Skip to main content

De waarde van een casemanager verzuim

  • 16 augustus 2018
  • Door: Jack Damen en Angelo Wiegmans

Een casemanager verzuim heeft een belangrijke taak. Hij of zij heeft de regie over het verzuimproces binnen een organisatie en stuurt, begeleidt en adviseert alle betrokkenen. Hoe belangrijk die taak is, onderstrepen twee docenten en praktijkdeskundigen: Jack Damen en Angelo Wiegmans.

Jack is als docent Arbeidsrecht en Sociaal Zekerheidsrecht verbonden aan Avans+. Daarnaast is hij eigenaar van Damen Advocatuur in Breda. Angelo is docent Financiële aspecten verzuim en runt een adviesbureau voor het behandelen van complexe verzuimdossiers: Bedrijf Plus.

Waarom is een casemanager verzuim belangrijk, gezien vanuit jullie eigen visie?

Jack: “De casemanager adviseert de werkgever over welke stappen hij kan zetten in de verschillende verzuimsituaties. Als docent geef ik de juridische grenzen aan van wat er op welk moment mogelijk is.”

Angelo: “Het is belangrijk dat je als casemanager voor zowel de werkgever als werknemer de financiële consequenties kunt schetsen van de verschillende acties en mogelijkheden. Op korte termijn, maar zeker ook op lange termijn.”

Kunnen jullie een voorbeeld noemen?

Jack: “Die zijn er genoeg! Stel, de bedrijfsarts constateert dat een werknemer weliswaar nog niet zijn oude werk kan oppakken, maar wél andere, passende arbeid kan verrichten. Maar: de werknemer weigert. Welke sanctie pas je dan toe? Natuurlijk ga je idealiter eerst met elkaar in gesprek, maar er zijn ook juridische stappen. Een officiële waarschuwing, loonopschorting, loonstop of zelfs het opstarten van een ontslagprocedure.”

Angelo: “Neem arbeidsongeschiktheid: dat heeft voor veel mensen grote consequenties op hun inkomen. Zo kun je op korte termijn terugvallen naar 70 procent van je oorspronkelijke salaris. Maar wat lastiger te doorgronden is, is het effect op de langere termijn. Wat gebeurt er als je na een paar jaar uiteindelijk in de bijstand terechtkomt? Hoe hoog, of beter gezegd: hoe laag is dan je uitkering? Het is aan de casemanager om dat soort zaken te voorzien en tijdig te bespreken.”

Waarom is een casemanager verzuim in dat voorbeeld zo belangrijk?

Jack: “Stel je voor dat de werkgever het helemaal beu is en de werknemer op staande voet ontslaat. Begrijpelijk misschien, maar is het juridisch ook correct? En als dat niet het geval is en de werknemer eist een schadevergoeding? Dan loop je als werkgever het risico op een schadepost, die in uitzonderlijke gevallen in de honderdduizenden euro’s kan lopen. Een foute beslissing is dan ineens een heel dúre foute beslissing. De casemanager verzuim is er onder andere voor om de werkgever voor dat soort misstappen te behoeden.”

Angelo: “De casemanager is op de hoogte van de wetgeving. De algemene wetgeving is niet zo ingewikkeld, maar het goed doorrekenen van de scenario’s kan wel complex zijn. En tegelijk ontzettend belangrijk. Voor beide partijen! Want welke werkgever wil mede verantwoordelijk zijn voor een gezin dat op straat komt te staan?”

Wat is jouw belangrijkste boodschap aan de Avans+ deelnemers die de opleiding Register casemanagement verzuim volgen?

Jack: “Zorg dat je op de hoogte bent van alle informatie die je helpt je beroep goed en deskundig uit te oefenen. Met andere woorden: weet wat je kunt doen en wat je moet doen in verschillende situaties, zorg dat je handelt op basis van feiten en juridische mogelijkheden. Zo voorkom je dat er emotionele beslissingen worden genomen en behoed je je werkgever of opdrachtgever voor hoge kosten en andere nare gevolgen.”

Angelo: “Als je de opleiding volgt, krijg je een enorme hoeveelheid extra bagage die jou de kans geeft om je als verzuimprofessional scherper neer te zetten. Je bent van alles op de hoogte, kunt precies inschatten hoe je je taak moet uitvoeren en overziet ook complexe situaties en gevolgen. Kortgezegd: dankzij de opleiding word je casemanager-plus.”

Avans+ biedt een postbachelor opleiding Register casemanagement verzuim aan. Weten of die opleiding bij je past? Bekijk hem hier!

 

Plaats ook een reactie

CAPTCHA
Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.