Angèle Plamont over de opleiding Strategisch HR-adviseur:
Na 6 jaar werken miste Angèle Plamont (32) wat theoretische achtergrond en verdieping. “Ik wilde mijn kennis en praktijkervaring koppelen aan verdiepende theorie. Dat deed ik via de opleiding Strategisch HR-adviseur.” Angèle studeerde in 2011 af in Personeelsmanagement aan Avans Hogeschool. “Dan denk je dat je alles wel weet. Maar als je het werkveld ingaat, blijkt het soms toch tegen te vallen”, geeft ze toe.
Taal van het management
“Ik wilde me heel graag verder ontwikkelen in Adviseren en coachen en daarnaast moest ik de module Bedrijfskundig en financieel HRM van mezelf doen. Dat ligt me niet per se, maar als ik de taal van het management wilde gaan spreken moest ik me daarin verdiepen, vond ik. Als je het MT wil overtuigen van iets, dan moet je over keiharde euro’s praten, want dat is tastbaar en meetbaar. De eerste module was super leuk en de tweede was echt wel even doorbijten. Maar heel waardevol en ik denk nog iedere dag terug aan die module. Als keuzemodule heb ik voor Strategische Personeelsplanning (SPP) gekozen. Ook dit plan gebruik ik nog iedere dag in de praktijk."
Meerwaarde strategische Personeelsplanning
Angèle werkt als HR-functionaris bij Detailresult Groep. Deze organisatie is ontstaan uit een fusie van supermarktketens Dekamarkt en Dirk van den Broek. Opgeteld hebben de ketens ruim 200 vestigingen en ongeveer 20.000 medewerkers. “Binnen de supermarktketen hebben we een eigen slagerij. Hier produceren we op ambachtelijke en industriële wijze de vleesproducten voor al onze supermarkten. Deze manier van werken vraagt de inzet van professionele slagers om puur vraaggericht te kunnen werken. Tegenwoordig is het lastig om nieuwe slagers aan te trekken, want het is een uitstervend beroep. Er zijn nog nauwelijks jongeren die de slagersopleiding volgen. Dat is een uitdaging voor ons”, bekent Angèle. “We weten dat iedereen een keer met pensioen gaat. Op het moment dat je er met SPP dieper mee aan de slag gaat, neem je meer facetten mee dan alleen maar pensioen. Je kunt bekijken wat het over 5, 10, 15 jaar doet in je organisatie. En waarmee je aan de slag moet om een tekort aan slagers te voorkomen.
Opdrachten tijdens de opleiding
“Iedere module heeft een eigen opdracht, maar als rode draad door de 9 maanden van de opleiding liep een persoonlijk coachingstraject waarbij je zelf gecoacht werd. Bij de module Adviseren en coachen werk je aan een logboek waarbij je heel bewust naar je eigen ontwikkelingen kijkt. Deze module sluit je af met een rollenspel met een acteur. Voor Bedrijfskundig en financieel HRM heb ik een onderzoek gedaan naar de manier waarop ik invloed kan hebben op verzuim en wat ik daarin specifiek kan betekenen. De koppeling met de praktijk is erg goed. Bij SPP was de opdracht om een traject uit te zetten in je organisatie en dat heb ik op de functie van slager uitgezet. Heel concreet dus.”
In de praktijk
“Tijdens het volgen van deze opleiding ben ik anders tegen mijn rol als HR-functionaris en tegen de organisatie aan gaan kijken. Dat zorgt voor ontwikkelingen, waarbij stappen worden gezet om mijn functie anders weg te zetten, meer in de rol van business partner”, vertelt Angèle zelfbewust. “Dat wilde ik graag bereiken, want in die functie denk ik meer te kunnen betekenen voor de organisatie. Ik kijk nu kritischer om me heen en ik overtuig het MT meer met steekhoudende argumenten en feiten.”
Enthousiast geworden? Bekijk hier de opleiding Strategisch HR-Adviseur