Skip to main content

Master of Pipeline Technology (MPT)

Master of Pipeline Technology (MPT)
iets voor u?
 • U bent technical engineer en werkt bij  een organisatie in de pijpleidingbranche.
 • Het is uw ambitie om u verder te ontwikkelen als succesvolle pijpleidingingenieur.
 • Binnen de pijpleidingketen wilt u de samenhang tussen de diverse disciplines doorgronden.
In het kort
 • niveau Master
 • duur 2,5 jaar
 • studiebelasting 10 uur per week
 • studiekosten € 20.685,-
 • startdata
  • 28-09-2018 Bosschenhoofd
Bekijk alle startdata en locaties
mpt-avansplus-breda.jpg

Master of Pipeline Technology (MPT)

Een goed opgeleide pipeline engineer is nu en in de toekomst onmisbaar. De pijpleidingingenieur onderhoudt, ontwikkelt en breidt indien mogelijk het huidige leidingenstelsel uit. Daarvoor dient u als pijpleidingingenieur in staat te zijn zowel technische als maatschappelijke disciplines op elkaar af te stemmen. Ook kunt u als succesvolle pijpleidingingenieur de sociale en organisatorische aspecten van de pijpleidingbranche goed in kaart brengen.

Voor én door de pipeline branche

De Master of Pipeline Technology leert u de achtergronden en beweegredenen van de diverse specialisten uit het vakgebied te begrijpen. Deze opleiding voor pijpleidingingenieur  is een initiatief van de branche en wordt als pipeline engineering master aangeboden onder auspiciën van de Stichting Pipeliner.

lees meer
praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  U bent ingenieur/technical engineer en werkt bij een organisatie die betrokken is bij ondergronds transport. Dit kunnen veel verschillende soorten organisaties zijn. Bijvoorbeeld een overheidsinstantie die zich bezighoudt met regelgeving, een pijpleidingbeheerorganisatie verantwoordelijk voor de continuïteit en de veiligheid van pijpleidingtransportsystemen, een ingenieursbureau dat pijpleidingsystemen ontwerpt, een aannemingsbedrijf, een dienstverlenend bedrijf of een toeleverancier van materialen.

  Ontwikkelen tot professionele pipeline engineer

  U wilt kennis van en inzicht krijgen in de technische aspecten van ondergronds transport en de onderlinge samenhang ervan gaan begrijpen. Vervolgens wilt u zich verder ontwikkelen door ook de sociale, organisatorische en maatschappelijke aspecten van de pijpleidingbranche te beschouwen. Tenslotte wilt u zich als master op het vakgebied onderscheiden. Dat doet u door vanuit uw persoonlijke professionaliteit en uw brede visie op de branche, sturing en leiding te geven aan de verdere ontwikkeling van uw organisatie en van de branche.

  Toelating opleiding pipeline engineer

  De Master of Pipeline Technology bestaat uit drie achtereenvolgens te doorlopen fasen: Technisch Pijpleidingingenieur, Algemeen Pijpleidingingenieur en de thesisfase.

  1. De toelatingscommissie stelt vast of de kandidaat toelaatbaar is qua motivatie en achtergrond (technische bachelor of hoger, ervaring, werkveld en functieniveau). Heeft u niet het juiste opleidingsniveau en wilt u toch deelnemen? Dan dient u een toelatingsassessment te doen. Lees meer over dit assessment of neem contact op met de opleidingsmanager voor een persoonlijk en vrijblijvend advies. 
  2. De toelatingscommissie streeft een maximale heterogeniteit van de groep na qua sector (gas, olie/chemie, water, warmte), type organisatie (leidingbeheerder ingenieursbureau, aannemer en andere) en ervaring. Daardoor vindt plaatsing dus niet alleen op volgorde van aanmelding plaats.

  Werkvorm

  Werkvorm

  Uniek aan de Master of Pipeline Technology (MPT) is de multidisciplinaire insteek. U ontwikkelt affiniteit met alle disciplines die samen de pijpleidingketen vormen. Dit gebeurt doordat u in kleine groepjes werkt die bestaan uit deelnemers met allemaal een andere rol in het totale pijpleidingenproces.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  U kunt zich inschrijven per fase en hoeft dus niet meteen te beslissen of u de hele Master of Pipeline Technology (MPT) wilt doorlopen.

  Opleiding pipeline engineer: fase 1 en 2

  Zowel het eerste jaar als tweede leerjaar kent 9 bijeenkomsten van elk 2 dagen. We adviseren u om dan te overnachten op het conferentieoord. Per jaar bedraagt de totale studielast ruim 560 uur. U dient te rekenen op 10 uur zelfstudie per week.

