Skip to main content

Kom 21 september naar de open dag in Breda of 9 oktober in Utrecht. Meld je hier aan!

HIT-W: een opleiding die deuren voor je opent

  • 09 april 2020
  • Door: Maarten Wildeman

De opleiding HIT-W van Avans+ stimuleert bouwprofessionals om integraal samen te werken en steeds meer smart buildings te ontwerpen. In die gebouwen lopen de verschillende disciplines naadloos in elkaar over. Dat dit mooie ideeën en projecten oplevert, bewijst Maarten Wildeman, technisch specialist bij Strukton Worksphere. Hij rondde in maart 2020 de opleiding HIT-W af door een pand te ontwerpen voor De Persgroep in Amsterdam.

Werkervaring en cursussen

“Na mijn opleiding Werktuigbouwkunde werkte ik jarenlang in de installatietechniek. Daar heb ik veel werkervaring opgedaan en diverse cursussen en opleidingen gevolgd. Toch wilde ik hier nog verder in komen, mezelf ontwikkelen richting een consultancyfunctie. Mijn werkgever stimuleerde dat ook. Verder zijn er de afgelopen jaren veel ontwikkelingen geweest in de bouwsector. Onder meer op het gebied van duurzaamheid en een steeds meer integrale aanpak van projecten.”

Kijken naar het geheel

“Daarom zocht ik een passende vervolgopleiding. Die vond ik bij Avans+: de HIT-W opleiding. Daar heb ik onder meer geleerd om naar het totale project te kijken. Om integraal en gestructureerd te werken. Daarnaast heb ik veel kennis opgedaan over wet- en regelgeving. Die vormt soms een goede stok achter de deur. Opdrachtgevers kijken uit zichzelf niet allemaal even grondig naar bijvoorbeeld legionella, duurzaamheid en het bouwbesluit, maar de regelgeving dwingt hen daar soms toe. Daar moet je als specialist dan wel goed over kunnen adviseren.”

Boeiend traject

“Strukton Worksphere heeft een paar jaar geleden een ontwerp uitgewerkt voor de renovatie van het pand van De Persgroep in Amsterdam. Daarin is onder meer een drukkerij gevestigd voor kranten, huis-aan-huisbladen en reclamefolders. Ik heb deze casus gebruikt voor mijn afstudeerproject. Daarvoor ben ik teruggegaan naar de basis: hoe zit het pand bouwkundig in elkaar? En hoe worden de bestaande ruimtes gebruikt? Dat is immers leidend voor het ontwerp van de installaties. Dat was een tijdrovend én tegelijk boeiend traject.”

Uitdaging aangegaan

“Gaandeweg heb ik veel kennis opgedaan over het productieproces. Dat gaat 24/7 door, verbruikt veel energie en maakt behoorlijk wat geluid. Daardoor ligt de focus wat minder op stille luchtbehandeling en comfort op de werkvloer, maar meer op het beheersen en hergebruiken van de warmte van de drukpersen. Bij het ontwerpen heb ik daar rekening mee gehouden. Verder heb ik me verdiept in WKO (warmte-koude-opslag) en het gedrag en de regeling daarvan in deellast. Dat was heel leerzaam. Achteraf had ik misschien nog iets meer kunnen inzetten op duurzaamheid in de bouwkundige aspecten. Toch ligt er nu een gedegen ontwerp met vooruitstrevende ideeën, omdat ik bewust een uitdaging zocht met de inzet van innovatieve technieken.”

Heel positief

“De opleiding HIT-W zit goed in elkaar en ik zou hem zeker aanraden. Avans+ werkt met meerdere docenten die allemaal vanuit hun eigen specialisme lesgeven. Daardoor kun je hen alles vragen, omdat ze tot in detail op de hoogte zijn van hun vak. Dat heb ik als heel positief ervaren. Het viel mij verder mee hoe snel ik het leren weer oppikte. Toch ben ik ook blij dat het achter de rug is; dit traject legt een groot beslag op je tijd. De opleiding heeft mij trouwens niet alleen kennis en vaardigheden opgeleverd, maar heeft ook nieuwe deuren geopend. Ik heb binnen ons bedrijf een stap gezet richting WKO en ga me hier de komende tijd verder in verdiepen.”