Skip to main content

'Belang van goed recruitment is enorm'

  • 13 december 2020
  • Door: Marc Stuut

Hoe vind je de beste kandidaten voor je vacatures in je organisatie? En, misschien nog wel belangrijker: hoe bind je deze nieuwe medewerkers aan je bedrijf? Waar HR recruitment vroeger een taak was die je ‘er bij deed’, is het allang een volwaardige combinatie van een sales- en marketingfunctie, het belang van goed recruitment is in de huidige economie (waarin volgens het UWV de komende jaren 1 miljoen vacatures ontstaan) belangrijker dan ooit.

We praten hierover met Marc Stuut. In het dagelijks leven is hij Global Head of Talent Acquisition bij Unit4, een internationale producent van standaardbedrijfssoftware en aanverwante diensten. Met hem bespreken we de rol van een succesvolle recruiter in een organisatie.

"Als Global Head of Talent Acquisition ben ik wereldwijd, dus in alle 26 landen waar we gevestigd zijn, eindverantwoordelijk voor het aannemen van personeel in ons bedrijf. Een mooie functie! Waar het wervingsproces overal op de wereld ongeveer gelijk is, is de arbeidsmarkt juist steeds weer anders. Daarom werken we binnen ons bedrijf met ‘lokale’ recruiters. Zij kennen de markt en spreken de taal. Dit is van invloed op en moet door vertaald worden in Employer branding".

 

Het begint met het presenteren van je organisatie

“Je organisatie goed presenteren is alles. Dit is de start van het aannemen van goed personeel. “Ontzettend belangrijk, de juiste mensen op de juiste plek maakt je organisatie veel krachtiger. Human Capital is het belangrijkste onderdeel van ons bedrijf.”
Zeker de jongere generatie wil graag werken voor een bedrijf dat in hen investeert. Salaris is belangrijk, maar allang niet meer altijd doorslaggevend. Een leuke werkomgeving, goede carrièremogelijkheden, fijne collega’s, een prettige werksfeer, extra arbeidsvoorwaarden; dat zijn zaken waar zij veel waarde aan hechten. Die boodschap móet je als bedrijf goed overbrengen en waarmaken.”

Een voorbeeld

"Neem Unit4. Wij ontwikkelen software. Als je alleen dat zegt, klinkt dat niet heel aantrekkelijk. Wat dóen we met die software? Als je uitlegt dat onze software de mensen van het Rode Kruis zodanig helpt, dat zij veel meer tijd kunnen besteden aan het werk dat er voor hen toe doet: dan geef je je boodschap inhoud, dan enthousiasmeer je mensen. Ieder bedrijf heeft zo’n sprekende boodschap. Leg daarnaast goed uit wat de kandidaat gaat betekenen in jouw organisatie, wat zijn verantwoordelijkheden worden, hoe je in hem gaat investeren, dan gaan ze zich met je identificeren. Wees zo concreet mogelijk: dat is duidelijk voor alle partijen én je voorkomt dat je jeukwoorden gebruikt.” Met jeukwoorden doel ik op woorden die niets zeggen. Zoals ‘ontplooien’ of ‘impact maken’. Diep die termen uit. Wat houdt impact in? Op welke manier kan een kandidaat zich ontplooien? Wij geven zelfs aan nieuwe collega’s aan wie hem op zijn eerste werkdag begeleidt, bij wie hij terecht kan met vragen, waar hij zijn laptop kan ophalen, enzovoorts.”

En hoe houd je goede mensen ‘on board’?

“Dat is voor ieder bedrijf verschillend, maar er zijn zeker ook zaken die voor iedereen gelden. Zo is een goed salaris belangrijk, maar ook zaken als aanvullende arbeidsvoorwaarden, staande werkplekken, dagelijks vers fruit, bedrijfssporten of zelfs een PlayStation om te kunnen ontspannen: het draagt allemaal bij aan een uitdagende werkomgeving. Plus natuurlijk carrièremogelijkheden, want zeker jongeren willen heel graag hun eigen marktwaarde verhogen. ”Neem van mij aan: ze gáán een keer weg. Maar verjonging in je personeelsbestand is juist heel gezond. Als je maar zorgt dat ze niet allemaal tegelijk gaan. En dat doe je door een goede, complete werkomgeving te creëren, waarin je medewerkers het vooral ontzettend naar hun zin hebben.”

Welke trends zie jij in het hedendaagse recruitment?

“Dan denk ik vooral aan de vele innovatieve ontwikkelingen in het recruitmentproces. Zoals machine learning, het inzetten van bots, Artificial Intelligence… Actief recruitment is tegenwoordig zó veel meer dan een telefoontje of mailtje! Ik vind het ontzettend mooie ontwikkelingen, al geloof ik dat recruitment altijd een samenspel blijft tussen mens en techniek.”

Onze opleiding

Je bent natuurlijk ook actief betrokken in de rol van docent binnen de opleiding Recruitment van Avans⁺. Wat biedt deze opleiding volgens jou? “De opleiding van Avans+ geeft je de handvatten en gereedschappen om die functie in te vullen. Als deelnemer leer je van een ervaren docent met veel praktijkervaring wat je nodig hebt om goed personeel te vinden en te behouden. Naast de theoretische onderbouwing werken we met veel praktijkvoorbeelden en tips om succesvoller te worden in je functie. Iedere deelnemer brengt problemen en uitdagingen uit zijn eigen praktijk in. Waar je normaal vele maanden of zelfs jaren zou doen over het neerzetten van goede recruitment, ga je hier in zeer korte tijd met een schat aan waardevolle inzichten en praktische handvatten naar huis.”

Meer weten over de opleiding Recruitment? Lees dan verder!

 

Plaats ook een reactie

CAPTCHA
Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.