Skip to main content

Accountant worden? Ontdek wat accountancy inhoudt

  • 07 oktober 2021
  • Door: Marcha van Meer

Je hebt talent voor cijfers, je bent analytisch sterk, nauwkeurig en betrouwbaar. Je bent communicatief vaardig, je werkt graag met mensen en je wil jezelf ontwikkelen in een maatschappelijk rol met de mogelijkheid om nog alle kanten op te kunnen in de wereld van accountancy. Herken je jezelf in bovenstaand profiel? Dan is de rol van accountant op jouw lijf geschreven en is de opleiding accountancy precies wat jij zoekt. Wil jij accountant worden? Lees dan snel verder.

Wat doet een accountant precies?

Het beroep van accountant is de laatste jaren enorm in beweging. Van oudsher controleert de accountant jaarrekeningen en stelt deze op, met name voor het MKB. De controlerend accountant werd vaak gezien als de afvinker van lijstjes en posten. Die tijd is voorbij. Het beroep van accountant wordt steeds dynamischer maar een aantal elementen blijven gelijk; integriteit en betrouwbaarheid zijn en blijven kernelementen in dit beroep. In plaats van een puur controlerende taak ligt de nadruk van de accountant in het MKB op de adviserende rol.

De ontwikkeling van de technologie zorgt ervoor dat steeds meer traditionele werkzaamheden van de accountant geautomatiseerd worden. Hierdoor krijgt hij steeds meer tijd om in gesprekken met de klant te onderzoeken hoe de ondernemer zijn bedrijf nog beter kan ontwikkelen en hem te helpen in complexe situaties. Accountants in het MKB kijken niet alleen meer hoe het bedrijf gepresteerd heeft, maar ook hoe de organisatie verbetert kan worden. Daarmee helpt de accountant de klant om zijn toekomstdromen te realiseren.

Ik wil accountant worden, welke richting kies ik?

Wanneer je geconstateerd hebt dat het beroep van accountant op jouw lijf is geschreven, kies je een richting. Je hebt binnen accountancy twee richtingen, praktijkgericht (AA) of wetenschappelijk gericht (RA). Kies je voor praktijkgericht dan sluit een postbachelor goed aan en wanneer je graag een wetenschappelijke opleiding wilt volgen, kies je voor een universitaire opleiding. Avans+ richt zich op de praktijkgerichte opleiding accountancy.

Hoe word je accountant?

Als accountant ga je steeds meer richting het adviseren van de klant en dat maakt dat je een aantal competenties nodig hebt om succesvol in je toekomstige beroep te staan. Met onze accountancy opleiding ga je deze competenties (verder) ontwikkelen. Waarom onze opleiding kiezen? We geven 5 pluspunten van onze opleiding: 

Flexibiliteit
De opleiding indelen zoals het beste bij jou past. Wij geloven in de kracht van eigen regie en in combineren wat voor jou belangrijk is. Jij weet als professional als geen ander hoe jij je opleiding vorm wilt geven en hoe dit het beste aansluit bij jouw praktijk. Jouw opleidingstraject wordt daarom samengesteld naar eigen wens. Hierdoor wordt het mogelijk om zelf je opleiding in te delen, en dus beide opleidingen (theorie en praktijk) te combineren en met de juiste studiebelasting.

Specialist
Als accountant ben je altijd op de hoogte van alle ins en outs van een onderneming en dragen jouw adviezen bij aan de financiële gezondheid van een organisatie. Hiervoor moet je op de hoogte zijn van actuele wet- en regelgeving. Ook leer je de strategie en bedrijfsprocessen van de klant in kaart te brengen en je bereidt een bedrijfsovername voor. Natuurlijk besteden we veel aandacht aan financiën.

Adviseur
Een goede relatie met je klant is essentieel in jouw beroep. Je stelt je betrouwbaar en kritisch op richting de klant. In de opleiding accountancy leer je dus niet alleen aandacht te hebben voor de inhoud van het gesprek, maar ook hoe je jouw klant in beweging krijgt, omgaat met ethische aspecten en adviseren met impact. Zo kun jij onderbouwde adviezen geven over de onderneming.

Begeleiding
Onze persoonlijke aanpak maakt dat jij eigen regie hebt over jouw opleidingstraject, maar dat je vanuit ons de juiste betrokkenheid krijgt om jouw ontwikkeling succesvol te doorlopen. Wij dagen je graag uit om elke dag het beste uit jezelf te halen. Jij bent verantwoordelijk voor je opleidingstraject, maar doet dit wel samen met Avans+.

Praktijkgericht
Je werkt met door jezelf ingebrachte casussen om de ins en outs te leren van het vak. Je bent immers werkzaam in het werkveld. Dit maakt dat we kunnen werken met echte actuele casuïstiek. Je wilt je namelijk niet alleen ontwikkelen in de theorie, maar ook actief stappen zetten in de praktijk. Daarbij zijn onze docenten allemaal actief werkzaam in de praktijk waardoor zij precies weten wat er speelt en je dus actief en actueel kunnen begeleiden tijdens de opleiding.

Accountant worden met de opleiding van Avans+

Ben jij klaar om de stap te zetten naar MKB accountant? Met een afgeronde bacheloropleiding HBO AC, kun je direct instromen in de postbacheloropleiding AA oriëntatie MKB. Heb je een andere vooropleiding of wil je graag advies? Neem dan contact met ons op via accountancy@avansplus.nl. Lees ook onze blog voor meer informatie over de opleidingen en ervaringen van deelnemers. 

Plaats ook een reactie

CAPTCHA
Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.