Skip to main content

Kom 21 september naar de open dag in Breda of 9 oktober in Utrecht. Meld je hier aan!

De HIT-W als minor

  • 28 april 2021
  • Door: Arnold Bomhof

Bij Avans+ zijn we flexibel en dat geldt zeker ook voor veel van onze deelnemers. Dat deze flexibiliteit tot mooie ontwikkelingen leidt, bewijst Arnold Bomhof. In deze blog kijken we mee met zijn leertraject, waarbij hij onze opleiding HIT-W als minor volgde naast zijn deeltijdopleiding Werktuigbouwkunde aan de HAN. “Als je weet wat je wilt, is er veel mogelijk.”

Arnold Bomhof had er vroeger nooit over gedacht om in de installatietechniek te gaan werken. “Na de hbo-opleiding Kunst en Techniek aan het Saxion in Enschede ben ik aan de slag gegaan als filmmaker. Dat werk heb ik een aantal jaren met veel plezier gedaan, tot ik me begon af te vragen of ik daarin wel verder wilde doorgroeien. Tijdens mijn filmklussen was ik al veel in aanraking gekomen met het onderwerp duurzaamheid en de energietransitie. Uiteindelijk heb ik het roer omgegooid en ben ik werk gaan zoeken in die richting. Zo kwam ik uit bij een fabrikant van cv-ketels.”

Interesse in installatietechniek

“Naast mijn nieuwe baan ging ik een hbo-opleiding Werktuigbouwkunde volgen aan de HAN om de nodige kennis op te doen. Gaandeweg kreeg ik steeds meer interesse in de installatietechniek. Bij de HAN is dat maar een beperkt onderdeel van de opleiding. Daarom heb ik gezocht naar manieren om hier méér over te leren. Intussen werkte ik ook bij een installatiebedrijf. Zij hadden goede ervaringen met de opleiding HIT-W van Avans+. Daarop heb ik contact met hen gezocht.”

HIT-W als minor

“De opleiding HIT-W van Avans+ staat zeer goed aangeschreven in de markt, maar duurt wel 2,5 jaar. Bovendien kun je niet zomaar een deel eruit pikken; je moet bij het begin beginnen. Daarom heb ik met Leo Labega van Avans+ gekeken naar andere mogelijkheden. Mede door zijn flexibiliteit en inzet kon ik het eerste halfjaar van de opleiding HIT-W volgen als minor. Dat deed ik deels op locatie in Utrecht en daarna digitaal vanwege corona. Uiteindelijk heb ik zo de verdieping gekregen die ik zocht en mijn studiepunten gehaald.”

Opleiding afronden

“Ik ga nu de opleiding Werktuigbouwkunde verder afronden. Dat is een behoorlijke inspanning naast mijn werk. Naar verwachting ben ik volgend jaar klaar. In de toekomst wil ik graag de rest van de opleiding HIT-W volgen. Ik vind het werkveld heel interessant en de opleiding sluit goed aan op mijn huidige werk en wensen. Of het er echt van komt, is natuurlijk ook afhankelijk van mijn privésituatie op dat moment.”

Sterke koppeling met de praktijk

“Wat ik tot nu toe heb meegekregen van de opleiding HIT-W, beviel mij uitstekend. Het is een goede manier om snel de juiste kennis op te doen en je in dit onderwerp te verdiepen. Avans+ heeft een aansprekende manier van lesgeven. Zij werken met ervaren deskundigen die steeds een sterke koppeling leggen met de praktijk. Je kunt het zo gek niet verzinnen of de docenten hebben er een goed antwoord op. Van hen heb ik ontzettend veel geleerd. Wel merkte ik dat de plotselinge omschakeling naar online lesgeven, die nodig was vanwege corona, ook voor de docenten soms even wennen was. Ik ben heel tevreden over Avans+; dankzij hen heb ik een stap in de goede richting kunnen zetten.”

Neem zelf de regie

“Als je weet wat je wilt, is er veel mogelijk. Dat is ook de tip die ik wil meegeven aan andere geïnteresseerden op het gebied van installatietechniek: denk niet te snel dat iets niet kan. Opleiders denken graag met je mee. Neem zelf de regie over wat je wilt leren en bespreek samen wat de mogelijkheden zijn om jouw leerdoelen te bereiken. Deze minor smaakt voor mij in ieder geval zeker naar meer!”

Ben je geïnteresseerd in een opleiding HIT-W, of wil je ook een deel van de HIT-W als minor volgen? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.