Skip to main content

Verander­management in het onderwijs

 • niveau Postbachelor
 • duur 10 weken
 • studiebelasting 85 SBU
 • studiekosten 1.250,-
 • Bekijk alle startdata en locaties
  • 17-09-2024 Amsterdam
  • 17-09-2024 Breda
  • 17-09-2024 Deventer
  • 17-09-2024 Nijmegen
  • 17-09-2024 Online
  • 17-09-2024 Rotterdam
  • 17-09-2024 Weert
  • 04-03-2025 Amsterdam
  • 04-03-2025 Breda
  • 04-03-2025 Deventer
  • 04-03-2025 Nijmegen
  • 04-03-2025 Online
  • 04-03-2025 Rotterdam
  • 04-03-2025 Weert
Download brochure
Download brochure
opleiding verandermanagement in het onderwijs
Iets voor jou?
 • Je werkt al enkele jaren als leraar/docent in het po, vo, mbo of speciaal onderwijs.
 • Je wilt beter kunnen inspelen op onderwijsvernieuwingen die van invloed zijn op je organisatie en een goed onderbouwd veranderplan kunnen opstellen.
 • Je wilt een bijdrage leveren aan de kwaliteitszorg en het schoolbeleid.

Waarom de opleiding Verandermanagement in het onderwijs?

Het onderwijs ontwikkelt zich continue. Met jouw vakkennis en expertise wil je in staat zijn om op grote en kleine veranderingen in te kunnen spelen. Dit kan specifiek gericht zijn op het gebied van bijvoorbeeld taalonderwijs of rekenonderwijs maar ook op het gebied van cultuur of bepaalde structuur binnen de organisatie. Kennis over visie, veranderprocessen, veranderingstheorieën, het ontwikkelen en ontwerpen van onderwijs en het leiding geven aan veranderingen zijn hierin essentieel. Tevens is een onderzoekende houding essentieel zodat gemaakte keuzes verantwoord kunnen worden op basis van theorie en praktijk.

De module biedt de mogelijkheid door te stromen naar de verdiepingsmodule Transformatiemanagement.

Wat leer je tijdens de Verandermanagement in onderwijs opleiding?

In deze module komen diverse veranderingstheorieën en werkwijzen aan bod. Je onderzoekt de partijen, structuren en werkwijzen die van invloed zijn op het verbeteren van de onderwijskwaliteit van de school en leert een veranderplan op te stellen. Visie, waarden, het maken van inhoudelijke en/of didactische keuzes worden hierin meegenomen. Gedurende de module wordt continue de verbinding gemaakt met jouw rol als veranderaar en de betekenis hiervan voor jezelf en de organisatie. 

Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  De module Verandermanagement is bedoeld voor leraren in het (speciaal) onderwijs met enkele jaren ervaring en de ambitie om onderwijsvernieuwingen op te pakken.

  Werkvorm

  Werkvorm

  Avans+ werkt met ervaren docenten, die naast hun werkzaamheden voor Avans+ vaak zelf ook werkzaam zijn binnen het onderwijs in diverse functies. De opleiding is, naast relevante literatuur en theoretische achtergrond, vooral praktisch ingericht.

  Leerteams
  Naast de nieuwe kennis en begeleiding die je ontvangt vanuit de opleidingsdocent(en) is het leren van en met elkaar en de toepassing binnen de eigen organisatie een belangrijk uitgangspunt binnen de opleiding. Je werkt hiervoor in kleinere leerteams die elkaar voorzien van feedback en die samen regelmatig hun bevindingen presenteren tijdens de opleidingsbijeenkomsten. Binnen de leerteams vindt ook intervisie plaats.

  Casuïstiek vanuit jouw eigen praktijk
  Voor de contactbijeenkomsten bestudeer je zelfstandig de leerstof. Je formuleert leervragen voor deze bijeenkomsten en deelt je ervaringen en inzichten met de docent en de andere deelnemers. Je praktijkervaring en de koppeling met de theorie vormt de basis voor de discussie en interactie met elkaar. Op niveau kun je met docenten en mededeelnemers sparren over ontwikkelingen binnen je organisatie.

