Skip to main content

Kom 21 september naar de open dag in Breda of 9 oktober in Utrecht. Meld je hier aan!

'Learning & Development in organisaties is een geweldig vak'

  • 09 januari 2019
  • Door: Suzanne Kienjet

Het is vandaag de dag allang geen vraag meer of je organisatie in beweging is. Want om bij te blijven in een dynamische markt met veranderende behoeftes, móeten medewerkers en leidinggevenden wel flexibel zijn en mee-ontwikkelen. Maar hoe doe je dat?

We gingen in gesprek met Suzanne Kienjet, (zelfstandig) adviseur Learning & Development voor verschillende opdrachtgevers. Voorbeelden zijn Havenbedrijf Rotterdam, Leger des Heils, UMC Utrecht en organisatieadviesbureau Berenschot. Daarnaast is ze docente Learning & Development bij Avans+.

Waarom ben je docent bij Avans+ geworden?

“Het is een heel andere modus dan in mijn dagelijkse rol als adviseur. Als docent kan ik óver mijn vak vertellen in plaats van het alleen maar te beoefenen. Bovendien is het heel leuk om met deelnemers te sparren. Het zijn allemaal professionals in hun vak, die uiteenlopende organisaties en bedrijven vertegenwoordigen. Ze hebben dus allemaal hun specifieke kennis of ervaring. Dat is het leuke: zij leren van mij, maar andersom hebben zij mij ook veel te bieden.”

Wat is vandaag de dag de status van Learning & Development?

“Learning & Development is een volwaardige vorm van organisatieontwikkeling. Waar het vroeger ging om het inkopen van een opleiding of training, is het nu veel meer meedenken over hoe je een organisatie lerend krijgt en houdt en mee kan laten bewegen met wat er op ze afkomt, bijvoorbeeld vanuit de markt.”

Wat moet je daarvoor kunnen?

“Het belangrijkste: proactief zijn. Achteroverleunen en wachten tot er iemand behoefte heeft aan een opleiding, is niet de manier. Het gaat erom dat je de strategische ambities van een organisatie helpt realiseren, dat je inspeelt op waar de organisatie mee te maken krijgt en dat je actief aan de slag gaat met signalen die je oppikt. Ook denk je mee in het ‘hoe’: hoe gaan mensen zich ontwikkelen? Mensen leren het meest in de praktijk en dat vraagt dus iets anders dan een opleiding maken. Je faciliteert en stimuleert learning on the job en continu reflecteren en feedback geven. Allemaal belangrijke elementen om een lerende organisatie te creëren.”

Wat maakt je vak zo leuk?

“Je bent écht actief met mensen bezig en met de vraag wat ze nodig hebben om zich te blijven ontwikkelen. Tegelijk ben je gesprekspartner voor de directie. Je acteert dus op het juiste niveau om dingen in beweging te krijgen, te zorgen dat je organisatie de omstandigheden creëert om te kúnnen leren en ontwikkelen.”

Waarom ben je enthousiast over de opleiding van Avans+?

“Je verwerft veel tools die je op het gebied van in Learning & Development verder helpen. Zo leer je didactische basisprincipes om zelf een opleiding te ontwerpen, om maar eens iets te noemen. Maar ook breder: hoe creëer je een lerende organisatie? Wat gebeurt er eigenlijk in het brein van mensen als ze leren? Hoe speel je daar op in? Hoe kun je leren op hun eigen werkplek stimuleren? Ook ga je als deelnemer aan de slag met het maken van een opleidingsinterventie vanuit je eigen praktijk.”

Wat is voor jou de plus van Avans+?

“Dat je rugzak een stuk gevulder is met gereedschappen om je vak uit te oefenen. Ik houd van een praktische insteek: niet te hoog-over dus. Ik geef veel liever aan wat je concreet kunt doen en geef daar voorbeelden bij uit mijn eigen praktijk. Ook kun je na deze opleiding ‘breder kijken’, waardoor je in je organisatie ‘in the lead’ kunt zijn en overkoepelend kunt denken en handelen. De ‘why’-vraag is daarin heel belangrijk. Een voorbeeld: je kunt als organisatie het doel hebben om je medewerkers meer feedback te geven. Maar waarom wil je dat? Wat levert het op? En wanneer is het een succes? Door je steeds dat soort vragen te stellen ontdek je vaak dat er achter de vraag een heel andere behoefte schuilgaat. Dat maakt jou als specialist een stuk proactiever.”

Voor wie is de opleiding een aanrader?

“In mijn optiek vooral voor professionals in het midden- en kleinbedrijf en voor HR-adviseurs die dit vak ook oppakken. De doorgewinterde, zeer ervaren L&D-adviseurs van grote corporate organisaties zijn waarschijnlijk al bekend met veel inhoudelijke aspecten van de opleiding, maar voor ieder ander levert deze opleiding een heel mooie, complete gereedschapskist op, vól met kennis en praktische vaardigheden.”

Meer weten over onze opleidingen die aansluiten op dit onderwerp? Bekijk ons aanbod!