laurentius Ziekenhuis is een samenwerking aangegaan met Avans+ omdat zij hun medewerkers de kans willen bieden zich verder te ontwikkelen. Patrick doet de opleiding samen met 19 andere medewerkers binnen het Laurentius ziekenhuis.

Waarom hbo-verpleegkundige worden?

“De zorg wordt steeds complexer. We hebben te maken met vergrijzing, er bestaan steeds meer behandelmogelijkheden, patiënten hebben vaak meerdere klachten tegelijk en de patiënt vraagt om meer aandacht per individu. Daarnaast worden patiënten mondiger en willen zij zelf graag de regie houden. Deze veranderingen vragen om andere verpleegkundige competenties. Het Laurentius wil haar medewerkers helpen zich hierin te ontwikkelen.”

Hoe bevalt de opleiding hbo-verpleegkunde tot nu toe?

“Aan de ene kant is het prettig dat alle deelnemers binnen dezelfde instelling werken, maar aan de andere kant lijkt het mij ook leuk om met andere verpleegkundigen in de opleiding te zitten. Bij Avans⁺ zijn er ook combinatieklassen, maar in het geval van het Laurentius is specifiek gekozen voor deze vorm. Het voordeel hiervan is dat we casussen uit de praktijk behandelen in de lessen. De opleiding wordt onder werktijd gevolgd en ook betaald door de werkgever. Dat is een mooi gebaar en een prachtige kans natuurlijk!”

Wat is het resultaat qua hbo verpleegkundige competenties?

“Je ontwikkelt jezelf op inhoudelijk vlak, maar de opleiding gaat ook over het ontwikkelen van hbo verpleegkundige competenties gericht op samenwerken, communicatie, kennis en wetenschap. Als ik het resultaat zou moeten omschrijven, zou ik zeggen dat het zorgt voor een totaal andere houding ten opzichte van mijn werkzaamheden.

Je stelt jezelf vaker de vraag: ‘waarom doen we dit op deze manier en wat is het beste voor de patiënt?’ Ik leer kritischer denken en beter luisteren naar de wensen van de patiënt. Mijn doel is om in samenspraak met de patiënt op zoek te gaan naar de beste behandeling voor hun probleem. Niet alleen vakinhoudelijke problemen, maar ook processen op het werk benader ik anders dankzij de opleiding.

Een mooi voorbeeld is dat ik in het ziekenhuis merkte dat de overdracht bij het wisselen van een dienst niet lekker liep. Die overdracht duurde namelijk te lang en daardoor moesten we vaak overwerken. Een logische oplossing zou zijn dat je eerder begint met de overdracht en strikter omgaat met de eindtijd. Dit had ik eerst een prima oplossing gevonden, maar nu denk ik na over het probleem achter het probleem. Ik stel vragen als: ‘hoe vindt die overdracht plaats? Spreken mensen elkaar aan als zij uitlopen? En welke beïnvloedbare factoren kunnen er ten grondslag liggen?’. Door die analyses pak je de kern van het probleem aan in plaats van puur te denken in oplossingen.”

Wat zou je zeggen tegen toekomstige deelnemers?

“Ik juich het toe als meer verpleegkundigen deze opleiding willen doen! Je bent nooit te oud om te leren en het is goed om hbo-v competenties te ontwikkelen. Het is hard werken en het vraagt soms wat van je privéleven, maar het resultaat mag er zijn. En laat je niet tegenhouden door het assessment aan het begin. Ik vond de toets spannend, maar het heeft juist veel interessante inzichten opgeleverd.”

 

Meer weten over de Bachelor Verpleegkunde van Avans⁺? Of wilt u meer weten over andere verpleegkundige vervolgopleidingen? Neem dan contact op met Marjolein Rijskamp via 076-5258803.