Skip to main content

Genoeg post hbo opleidingen om uit te kiezen, maar wat is post hbo precies?

  • 03 maart 2023
  • Door: Lisa van Gastel

Wil jij als professional je kennis verbreden of verdiepen met een opleiding en ben je al een tijdje aan het werk na je hbo- of masterstudie? Dan is een post hbo opleiding iets voor jou. Ideaal als je al een carrière hebt maar je jezelf wilt verdiepen in een specifiek vakgebied. We leggen in deze blog uit wat post hbo precies inhoudt zodat jij de juiste keuze kunt maken. 

Wat is post hbo?

Een post hbo opleiding is een praktijkgerichte opleiding die je volgt na een hbo-studie of als je werkt op hbo-niveau. Een post hbo opleiding biedt verbreding en verdieping aan professionals met werkervaring, het is dan ook vaak een opleiding in dezelfde richting als je bachelor of huidige baan. Je gaat je verder ontwikkelen of specialiseren in een bepaald vakgebied, met als doel te groeien of een carrièrestap te maken. Typerend aan post hbo is dat je tijdens de opleiding kennis en vaardigheden verwerft die je direct in de praktijk kunt gebruiken. 

Post hbo opleidingen

De duur van post hbo opleidingen varieert van een aantal maanden tot 3 jaar, dit ligt aan het onderwerp en het opleidingsinstituut. De toelatingseisen voor post hbo opleidingen verschillen per opleiding maar meestal moet je minimaal een hbo-vooropleiding hebben met daarnaast relevante werkervaring. Als je relevante werkervaring op hbo-niveau hebt maar niet de juiste vooropleiding, ben je vaak nog steeds welkom en wordt er een uitzondering gemaakt. Zorg dat je altijd in gesprek gaat of je toelaatbaar bent en wat je opties zijn, zoals een ontwikkelassessment bij aanvang van de opleiding. Na de succesvolle afronding van een post hbo opleiding, ontvang je een certificaat of diploma. 

De verschillende vakgebieden

De postbacheloropleidingen komen in verschillende soorten en vormen in meerdere sectoren. Om bij te blijven in jouw vakgebied, kun je bij Avans+ kiezen uit ruim 200 postbacheloropleidingen in uiteenlopende vakgebieden. 

De vakgebieden:

  • Post hbo bedrijfskunde
  • Post hbo verpleegkunde
  • Post hbo accountancy
  • Post hbo onderwijs
  • Post hbo human resource management
  • Post hbo techniek en bouw
  • Post hbo laboratoriumtechniek

Wat is het verschil tussen post hbo en een hbo-master?

Een post hbo en hbo-master lijken misschien hetzelfde, maar toch zijn het verschillende hbo-studies. Een post hbo is veel meer gericht op operationele en tactische vraagstukken terwijl een hbo-master meer gericht is op strategische vraagstukken die je binnen je organisatie gaat onderzoeken. Het is dan ook vaak nodig dat je een management functie hebt of business partner bent om deze onderzoeken te mogen doen en toe te kunnen passen. Er zit ook nog een verschil in de studiebelasting van de opleidingen. Bij post hbo krijg je meer begeleiding en zijn er vaak meer bijeenkomsten waardoor er minder studiebelasting in eigen tijd nodig is. Bij een hbo-master wordt er juist meer zelfstudie gevraagd en hiermee ook meer zelfstandigheid.

Vind de post hbo opleiding die bij je past

Bekijk ons aanbod in jouw vakgebied. Wil je in gesprek om jouw leerroute en wensen te bespreken? Onze opleidingsmanagers staan voor je klaar en kijken graag met je mee in je keuze voor een post hbo opleiding. Kom naar een voorlichtingsbijeenkomst of plan een vrijblijvend adviesgesprek in. We helpen je graag verder!

Plaats ook een reactie

CAPTCHA
Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.