Mijn persoonlijke verhaal

Datum review 16 februari 2021

Als senior engineer elektrotechniek ben ik betrokken bij het verkopen en ontwerpen van elektrotechnische installaties. Meestal ben ik onderdeel van een bouwteam met andere disciplines. De afgelopen jaren is BIM en de bijbehorende BIM opleidingen steeds belangrijker geworden. Bij de bouw van een nieuwe bioscoop, enkele jaren geleden, ben ik er zelf voor het eerst mee in aanraking gekomen. Toen BIM daarna steeds vaker gevraagd werd, wilde ik me er ook verder in verdiepen.

Op dat moment werkte ik al ruim 20 jaar met AutoCAD. Ik zag het belang in van 3D en wilde me daarin verdiepen om mijn kennis up to date te houden. Ik heb immers nog een lange carrière voor de boeg. Verder is het nu makkelijker om nieuwe dingen te leren. Hoe ouder je wordt, hoe lastiger dat is. Navraag in de markt leerde mij dat de opleiding BIM Engineer van Avans+ een goede en pragmatische insteek had. Daarom heb ik me samen met een collega aangemeld en inmiddels ben ik cum laude geslaagd.

Het fijne aan de opleiding was dat mijn nieuwe kennis direct toepasbaar was in de praktijk. In het projectteam kon ik meteen op niveau meepraten. Sterker nog, soms kon ik de aanwezige BIM-mensen nog iets leren. Verder besteedt de opleiding veel aandacht aan soft skills. Daardoor ben ik anders gaan communiceren. Mijn collega’s en zelfs mijn vrouw merkten die verandering op. Je leert specifieke persoonlijkheden herkennen, waardoor je kunt overleggen op een manier die het beste bij hen past. Dat helpt bij een soepel proces.

In mijn werk besteed ik nu veel meer aandacht aan het borgen van de klantwensen en aan verifiëren en valideren. Door alles vanaf het begin vast te leggen, is iedereen op de hoogte van het waarom achter bepaalde ontwerpkeuzes. We hebben daarvoor de term ‘VAB’ in het leven geroepen: Vragen, Antwoorden, Besluitenlijsten. Zo hebben we steeds alle relevante informatie bij de hand.

Ik heb deze opleiding nog vóór corona gevolgd en afgerond, wat erg prettig was. Daardoor was er nauwer contact en meer interactie mogelijk. Ik was erg te spreken over de docenten, BIM’ers van het eerste uur die de praktijk door en door kennen. De groep deelnemers was heel divers, met onder meer mensen vanuit opdrachtgevers. Het was goed om te horen waar zij mee worstelen, zodat ik daar beter rekening mee kan houden. In het praktijkdeel kreeg iedereen een rol in een bouwproject toebedeeld. Dat was erg leerzaam.

 

Lees meer