  Masterthesis pipeline: fase 3

  Voor het derde leerjaar geldt een studiebelasting van 560 uur. Dit jaar kent een aantal terugkomdagen met workshops. Verder werkt u zelfstandig aan uw thesis.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de Master of Pipeline Technology (MPT) zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 20.685,- (exclusief 21% btw)
  • Leermiddelen: circa € 700,- (exclusief 6% btw)
  • Arrangementskosten: € 3.075,- (exclusief 6% btw)

  Hiervoor ontvangt u voor aanvang van de opleiding een factuur.

  Indien u gebruik wilt maken van de overnachtingsmogelijkheden betaalt u hiervoor € 1.260,- (exclusief 6% btw).

  Het is mogelijk om de opleidingskosten in termijnen te betalen via automatische incasso. Dat kan bij deze opleiding in 3 jaarlijkse termijnen van € 7.100,- of in 28 maandelijkse termijnen van € 780,-. Overige kosten worden bij de eerste termijn geïncasseerd.

  Levenlanglerenkrediet

  Deelnemers aan deze opleiding kunnen in aanmerking komen voor een Levenlanglerenkrediet. Dit houdt in dat u een lening kunt krijgen van de overheid voor het volgen van de opleiding, indien u aan de voorwaarden voldoet.

  Informatie over voorwaarden en aanvraagprocedure Levenlanglerenkrediet

  Diploma

  Diploma

  Voor elke fase van de opleiding voor pipeline engineer die u succesvol afrondt, ontvangt u een branche-erkend diploma. Na afronding van het eerste jaar ontvangt u het diploma Technisch pijpleidingingenieur en na het tweede jaar het diploma Algemeen pijpleidingingenieur.

  Master of Science of Pipeline Technology

  Voor het afronden van de Master of Pipeline Technology dient u alle studiepunten te behalen, te weten 60 ECTS (1680 uur). U ontvangt dan het getuigschrift Master of Science of Pipeline Technology van Avans+. Deze professionele master is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO); CROHO 70096. De bijbehorende graad en titel die u mag voeren is Master of Science of Pipeline Technology.

  Resultaat

  Resultaat

  Na het afronden van de Master of Pipeline Technology heeft u als technical engineer inzicht in de nieuwste mogelijkheden van de totale pijpleidingketen. U kent de samenhang tussen de diverse disciplines en u past verworven kennis en inzichten toe op strategisch niveau. Als professioneel leider en pipeline engineer geeft u richting aan de verdere ontwikkeling van uw organisatie én van de branche.

  Contact

  Contact

  Heeft u vragen over deze opleiding? Of kunt u advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met Marjolein Rijskamp van de commerciële binnendienst via info@avansplus.nl of via 076 – 525 88 01.

  Programma
  Jaar 1: Technisch pijpleidingingenieur

  De technische aspecten van het vakgebied staan centraal. Tevens wordt aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling tot professioneel leider. De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Introductie
  • Pijpleidingtransport
  • Ontwerp
  • Aanleg
  • Bedrijfsvoering en onderhoud
  • Persoonlijk leiderschap I

  Bekijk dit onderdeel
  Programma MPT
  Jaar 2: Algemeen Pijpleidingingenieur

  De maatschappelijke aspecten van het vakgebied staan centraal, samen met de persoonlijke ontwikkeling tot professioneel leider. De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Visie op transport
  • Maatschappelijke inpassing
  • Juridische aspecten
  • Organisatorische aspecten
  • Assetmanagement
  • Persoonlijk leiderschap II

  Bekijk dit onderdeel
  Programma MPT 2
  Jaar 3: Thesisfase MPT

  Gedurende de thesisfase werkt u aan een plan van aanpak voor uw onderzoek en de uitvoering daarvan als volgt:

  • Onderwerpkeuze
  • Plan van aanpak
  • Uitvoering van het onderzoek
  • Rapportage en presentatie

  Bekijk dit onderdeel
  Programma MPT deel 3
  • De opleiding Pipeliner geeft gevoel voor het vak. Je leert en je leert belangen kennen en afwegen. Je leert een prachtig specialisme in de volle breedte kennen

   testimonial-techniek-stijnvanleeuwen
   Stijn van Leeuwen
   Engineer
  • Voor relatief nieuwelingen en voor ervaren krachten, die denken het vak te beheersen, kan de opleiding zeer verhelderend werken

   testimonial-techniek-janwillemrongen
   Jan Willem Rongen
   Projectengineer Gasunie
  • Niet alleen mijn kennis en technische inzichten zijn verbreed, ook persoonlijk ben ik gegroeid in mijn functie.

   testimonial-techniek-cornehaarbosch
   Corné Haarbosch
   Projectleider Brabant water
  Bekijk alle referenties
  Bezoek een voorlichtingsbijeenkomst

  Voor antwoorden op al uw opleidingsvragen

  Meld u nu aan
  Brochure aanvragen Inscrijven