Lees hoe Melania van den Helm de opleiding Jeugdverpleegkundige M&G heeft ervaren:

“Na de opleiding hbo-V ben ik in het vak van jeugdverpleegkundige gerold. Ik doe dit werk inmiddels zo’n 15 jaar en in die tijd heb ik me veel onderwerpen eigen gemaakt. Toch was ik nog op zoek naar een betere onderbouwing van mijn kennis. Ook wilde ik graag meer weten over mijn positionering in het netwerk van ketenpartners. Hoe doe je dat? En wat mogen ketenpartners, zoals huisartsen en basisscholen, van een jeugdverpleegkundige verwachten? Daarvoor heb ik – samen met een aantal GGD-collega’s – de incompany-opleiding Jeugdverpleegkundige M&G van Avans+ gevolgd.

Veel verdieping

De opleiding heeft mij veel gebracht. De opdrachten gaven verdieping en waren erg leerzaam. Ik voerde de opdrachten vooral uit binnen mijn eigen leeftijdscategorie: kinderen van 0 tot 12 jaar. De groep van 12 tot 19 jaar, waar ik ook wel benieuwd naar was, had wat mij betreft nog méér aan bod mogen komen.”

Beter positioneren

Dankzij deze opleiding kan ik mezelf beter positioneren bij gemeenten, de kinderopvang en scholen. Gesprekken met deze partners hebben we uitgebreid geoefend met acteurs en daar heb ik veel van geleerd. Ik weet nu hoe ik dit soort gesprekken goed kan voeren. Daarnaast hebben we aandacht besteed aan belangrijke zaken als privacy (AVG) en de meldcode huiselijk geweld.”

Zelf accenten leggen

Het was een jaar flink aanpoten, maar dat loont. Ik heb mijn kennis vergroot en ben nu bewuster met mijn werk bezig, waar ik voorheen meer op routine deed. Het was prettig om deze opleiding samen met collega’s te volgen; zo konden we elkaar ondersteunen. Ik was erg te spreken over de docenten en de begeleiding vanuit Avans+. We hadden inspraak in de lessen en konden daardoor het accent leggen op wat voor ons het belangrijkst was, zoals lastige gesprekken voeren. Daardoor was deze opleiding zelfs voor ervaren verpleegkundigen erg nuttig.”

Meer weten over deze opleiding? Bekijk de opleiding Jeugdverpleegkundige M&G.