Skip to main content

Stressmanagement: zo is een burn-out te vermijden

  • 17 augustus 2023
  • Door: Marie Catherine Wetzels

In ons drukke en veeleisende leven is stress een veelvoorkomend probleem geworden. We worden dagelijks blootgesteld aan verschillende stressfactoren, zoals werkgerelateerde druk, persoonlijke verantwoordelijkheden en andere externe stressoren. Het is daarom belangrijk om stress te begrijpen, de signalen ervan te herkennen en effectieve stressmanagementtechnieken toe te passen om een gezonde levensstijl te behouden. In dit blogartikel gaan we dieper in op de werking van stress, het herkennen van de signalen en hoe we ermee om kunnen gaan met behulp van stressmanagement waardoor een burn-out voorkomen kan worden.

Hoe werkt stress?

Stress begint in de hersenen, waar het stressresponsmechanisme wordt geactiveerd. Wanneer we een stressvolle situatie ervaren, sturen de hersenen een signaal naar de hypothalamus. De hypothalamus geeft vervolgens een signaal aan de bijnieren om stresshormonen, zoals cortisol en adrenaline, vrij te geven. Deze hormonen zorgen voor een reeks fysiologische veranderingen in ons lichaam om ons voor te bereiden op een "vecht- of vluchtreactie".

Deze fysiologische veranderingen omvatten een verhoogde hartslag, versnelde ademhaling, verhoogde bloeddruk, verhoogde bloedsuikerspiegel en een verscherpte focus. Dit zijn allemaal reacties die ons lichaam in staat stellen om snel te reageren op een dreigende situatie. Eenmaal de dreiging voorbij is, zou ons lichaam moeten terugkeren naar een ontspannen toestand.

Wat is stressmanagement?

Stressmanagement verwijst naar de verschillende technieken en strategieën die worden gebruikt om stress te beheersen en te verminderen. Een combinatie van deze technieken geeft antwoord op de vraag: ‘Hoe om te gaan met stressvolle situaties?’. Het omvat het bewust worden van stressfactoren, het herkennen van de signalen van stress en het toepassen van effectieve stressmanagementtechnieken om een gezonde balans te behouden. Door bewust te worden van deze factoren, kun je gericht werken aan het verminderen ervan.

Stressmanagement technieken

Het gericht verminderen van stress kan door middel van stressmanagementtechnieken. In de Masterclass Stressmanagement en burn-out preventie geven we je een paar concrete tips en technieken om hier mee aan de slag te gaan. Denk bijvoorbeeld aan het belang van ademhaling, hersteltijd en het verkrijgen van inzicht in diverse stijlen om te leren omgaan met stress. Door middel van psychomotorische oefeningen ga je in de masterclass zelf aan de slag.

Hoe kun je een burn-out voorkomen?

Een burn-out is een ernstige vorm van werkgerelateerde stress die wordt gekenmerkt door uitputting en verminderde professionele prestaties. Het is belangrijk om maatregelen te nemen om een burn-out te voorkomen. Zorgen voor een goede werk-privebalans is hiervoor essentieel. Maar ook het regelmatig nemen van pauzes en het aanleren van stressmanagementtechnieken. Deze en meer preventies komen ook uitgebreid aan bod in de Masterclass Stressmanagement en burn-out preventie. Het voorkomen van een burn-out vereist namelijk bewustzijn, zelfzorg en actie. Zeker preventief handelen is hierbij van belang en daarbij kan het vroegtijdig signaleren van onder andere bovengenoemde signalen helpen. 

Stressmanagement coach

Liselotte Betist is docent van deze Masterclass stressmanagement en is gespecialiseerd in een methodiek die gebaseerd is op een combinatie van wetenschappelijke interventies en bewegingstherapie. Met haar ruim 12 jaar ervaring illustreert ze deze interventies en therapie met voorbeelden uit de praktijk. 

Deze Masterclass niet missen? Schrijf je dan hier direct in. 

Plaats ook een reactie

CAPTCHA
Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.