Skip to main content

'Opleiding zorgt voor krachtigere adviezen'

  • 03 januari 2019
  • Door: Niels van Bakergem

Niels van Bakergem voltooide in de zomer van 2018 de opleiding HR Analytics. Maar al voordat hij zijn postbachelordiploma in ontvangst mocht nemen, wist hij het zeker: hier gaan zowel zijn werkgever als hijzelf de vruchten van plukken.

Niels is HR business Business Partner bij Indaver, dat staat voor Industriële Afval Verwerking. Het bedrijf uit Nieuwdorp is gespecialiseerd in allerlei vormen van afvalverwerking en -beheer: van het composteren van GFT-afval tot het regenereren van zoutzuur (voor de staalindustrie) en van het inzetten van slibontwateringsinstallaties tot het verzorgen van compleet afvalbeheer bij bedrijven. Als HR Business Partner ondersteunt Niels leidinggevenden met HR-vraagstukken.

Waarom ben je de opleiding HR Analytics gaan volgen?

“In mijn functie schrijf ik adviezen voor het management en de directie. Het is vaak lastig om die adviezen te ondersteunen met concrete cijfers, zoals kosten en opbrengsten. Terwijl juist dat zorgt voor het inzicht dat directieleden graag hebben.”

Kun je een voorbeeld noemen?

“Neem een thema als duurzame inzetbaarheid: heel belangrijk, maar lastig te kwantificeren. Wat zijn de risico’s van de verschillende scenario’s? De kosten? En de opbrengsten? Kun je daar cijfers aan koppelen, dan bereik je veel sneller consensus. Ik ben heel aardig met statistieken, maar een complete business case vertalen naar analytics is toch echt wat anders. Daarom ben ik de opleiding gestart.”

Hoe heb je de opleiding ervaren?

“Dan denk ik aan twee dingen. Ten eerste het aanstekelijke enthousiasme van de docent, hij wist de theorie heel bevlogen te brengen. Hij was zelfs bereid om behoorlijk wat extra tijd te steken in mijn onderzoek. Als tweede noem ik de praktijkgerichtheid van de opleiding. Ik ben met mijn eigen case aan de slag gegaan en kon dus al tijdens de opleiding resultaten boeken voor mijn bedrijf. De investering in de opleiding betaalde zich op dat moment eigenlijk al uit.”

Hoe zijn de reacties binnen je bedrijf?

“Heel positief. Ik heb bijvoorbeeld aangetoond wat financiële gevolgen zijn als we meer vacatures zélf in de markt zouden zetten in plaats van het uit te besteden. Of: wat de relatie is tussen overwerk, veiligheid en ziekteverzuim en wat de impact is van verschillende acties die we daarop zouden kunnen toepassen. Mijn leidinggevenden zijn er ook concreet mee aan de slag gegaan. Dankzij de opleiding geef ik mijn adviezen veel meer kracht.”

Hoe heeft de opleiding bij jou voor een plus gezorgd?

“De belangrijkste plus betreft de impact die mijn werk heeft. Die is namelijk veel groter geworden. Daarnaast kan ik mijn adviezen veel meer overtuigingskracht meegeven, ze hebben een duidelijke meerwaarde voor de organisatie. HR wordt in het bedrijfsleven soms gezien als een softe factor, maar dankzij deze opleiding maken we HR hard. En de combinatie van al die factoren maakt mijn werk ook nog eens leuker.”

Meer weten over de postbachelor opleiding HR analytics? Lees dan hier verder.

 

Plaats ook een reactie

CAPTCHA
Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.