Skip to main content

Masterclasses Master of Pipeline Technology: flexibel, wanneer het jóu uitkomt meer leren over het pijpleidingenvak

  • 25 maart 2022
  • Door: Toon de Bruyne en Leonie van Twisk

Goed nieuws voor professionals die zich verder willen scholen in de pijpleidingbranche. Heb je interesse in de Master of Pipeline Technology, dan kun je nu ook kiezen voor het volgen van losse masterclasses. Een uitkomst als je meer wil weten over een specifiek onderwerp of de opleiding in je eigen tempo wilt volgen. 

Enthousiast vertellen Toon de Bruyne en Leonie van Twisk over de voordelen van deze nieuwe flexibele masterclasses. Dat kunnen zij als geen ander, omdat zij zelf de volledige master hebben gevolgd en zich als bestuurslid bij Stichting Pipeliner hard maken voor een goede kennisoverdracht in de branche. 

Leren in je eigen tempo

“Het grote voordeel is dat je de opleiding nu in je eigen tempo kunt doen”, zegt Toon. Marktonderzoek en de praktijk laten zien dat de druk op het vak hoog is. Door onder meer de vergrijzing en energietransitie kampt de branche met een tekort aan ervaren en geschoold personeel. Als de werkdruk hoog is, is een driejarige opleiding naast je werk een flinke opgave. Vandaar de aanpassing in het opleidingsaanbod: meer flexibiliteit en de mogelijkheid om alleen een of enkele masterclasses te volgen. 

Organisaties hebben nu meer opties om hun werknemers een opleiding op maat te geven. Zowel Toon als Leonie vinden het volgen van alle masterclasses een absolute aanrader. Op deze manier kan dat nog steeds, maar hoeft het niet binnen drie jaar. Ook volstaat voor sommige professionals een enkele masterclass. 

Kruisbestuiving

Een enorme pre van de opleiding vinden Toon en Leonie de kruisbestuiving: het leren van andere professionals en het beter kunnen begrijpen van hun keuzes. Voor die kruisbestuiving wordt ook gezorgd in de masterclasses, vertelt Toon. “Bij de groepssamenstelling zorgen we dat deelnemers verschillende functies hebben en elkaar in het werk aanvullen. We willen dat mensen met elkaar in gesprek gaan over hun werk, visie en aanpak. Door de kruisbestuiving ontstaat begrip voor elkaar, voorkom je nutteloze discussies en weet je elkaar voor advies te vinden.” 

Wat komt er bijvoorbeeld allemaal kijken bij een onderhoudsplan? Of waar let een aannemer allemaal op? Leonie is projectmanager Ondergrondse Infra bij Antea Group en heeft in de opleiding veel geleerd over stakeholder- en omgevingsmanagement. “Of het nu gaat over het ontwerp, de aanleg of het onderhoud van de leidingen, van de kruisbestuiving leer je ontzettend veel. De deelnemers werken daarom veel in groepen samen aan projecten. En dankzij ook docenten uit verschillende werkvelden leer je echt in de breedte over het vak.” 

Voorbereid op de toekomst

Nog een pluspunt: bij alles wat je leert, is veel oog voor de toekomst. Belangrijk, vindt Leonie. “Er gebeurt ontzettend veel in de branche. Het is misschien niet zo zichtbaar, omdat pijpleidingen onder de grond liggen, maar door onder meer de energietransitie verandert het werkveld behoorlijk. In de verschillende masterclasses is daar de nodige aandacht voor. De lessen bereiden je goed voor op de toekomst.” 

Door de overstap naar andere energiebronnen is er veel vraag naar nieuwe en aangepaste leidingsystemen. Het inpassen van die nieuwe leidingen gaat niet vanzelf. Bestemmingen kunnen botsen, medewerking van omwonenden en facilitering door overheden zijn geen uitgemaakte zaak. Hoe beargumenteer je dat je leidingsystemen veilig en betrouwbaar zijn en gekozen bestemmingen de juiste zijn? De masterclasses helpen je stevig in je schoenen te staan.   

Ook interesse, of zijn de masterclasses wellicht interessant voor een collega? Bekijk onze masterclasses voor meer informatie en zeg het voort!
Wil je meer informatie, neem contact met ons op. 
 

Plaats ook een reactie

CAPTCHA
Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.