Skip to main content

Projectleider, blijf jezelf ontwikkelen!

  • 25 augustus 2015
  • Door: Talisa Brouwers

Als opleidingsmanager kom ik het vaak genoeg tegen: mensen die vanuit de praktijk zijn doorgegroeid in de rol van projectleider. Hierdoor handelen ze regelmatig alleen vanuit eigen ervaring. Vaak gaat dit goed, maar er zijn ook valkuilen. Zo hoor ik geregeld dat ze opgaan in de ‘waan van de dag’ en behoefte hebben aan een meer gestructureerde manier van werken. Of dat ze juist hun leiderschapsvaardigheden willen verbeteren om zo sneller projectteamleden te activeren. Herkenbaar? Als projectleider moet je blijven groeien. Maar wat maakt jou als projectleider succesvol en wat zijn je ontwikkelpunten?

Weet welk succes je al hebt

Om te weten op welk vlak je kunt groeien, moet je eerst weten waar je al goed in bent. Heb je projectmanagement- of projectsucces? Projectsucces geeft aan of het projectdoel binnen de vastgestelde randvoorwaarden is gerealiseerd. Projectmanagementsucces geeft juist aan in welke mate alle betrokken partijen tevreden zijn met het management van het project.

Opdrachtgevers beoordelen een projectleider vooral op het projectsucces. Maar om leerpunten te bepalen dien je ook kritisch naar jouw projectmanagementsucces te kijken. Projectmanagementsucces kun je behalen door vooraf goed af te spreken wat de taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden zijn voor jou als projectleider en voor de andere belanghebbenden. Dit kun je vastleggen in een projectmanagementcontract met je opdrachtgever.

Kennis van methodiek essentieel voor projectsucces

Projectsucces kun je alleen realiseren als je weet onder welke randvoorwaarden het resultaat moet worden behaald, hoe het project moet worden beheerst en in fases kan worden doorgevoerd. Oftewel, kennis van de methodiek van projectmatig werken, is geen overbodige luxe!

Verdiep jezelf in methodiek

Ga op tijd op zoek naar verdieping in deze methodiek, zodat je effectiever en meer gestructureerd kunt werken. Is er bijvoorbeeld een ervaren projectmanager in jouw organisatie die jou kan coachen? Of zoek theoretische verdieping in literatuur of een studie.

Om het leereffect te vergroten is het belangrijk jouw praktijkervaring te koppelen aan de theorie. Sta stil bij jouw ervaring met planning, scopewijzigingen en risicomanagement en hoe zich dit verhoudt tot de theorie.

Ontwikkel je soft skills voor projectmanagementsucces

Oké, je projectsucces is op orde, maar je projectmanagementvaardigheden kunnen nog wat verbetering gebruiken? Ontwikkel dan je soft skills, je vaardigheden.Zoals onze docent Projectmanagement Patricia van Amen zegt: “Alleen het beheersen van de harde methodiek is binnen een opleiding projectmanagement nooit voldoende. Het zit hem juist in de manier waarop je het in de praktijk toepast, de manier waarop je rekening houdt met de krachten in en om je project.”

“Verwachtingsmanagement is een zeer belangrijk onderdeel van projectmanagement”, vervolgt Van Amen, “en dat kun je alleen goed toepassen als je daarvoor de vaardigheden in huis hebt. Denk aan effectieve communicatie. Ezelsbruggetjes als LSD (luisteren, samenvatten, doorvragen), ANNA (altijd navragen, nooit aannemen) en NIVEA (niet invullen voor een ander) kunnen je hierbij helpen. Als projectmanager moet je namelijk continu je voelsprieten uit hebben staan.”

Tips om soft skills te verbeteren

Om je vaardigheden te verbeteren kun je het volgende doen:

  • Vraag feedback aan jouw projectteamleden op jouw manier van leidinggeven.
  • Probeer zelf de ezelsbruggetjes uit.
  • Oefen bepaalde knelpunten waar je vaak tegen aan loopt. Wat doe je bijvoorbeeld als de opdrachtgever in een voortgangsgesprek met onverwachte eisen komt? Of wat als een teamlid zijn afspraken niet nakomt? Laat een collega, coach of trainer je observeren en van feedback voorzien.

Kortom, wil je jezelf ontwikkelen en uit de ‘waan van de dag’’ komen, evalueer dan tijdig jouw projectmanagement- en projectsucces. Waarin ga jij je ontwikkelen? Misschien is onze opleiding Projectmanagement wel het middel om jezelf te blijven ontwikkelen.

Bekijk een praktijkvoorbeeld

Martina Driessen en Bart Halfers, projectcoördinatoren bij Janssen-Fritsen, keken ook kritisch naar hun wijze van projectmatig werken. Wil je weten hoe zij direct hun praktijk hebben verbeterd met de opleiding Projectmanagement? Bekijk dan deze video!

Youtube video https://youtu.be/CVi_pT7VQA8

 

Talisa Brouwers is opleidingsmanager Management en Bedrijfskunde bij Avans+ in Breda.

Plaats ook een reactie

CAPTCHA
Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.