Skip to main content

Waarom de HRM Master kiezen?

  • 06 november 2023
  • Door: Koen van Schendel

Elke dag nog beter worden in wat je doet, dat is wat jij wil. Je hebt passie voor het HR-vak en je wilt jezelf blijven ontwikkelen. Omdat het vak dat ook doet. Je wilt groeien en een nog betere bijdrage leveren aan de strategie van de organisatie en je collega’s en medewerkers daarbij ondersteunen. Zodat ook zij weer groeien. Daarom overweeg je een HRM Master. Opleidingsmanager Koen van Schendel vertelt je graag meer.

Waarom HRM studeren?

Als opleidingsmanager van de Master of HRM ben ik trots op de master zoals die nu staat: een geaccrediteerd masterprogramma dat professionals nog verder laat groeien. Dagelijks spreek ik mensen die overwegen een masteropleiding te volgen. Iedereen heeft zijn eigen reden waarom human resource management wordt gekozen, maar de belangrijkste die ik tegenkom zijn:

+ Ik denk te vaak direct vanuit oplossingen, een helicopterview helpt me om advies te onderbouwen.
+ Ik wil beter kunnen schakelen met MT-leden en dat vraagt om meer kennis en inzichten op bedrijfskundig en financieel terrein.
+ Ik zit tegen masterniveau aan en ik merk dat het voor mijn eigen carrière belangrijk is om die titel te behalen.

Maar, een masteropleiding ga je niet zomaar doen. Graag zet ik de plussen voor je op een rij om je te ondersteunen bij jouw oriëntatie.

7 voordelen van een HRM Master

Vragen uit de organisatie worden steeds lastiger te beantwoorden. Organisaties worden complexer en veranderingen hebben een steeds grotere invloed op het HR-beleid en de behoefte aan advies. Dit vraagt andere competenties van jou als HR-professional. In de master of HRM leer je wetenschap te koppelen aan praktijkgericht actieonderzoek. Het doel hiervan is om complexe vraagstukken te analyseren en oplossingen voor de dagelijkse praktijk voor nu en de toekomst aan te reiken. Deze vaardigheden geven je meer invloed waardoor je meer bereikt.

+ Met onderbouwd advies richting geven aan beleid
In de master of HRM leer je wat nodig is om goed onderzoek te doen. Niet alleen van achter je bureau maar samen met stakeholders vraagstukken onderzoeken en oplossingen genereren. Met de resultaten daarvan onderbouw je jouw advies, zowel inhoudelijk als financieel. Zo krijg je meer voor elkaar in je organisatie en geef je meer richting aan het beleid.

+ Jouw (werk)leeromgeving staat centraal
Niet alleen in de opdrachten, maar ook tijdens de bijeenkomsten staat jouw werkomgeving centraal. Sparren met HR– en andere professionals uit diverse organisaties helpt jou om het vraagstuk van jouw organisatie in een bredere context te plaatsen. Theorie wordt op deze manier direct toepasbaar. Wat je vandaag leert, gebruik je morgen in de praktijk.

+ Klaar voor het HR-vakgebied van de toekomst
Een masteropleiding doe je niet alleen met het oog op vandaag, maar ook voor de uitdagingen van de toekomst. Dat zie je ook terug in het beroepsprofiel, wat de basis vormt voor de master of HRM. Dit beroepsprofiel is niet statisch, maar wordt regelmatig met onder andere de werkveldadviesraad van de HR-opleidingen besproken. Daaruit is naar voren gekomen dat naast bedrijfskundige en IT thema’s juist ook meer diepgang op innovatie, transformatie organisatiedynamica en -psychologie noodzakelijk is. Avans+ speelt hierop in door deze thema’s te integreren binnen de master of HRM.

+ Vanuit verschillende invalshoeken breed leren kijken
Een vraagstuk heeft altijd meerdere dimensies. Alleen kijken met een HR-bril is dus niet voldoende. Met zowel ons docententeam als door de multidisciplinaire samenstelling van de deelnemersgroepen sluiten we hierop aan. Daarom bestaat dit team niet alleen uit HR-professionals maar ook uit een econoom, bedrijfskundigen en organisatiepsychologen. Met achtergronden als bedrijfskundige en organisatiepsycholoog zijn ze als geen ander in staat om op het snijvlak van harde en zachte kant te ondersteunen bij jouw ontwikkeling.

+ Werken aan je persoonlijke ontwikkeling
Jouw persoonlijke ontwikkeling staat centraal. Onze deskundige docenten en opleidingsmanagers begeleiden je bij het bereiken van jouw persoonlijke doelen. Per masterclass werk je in kleinere leerteams. Je wisselt kennis en ervaring uit met de andere deelnemers en krijgt daarnaast begeleiding van een professionele coach, zowel individueel en op groepsniveau. Een master professional zijn, betekent je weerbaarheid en wendbaarheid vergroten om in te spelen op de complexe vraagstukken en context waarin je werkzaam bent. 

+ Combineer werk en privé 
Een veelgehoorde opmerking in mijn adviesgesprekken is: “Ik wil wel gaan beginnen, maar het is te druk op mijn werk of privé.” Een juiste balans vinden in privé, werk en een opleiding is belangrijk. Samen met je omgeving, zowel werk als privé, zal je moeten kijken naar hoe je de tijd kunt vinden om je ontwikkeling de juiste hoeveelheid aandacht te geven. Juist de flexibiliteit van ons masterprogramma helpt hierbij. Ieder startmoment (februari/ april/ september/ november) kun je kiezen uit diverse masterclasses. Je kunt bijvoorbeeld ieder jaar twee masterclasses doen, maar ook een andere variant hierop is mogelijk. Ook helpt het om met een groep gemotiveerde deelnemers elkaar te inspireren en ondersteuning te krijgen op die momenten waarop je even vast loopt. Je doet het zelf, samen met Avans+.  

+ Een praktijkgerichte master op universitair niveau
Een praktijkgerichte master zoals de HRM master van Avans+ levert dezelfde titel op als een universitaire master. Ze zijn in niveau dus hetzelfde. De insteek van een praktijkgerichte master is echter anders; in deze master komen leren en werken samen. Tijdens iedere masterclass (er zijn er 8) werk je aan een vraagstuk vanuit je eigen context en met de inzichten die je hieruit opdoet lever je direct bij aan de innovatie en ontwikkeling van je eigen beroepspraktijk, jouw organisatie en jouw professioneel handelen.

Alle plussen tezamen

Deze plussen tezamen geven het antwoord op; waarom human resource management kiezen. Kortom, dankzij de Master of HRM verkrijg je een helicopterview waarmee je het gehele speelveld van de organisatie kunt overzien. Je advies en het HR-strategie zijn beter onderbouwd. Je voegt meer waarde toe voor je organisatie en jouw persoonlijke groei als HR-professional verstevigt je rol in het MT.

Persoonlijk advies over de master of HRM? Vraag hier een vrijblijvend adviesgesprek met ons aan of neem direct contact met mij, Koen, op via kvanschendel@avansplus.nl.

Koen van Schendel is al jaren opleidingsmanager binnen de HRM opleidingen van Avans+. Hij helpt je graag als je eens wilt sparren over het onderwerp, jouw carrièrepad binnen de HR of hoe je op organisatieniveau hiermee aan de slag kunt. Lees ook zijn blog De Master of HRM in de praktijk: een kijkje in de keuken.

Plaats ook een reactie

CAPTCHA
Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.