Skip to main content

Wat is amplitie en hoe helpt het binnen de duurzame inzetbaarheid?

  • 28 februari 2023
  • Door: Koen van Schendel

Overal binnen de HR wereld hoor en zie je het woord amplitie op dit moment. Een reden om het thema eens nader te bekijken! Onze opleidingsmanager Koen van Schendel geeft in deze blog antwoord op vragen als waar komt amplitie vandaan, is het iets nieuws, wat is de relatie met preventie en inzetbaarheid, wat kun je met amplitie en wat levert het op. 

Wat is amplitie?  

Kort gezegd is amplitie het versterken van alle positieve aspecten van werkbeleving en functioneren. Het actief bevorderen van het psychisch welbevinden van medewerkers creëert een positieve werkbeleving waarin iedereen optimaal kan functioneren. Amplitief werken vraagt om vanuit omdenken naar vraagstukken rondom inzetbaarheid te kijken. Door juist meer nadruk te leggen op positieve aspecten groeit het plezier, geluk en motivatie.  Daarin zie ik direct een relatie met de ontwikkeling zoals die rondom het thema gezondheid zijn omschreven door Machteld Huber, voormalig huisarts en oprichter van Institute for Positive Health (iPH). 

Waarom werken aan amplitie?

De complexiteit waar organisaties mee te maken hebben, neemt alleen maar toe en vraagt een andere aanpak. Doen zoals je het altijd al deed volstaat niet meer. De snelheid en complexiteit van veranderingen neemt alleen maar toe. Iedereen ziet dat op dit moment in zijn omgeving. Als organisatie vraagt dit om een versterking van de inzetbaarheid van alle medewerkers, niet van alleen hen die (dreigen) uit te vallen.

Waar komt amplitie vandaan?

De opkomst van positieve organisatiepsychologie is de basis voor onderzoek en interventies die amplitief werken.  De basis voor het woord amplitie vinden we in het Latijnse woord ‘amplio’. Dit betekent versterken of vermeerderen. Sinds de begin jaren van deze eeuw is er steeds meer aandacht voor de relatie tussen het functioneren van werknemers en positieve psychologische aspecten. 

Curatief, preventief, inzetbaarheid en amplitie 

Waar plaatsen we amplitie nu binnen de gangbare termen van curatief, preventief en inzetbaarheid? Onderstaande afbeelding geeft goed weer waar de verschillen liggen. Waarbij het niet zo is dat je een streep moet zetten door curatie en preventie, die zijn nog steeds zeker nodig. Alleen zal een benadering vanuit de positieve psychologie principes ook bij deze groepen medewerkers tot een duurzamer resultaat leiden.  
 

amplitie

bron: https://defittemedewerker.nl/amplitie

Hoe werkt amplitief werken? 

Amplitie is geen thema, het is een werkwijze waarop je met je thema zoals bijvoorbeeld duurzame inzetbaarheid aan de slag gaat. Het gaat om het ontwikkelen van de DNA en cultuur van je organisatie. Het gaat om het verleggen van aandacht, veranderen van het gesprek door bijvoorbeeld een waarderend onderzoek (appreciative inquiry) toe te passen.   

Tijdens een bijeenkomst van de register consultants duurzame inzetbaarheid werd dit krachtig uitgelegd door amplitiedeskundige Ellen van Dieren. Ik licht enkele voorbeelden uit: in HR hebben we het vaak over binden en boeien. Beelden als touw, handboeien en gebonden zijn, komen dan gelijk bij je op. Iets wat je als medewerker volgens mij niet wilt. Maar wat doet het als je die terminologie omdraait in verbinden en groeien. Dat levert gelijk andere beelden op maar daarmee ook andere ideeën. Een ander mooi voorbeeld is als we spreken over een vergrijsde organisatie. Het roept direct beelden op van onproductieve oudere werknemers. In plaats van vergrijzing kunnen we het ook hebben over verzilvering. Alles wat je aandacht geeft groeit. Focus en andere woordkeuzes doen er dus wel degelijk toe.

Beleid versus dagelijkse praktijk 

Juiste focus vanuit beleid is belangrijk en zorgen voor een andere insteek en beleving, echter moet het wel gaan leven in de dagelijkse praktijk tussen medewerkers, tussen medewerkers en leidinggevenden en verder. De basis hiervoor is een goed dialoog en experimenteren. Daarbij kan er gebruik worden gemaakt van apprecitave inquiry, design thinking en actie onderzoek.

Wat levert het uiteindelijk op?

Amplitie toepassen in jouw organisatie levert meer inzetbare medewerkers op, meer bevlogen medewerkers, creatievere medewerkers, je gaat talenten van medewerkers beter benutten, meer productiviteit, betere kwaliteit en een hogere klant tevredenheid.  En willen we dat nu niet allemaal?

Meer bereiken in je rol op het gebied van duurzame inzetbaarheid begint bij Avans+

Weet je al best veel over duurzame inzetbaarheid maar wil je echt impact maken in organisaties? Wil je handen en voeten geven aan meer bevlogenheid, meer eigenaarschap en pro-actief werkgedrag vanuit een brede kijk op inzetbaarheid? Dan is de Postbacheloropleiding Register adviseur duurzame inzetbaarheid (RCDI®) iets voor jou. Je leert tijdens deze opleiding hoe je vanuit actie onderzoek, design thinking en positieve psychologie met kleine experimenten hieraan kunt werken, waarbij je gebruik maakt van wetenschappelijke inzichten, best practices en alles onderbouwt met data.  

Koen van Schendel is al jaren opleidingsmanager binnen de HRM opleidingen van Avans+. Hij is inmiddels expert op het gebied van duurzame inzetbaarheid en alle ontwikkelingen hieromheen. Hij helpt je graag als je eens wilt sparren over het onderwerp, jouw carrièrepad binnen de HR of hoe je op organisatieniveau hiermee aan de slag kunt.  

Plaats ook een reactie

CAPTCHA
Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.