Ruud Franssen is werkzaam als registeraccountant en heeft een brede expertise opgebouwd bij verschillende organisaties op het gebied van internal audit en strategie. Daarnaast is hij docent Accountancy bij Avans+ waarbij hij zich richt op de onderdelen ‘Bijzondere onderzoeken’ en ‘Risicogericht samenstellen’. Specifieke materie waarbij je al snel denkt aan veel theorie, maar daar is verandering in gekomen. Zowel in het lesaanbod als in de aanpak.
Persoonlijk zoekt Ruud als docent uit de praktijk vooral naar de interactie met deelnemers. Niet zenden maar inspelen op de eigen werksituatie én de deelnemers verder helpen in hun ontwikkeling, dat is zijn motivatie. Ruud licht graag toe voor wie de opleiding Accountancy een aanrader is en wat eraan is veranderd.
Voor wie?
De meeste deelnemers aan de opleiding zijn werkzaam in het MKB en hebben een jaar of twee geleden de Bachelor Accountancy of Bedrijfseconomie gedaan. Dit kan natuurlijk ook korter of langer geleden zijn, maar het zijn wel allemaal oud hbo-studenten.
Vanuit het accountantsperspectief is behoefte aan een meer adviserende rol. Het doel is om ondernemers meer bij te kunnen staan in goed onderbouwd financieel advies en om een to-the-point jaarrekening samen te kunnen stellen. De meeste deelnemers willen doorgroeien naar een leidinggevende functie en/of verantwoordelijkheid dragen voor key-accounts. Ook een eigen administratiekantoor behoort tot de ambities.
Accountancy AA nieuwe stijl
Van oudsher is Accountancy een cijfermatig vak. Ruud legt uit hoe de opleiding veel meer van deze tijd is geworden, in inhoud en visie op het vak.
Je leert met een andere bril naar jaarrekeningen te kijken, zodat klanten (DGA’s), maar ook derden (banken) hier de wezenlijke informatie uit kunnen halen. Efficiënt en effectief, daar maken we slagen in.
Klanten hebben nog wel eens de kritiek dat accountants en consulenten veel weten van cijfers, maar weinig weten van de betreffende business. Daar valt zeker nog winst te behalen. Een beter inzicht maakt dat je klanten beter kunt bedienen. De opleiding is vernieuwd en meer praktijkgericht. Je gaat als deelnemer dan ook aan de slag met een eigen portfolio uit de dagelijkse praktijk. We houden rekening met de steeds verder gaande automatisering en robotisering en je leert het verschil te maken door goed analytisch inzicht en beter advies.
Het gaat juist om de wereld achter de cijfers. De juiste cijfers oplepelen is niet zo interessant, het gaat om de juiste interpretatie en de vertaling naar de betreffende markt.
Met een eigen portfolio ga je tijdens de opleiding door een aantal fasen heen, direct toepasbaar op je eigen praktijk. We doorlopen drie fasen:
- Klantacceptatiefase o.a. op het gebied van regelgeving, gedrags- en beroepsregels
- Bedrijfsanalysefase: het doorgronden van alle aspecten binnen het bedrijf, het hele proces wordt doorlopen vanuit een financiële oogopslag, aanvullend op het administratiesysteem
- Jaarrekening: efficiënt opstellen vanuit de informatie die erin moet staan, beoordelen en uitvoeren. Welke adviesmogelijkheden zie je?
De persoonlijke aanpak
Tijdens de opleiding werk je met zogenoemde buddygroepjes. Je kijkt met elkaar mee en je houdt elkaar scherp. Je wordt uitgedaagd door de docent zodat iedereen goed actief blijft. Voorheen waren het vooral veel rekenexercities, maar gezien de vooropleiding mogen we ervan uitgaan dat het met die basis wel goed zit.
We gaan vanuit daar verder aan de slag en toetsen met elkaar het portfolio dat wordt ingebracht vanuit de praktijk. Het examen is naast een beroepsproduct ook een mondeling examen en behandelt jouw eigen resultaten en verslaglegging. Uiteraard gaan we uit van de eigen zelfstandigheid maar je wordt goed meegenomen en we duiken gezamenlijk in de kern. We hebben in de vernieuwing van de opleiding een goede balans gevonden. Theorie versus praktijk, en dan met name jouw praktijk. Met de opleiding nieuwe stijl wordt je toegevoegde waarde vergroot en maak je een mooie stap vooruit. Gelukkig horen we dat als zodanig ook terug van onze deelnemers!
Ruud Franssen is een internationaal ervaren specialist op het gebied van Internal Audit en Risk Management. Hij kijkt door cijfers heen en maakt kansen en risico’s inzichtelijk.