Skip to main content

Veelgesteldevragen hbo-verpleegkunde opleidingen

  • 13 november 2023
  • Door: Jolanda de Kruijf

Voordat je begint aan je hbo-verpleegkunde opleiding, wil je natuurlijk weten welke vooropleiding nodig is en wat de relevantie is van een hbo-opleiding. Hieronder geven wij antwoord op deze vragen maar we helpen je uiteraard ook graag persoonlijk tijdens een (online) voorlichting of in een adviesgesprek. Hieronder de veel gestelde vragen in 3 categorieën gesorteerd.

Wat is het verschil tussen hbo-v, hbo-verpleegkunde, Bachelor of Nursing en Bachelor Verpleegkunde? 

Dit zijn verschillende benamingen voor dezelfde soort opleiding. Als je de opleiding hebt afgerond krijg je het certificaat Bachelor of Nursing. Zo heet namelijk het opleidingsprofiel. Avans+ spreekt altijd over de Bachelor of Nursing (hbo-v) als opleidingsnaam, omdat de opleiding volledig op dit opleidingsprofiel gebaseerd is. 

Welke vooropleiding heb je nodig voor hbo-verpleegkunde? Wanneer ben ik toelaatbaar voor hbo-verpleegkunde?

Met een mbo-v diploma op niveau 4 en een geldige BIG-registratie is wellicht de Bachelor Nursing (hbo-v) de juiste opleiding voor jou. Ben je ook in het bezit van een CZO erkende specialisatie vanaf 2008, dan kun je de Bachelor of Nursing (hbo-v) voor gespecialiseerde verpleegkundigen bij Avans+ volgen (er zijn wel uitzonderingen). We adviseren je graag mocht je vragen hebben. 

Wat is het verschil tussen een mbo- en een hbo-verpleegkunde?

Het grootste onderscheid zit hem in de breedheid van de functie en in de uit te voeren handelingen. Waar de mbo-verpleegkundige vaak de handen aan het bed heeft, kan de hbo-verpleegkundige naast handelingen uitvoeren ook klinisch redeneren gebaseerd op gedegen kennis. Ook is de hbo-verpleegkundige vaak een serieuze sparringpartner voor de arts als zij samen de patiënt bezoeken of het behandelplan bepalen. Daarnaast ben jij als hbo-verpleegkundige breder inzetbaar in de zorg.

Waarom zou je je hbo-verpleegkunde/Bachelor of Nursing halen? Waarom doorstuderen na je mbo-verpleegkunde?

De opleiding Bachelor of Nursing (hbo-v) geeft jou de mogelijkheid je te ontwikkelen tot een breed inzetbare professional, die vanuit (hoog) kwalitatief oogpunt en actuele kennis de rol en positie in de zorg voor een brede groep zorgvragers kan innemen. Je ontwikkelt jouw onderzoekvaardigheden, reflecterend vermogen en verpleegkundig leiderschap.

Alles over de opleiding hbo verpleegkunde:

Naast toelatingseisen en de toegevoegde waarde van de opleiding, zit je waarschijnlijk ook vol met vragen over de inhoud van de opleiding hbo verpleegkunde. Lees snel verder om achter de antwoorden op de belangrijkste inhoudelijke vragen te komen.

Wat is een CZO erkende specialisatie? 

Dit is een opleiding in een specialisme (zoals bv. IC/SEH/oncologie/ambulance/geriatrie) met een CZO-kenmerk. Het College Zorgopleidingen (CZO) stelt kaders voor en houdt toezicht op de kwaliteit van zorgopleidingen.

Wat is het verschil tussen de Bachelor of Nursing (hbo-v) van Avans+ en de hbo-verpleegkunde van Avans Hogeschool?

Avans+ richt zich specifiek op jou, de werkende professional, wij proberen de opleiding zo flexibel en behapbaar mogelijk te maken voor je. In iedere situatie denken wij met jou mee. Zo houden we ons aan de vaste lesdag, hoef je geen ellenlange verslagen te schrijven, geen stage te lopen en zijn de opdrachten praktijkgericht. Zo creëren we een win-winsituatie voor jou en de organisatie waar je werkt. Je past het geleerde vanaf dag 1 toe in de praktijk. Door de 10 weken-module structuur kun je altijd even een pauze inlassen als dat beter past in jouw leven op dat moment. Ook hebben we leslocaties door het hele land waardoor je ook elders verder kunt met je opleiding. Het belangrijkste is wellicht de opleidingsduur. Bij Avans+ kun je afhankelijk van je vooropleiding vrijstellingen aanvragen waardoor je de opleiding verkort zou kunnen volgen. 

Algemene en praktische vragen over de hbo verpleegkunde opleiding

Zaken als hoe je kunt betalen en tot wanneer je jezelf kunt aanmelden voor de opleiding: praktisch en handig om te weten. Hieronder zetten we de antwoorden op de meest gestelde, algemene vragen voor de opleiding hbo verpleegkunde op een rijtje.

Prijsverschil prijs Avans+, Avans Hogeschool en Avans Deeltijd, waar zit het hem in?

Soms klopt dat, maar niet elk jaar. De prijs bij Avans en alle andere hogescholen wordt jaarlijks vastgesteld door het ministerie of instelling zelf. Wij besteden veel meer tijd aan jouw begeleiding, zodat je de eindstreep ook daadwerkelijk haalt. Wist je dat 95% van onze de deelnemers de opleiding behaald binnen de termijn? Mocht je toelaatbaar zijn voor de Bachelor of Nursing (hbo-v) voor gespecialiseerde verpleegkundigen dan zijn de verletkosten ook een stuk lager. Verder bieden wij opleidingen aan die efficiënt zijn zodat je zo min mogelijk van de werkvloer af bent. Zo kun je de opleiding bijvoorbeeld ook volledig online volgen. En door de efficiënte opzet van onze opleiding ben je veel sneller klaar. 

Hbo-verpleegkunde in termijnen betalen?

Ja dat kan zeker. Als je de Bachelor of Nursing wilt volgen bij Avans+ en je wilt in termijnen betalen dan betaal je 5% toeslag op de opleidingsprijs. Je kunt per kwartaal of per jaar betalen.

Tot wanneer kan ik me aanmelden?

Je kunt je nog aanmelden tot de dag voor de start mits er plaats is. Maar wil je je plekje verzekeren wacht dan niet te lang.

Leslocaties hbo-verpleegkunde, waar kan ik de opleiding volgen?

Je kunt de Bachelor of Nursing (hbo-v) volgen in de volgende plaatsen of volledig online:
Venlo, Alkmaar, Utrecht, Roermond, Breda. Alle actuele startdata en plaatsten staan een half jaar voor aanvang van de opleiding op de opleidingspagina.

Op welke dag heb ik les? 

De dag dat jouw opleiding start is ook je vaste lesdag. Deze opleiding bestaat uit wekelijkse bijeenkomsten van 09.00-12.00 uur of tussen 12.30-15.30 uur of is volledig online beschikbaar.

Alle details over de Bachelor of Nursing opleidingen vind je in de brochure. