Skip to main content

Master of Pipeline Technology (MPT)

5
6 reviews
 • niveau Master
 • duur 2,5 jaar
 • studiebelasting 10 uur per week
 • studiekosten 23.990,-
 • Bekijk alle startdata en locaties
  • 27-09-2024 Bosschenhoofd
Download brochure
Download brochure
Opleiding master pipeline technology
Iets voor jou?
 • Je werkt vanuit een ingenieursbureau, aannemersbedrijf, leidingexploitant, overheidsinstantie, toeleverancier of dienstverlener.
 • Jij hebt bij voorkeur een technische bachelor- of mastergraad en beschikt over minimaal enkele jaren werkervaring met ondergrondse infrastructuur.
 • Binnen de pijpleidingketen wil je de samenhang tussen de diverse disciplines doorgronden.

Waarom de opleiding Master of Pipeline Technology?

Alleen al in Nederland ligt meer dan 2 miljoen kilometer aan ondergrondse infrastructuur. Deze infrastructuur dient beheerd, onderhouden en verbeterd te worden. Er liggen grote uitdagingen met betrekking tot levensduurverlenging, integriteit en vervanging. Daarnaast staan we aan de vooravond van een energietransitie. Deze transitie gaat gepaard met veranderingen in energiedragers, transportconcepten en andere connectivity. En ondertussen lopen projecten van nieuwe of vervangende infrastructuur in de steeds beperktere ruimte in de ondergrond, het beheer van assets en een wijzigende wet- en regelgeving gewoon door. Leidingeigenaren en -beheerders, leveranciers, aannemers en ingenieursbureau’s in de ondergrondse infrastructuur en vergunningverleners hebben professionals nodig; kartrekkers en boegbeelden, die buiten de bestaande kaders en multidisciplinair kunnen denken, werken en samenwerken.

Proefles volgen

Heb je de ambitie om je verder te ontwikkelen in Pipeline Technology (MPT)? Wil je een les meevolgen? Lees meer en geef je op. 

Wat leer je tijdens de opleiding pipeliner?

De Master of Pipeline Technology leert je de achtergronden en beweegredenen van de diverse specialisten uit het vakgebied te begrijpen. Deze opleiding voor pijpleidingingenieur is een initiatief van de Nederlands-Vlaamse branche en wordt als pipeline engineering master aangeboden onder auspiciën van Pipeliner.

Logo Stichting Pipeliner

Lees meer
Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  Ontwikkelen tot professionele pipeline engineer

  Jij wilt kennis van en inzicht krijgen in de technische aspecten van ondergronds transport en de onderlinge samenhang ervan gaan begrijpen. Vervolgens wil jij je verder ontwikkelen door ook de sociale, organisatorische en maatschappelijke aspecten van de pijpleidingbranche te beschouwen. Tenslotte wil jij je als master op het vakgebied onderscheiden. Dat doe je door vanuit jouw persoonlijke professionaliteit en jouw brede visie op de branche, sturing en leiding te geven aan de verdere ontwikkeling van jouw organisatie en van de branche.

  Toelating opleiding pipeline engineer

  Voor jouw toelaatbaarheid tot de opleiding hanteert de toelatingscommissie als criterium:

  Vastgesteld wordt of de kandidaat toelaatbaar is qua motivatie en achtergrond (technische bachelor of hoger, ervaring, werkveld en functieniveau). Indien je niet beschikt over een bachelorgraad, maar wel minimaal een hbo-functie bekleedt met ruime werkervaring, dan ben je na een capaciteitentest mogelijk toch toelaatbaar tot de opleiding. Informeer je naar de mogelijkheden.

  Voor jouw plaatsbaarheid in de opleiding hanteert de toelatingscommissie als criterium: De maximale groepsgrootte bedraagt 20 personen. Er wordt een maximale heterogeniteit van de groep nagestreefd qua sector (gas, olie/chemie, water, warmte), type organisatie (leidingbeheerder ingenieursbureau, aannemer, e.a.) en ervaring. Daarmee vindt plaatsing dus niet alleen op volgorde van aanmelding plaats. Daarnaast gaan degenen die voornemens zijn de volledige opleiding af te ronden vóór op degenen die slechts afronding van de 1e fase (Technisch Pijpleidingingenieur) beogen.

  Werkvorm

  Werkvorm

  Uniek aan de Master of Pipeline Technology (MPT) is de multidisciplinaire insteek. Je ontwikkelt affiniteit met alle disciplines die samen de pijpleidingketen vormen. Dit gebeurt doordat je in kleine groepjes werkt die bestaan uit deelnemers met allemaal een andere rol in het totale pijpleidingenproces.

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De totale studieduur bedraagt 2,5 jaar met een studielast van 60 EC’s (= 1680 studiebelastingsuren). Je dient te rekenen op minimaal 10 uur zelfstudie per week.

  De opleiding is onderverdeeld in 2 fasen. Jij kunt je inschrijven per fase en hoeft dus niet meteen te beslissen of je de hele Master of Pipeline Technology (MPT) wilt doorlopen.

  De 1e fase duurt 1 jaar en kent 9 maandelijkse bijeenkomsten van elk 2 dagen met (optionele) hotelovernachting. De 2e fase duurt 1½ jaar. Het eerste jaar daarvan kent weer 9 maandelijkse bijeenkomsten van elk 2 dagen met (optionele) hotelovernachting. Het laatste halve jaar bestaat voornamelijk uit de uitwerking en afronding van jouw masterthesis en kent slechts enkele kortere bijeenkomsten.

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de Master of Pipeline Technology (MPT) zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 23.990,-.
  • Leermiddelen: circa € 300,-.
  • Arrangementskosten: € 5.150,- (inclusief 18 hotelovernachtingen).

  Hiervoor ontvang je voor aanvang van de opleiding een factuur.

  Het is mogelijk om de opleiding in termijnen te betalen. Dit kan per kwartaal of per jaar met een toeslag van 5% boven op de opleidingskosten. 

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. Voor opleidingskosten geldt een tarief van 21% BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW. 

  Verlaag je studiekosten met een subsidie of financiering

  Deelnemers aan deze opleiding kunnen in aanmerking komen voor een subsidie- of financieringsmogelijkheid, indien je aan de voorwaarden voldoet. Voor de Nederlandse deelnemers zijn er subsidies, zoals 'Subsidie Praktijkleren'. Avans+ is erkend dienstverlener van de KMO-portefeuille, voor de Vlaamse deelnemers. Bekijk alle mogelijkheden en lees de voorwaarden op onze subsidie pagina.

  Diploma

  Diploma

  Na succesvolle afronding van het eerste jaar ontvang je alvast het branche erkende diploma Technisch pijpleidingingenieur. Aan het einde van de tweede fase ontvang je bij succesvolle afronding het getuigschrift Master of Science of Pipeline Technology van Avans+. Deze professionele master is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO); CROHO 70096. De bijbehorende graad en titel die je mag voeren is Master of Science of Pipeline Technology. Je bent gerechtigd ‘MSc.’ achter jouw naam te voeren.

  Resultaat

  Resultaat

  Na het afronden van de Master of Pipeline Technology heb je als managing engineer inzicht in de nieuwste mogelijkheden van de totale pijpleidingketen. Je kent de samenhang tussen de diverse disciplines en je past verworven kennis en inzichten toe op strategisch niveau. Als professioneel leider en pipeline engineer geef je richting aan de verdere ontwikkeling van jouw organisatie én van de branche.

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of 088-9098000.

  Programma

  Eerste fase (1 jaar)

  De technische aspecten van het vakgebied staan centraal. Tevens wordt aandacht besteed aan onderzoeksmethodologie en aan jouw persoonlijke ontwikkeling tot professioneel leider. De volgende onderwerpen komen aan bod:

  Bekijk dit onderdeel
  Programma MPT
   

  Tweede fase (1,5 jaar)

  De maatschappelijke aspecten van het vakgebied staan centraal, samen met de persoonlijke ontwikkeling tot professioneel leider. De volgende onderwerpen komen aan bod:

  Bekijk dit onderdeel
  Programma MPT 2
   

  Dit zijn mensen die je zijn voorgegaan

  5
  6 reviews
  Download brochure Inscrijven