Lees hoe Yvonne Schreuder de opleiding Jonge Kind Specialist heeft ervaren:

“Sommige collega’s keken ervan op dat ik de opleiding Jonge Kind Specialist ging volgen. Ik geef namelijk al meer dan 30 jaar les aan kleuters en heb destijds nog de opleiding tot kleuterleidster (KLOS) gevolgd. Toch vind ik dat je altijd bij moet blijven. Het is gezond om regelmatig je blik te verruimen en je kennis op te frissen. Zelfs als je dat voor een groot deel zelf moet betalen.

Een vriendin van mij had bij Avans+ de opleiding Jonge Kind Specialist gevolgd en zij raadde die van harte aan. En terecht: het is een leuke, interessante opleiding waar ik veel van heb geleerd. Ik sta nu steviger in mijn schoenen en kan mijn mening beter motiveren en onderbouwen vanuit de theorie. Je leert van de docent én van de andere deelnemers, want op iedere school is de situatie weer anders. Daarnaast krijg je meer inzicht in je eigen functioneren en persoonlijkheid. Je vraagt je collega’s bijvoorbeeld bewust om feedback en je krijgt handvatten om met je ontwikkelpunten aan de slag te gaan.

Weer helemaal up-to-date

De opleiding heeft ook mijn school veel opgeleverd. Zo kon ik mijn kennis over het jonge kind inbrengen in de nieuwe schoolvisie, die eerst vooral was gericht op de groepen 3 tot en met 8. Ook heb ik een map samengesteld waarmee mijn collega’s en ik een ontwikkelingsvoorsprong bij kleuters beter kunnen herkennen. Daarnaast heb ik ideeën uitgewerkt voor bewegend leren. Vooral kleuters moeten niet te lang stilzitten, anders nemen ze niets meer op. Deze ideeën zijn zó goed ontvangen, dat ik ze binnenkort mag presenteren bij het bestuur van onze onderwijsstichting.

Ik zou deze opleiding Jonge kind specialist zeker aanraden, ook aan collega’s die al wat langer in het vak zitten. De docenten zijn ervaren en geven prettig les. Avans+ verwacht wel de nodige zelfstandigheid: je moet zélf je weg vinden in de lesstof. En dat loont: dankzij deze opleiding kan ik beter onderbouwde adviezen geven en ben ik weer helemaal up-to-date!”