  Action Learning
  Een belangrijke werkvorm die hierbij wordt gebruikt is die van ‘Action learning’. Een vorm van leren waarbij een groep deelnemers van en met elkaar leert door het bespreken van urgente en belangrijke problemen. Hierbij hoort ook het ondernemen van acties, het zoeken naar nieuwe paden, risico’s nemen en experimenteren. Oftewel leren door doen en ervaren, gecombineerd met systematische reflectie gekoppeld aan de eigen prestaties op de werkvloer.

  Social learning
  Naast de contactbijeenkomsten vindt een deel van het leren ook plaats in onze digitale leeromgeving Connect+ voor ‘social learning’. Hiermee sluiten we aan bij de wensen van de lerende in de 21ste eeuw. Je voert de regie over je eigen ontwikkeltraject waarbij je 24/7 kunt leren waar, wanneer en met wie je dat wilt.

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  Deze opleiding bestaat uit 4 bijeenkomsten op dinsdag van 18.30 - 21.30 uur.

  De module Verandermanagement duurt 10 weken en heeft een studiebelasting van 85 uur. Naast de bijeenkomsten besteed je tijd aan literatuurstudie, praktijkopdrachten, intervisie en het maken van beroepsproducten.

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de module Verandermanagement zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 1.250,-
  • Arrangementskosten: € 50,-

  Hiervoor ontvang je voor aanvang van de opleiding een factuur. Dit is exclusief de kosten voor de leermiddelen. In de opleiding maken we alleen gebruik van aanbevolen literatuur.

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Verlaag je studiekosten met een subsidie of financiering

  Deelnemers aan deze opleiding kunnen in aanmerking komen voor een subsidie- of financieringsmogelijkheid, indien je aan de voorwaarden voldoet. Bekijk alle mogelijkheden en lees de voorwaarden op onze subsidie pagina.  

  Diploma

  Diploma

  De module wordt afgesloten met een reflectieverslag en veranderplan.

  Wanneer je de module succesvol hebt afgerond, ontvang je het certificaat Verandermanagement.

  Vervolgopleiding

  Na afronding van de module Verandermanagement kun je kiezen voor de verdiepende module Transformatiemanagement. Na afronding ontvang je het certificaat Transformatiemanagement.

  Tevens is het mogelijk om jezelf verder te ontwikkelen als Innovatiecoach. Als innovatiecoach ontwikkel je jezelf verder in de module Coachen en begeleiden. Na afloop ontvang je het diploma Innovatiecoach.

  Resultaat

  Resultaat

  Na afronding ben je in staat om: 

  • Een verandertraject te begeleiden gebruik makend van bekende veranderingstheorieën en werkwijzen.
  • Een veranderplan te ontwikkelen voor (een deel van) de schoolorganisatie met gebruikmaking van veranderkundige modellen.
  • Partijen, structuren en werkwijzen te onderzoeken die mede van invloed zijn op het verbeteren van de onderwijskwaliteit van de school.
  • Aan de eigen organisatie passende onderwijsvisie een onderwijsinhoudelijk en onderwijsgerelateerd thema te verbinden.
  • Op het niveau van de schoolorganisatie overzicht te realiseren op onderwijskundige keuzes die gemaakt worden. • Feedback te organiseren en voortdurend te reflecteren op het eigen handelen.
  • Keuzes in het handelen te baseren op de persoonlijke visie en deze af te zetten tegen de schoolvisie.

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of 088-9098000.

  Programma

  Module Verandermanagement
  In deze module komen diverse veranderingstheorieën en werkwijzen aan bod. Je onderzoekt de partijen, structuren en werkwijzen die van invloed zijn op het verbeteren van de onderwijskwaliteit van de school en leert een veranderplan op te stellen. Visie, waarden, het maken van inhoudelijke en/of didactische keuzes worden hierin meegenomen. Gedurende de module wordt continue de verbinding gemaakt met jouw rol als veranderaar en de betekenis hiervan voor jezelf en de organisatie.

  Opleiding - Verandermanagement in het onderwijs
   
  Inspireer anderen
  en deel je ervaring!
  Schrijf een review
  Download brochure Inscrijven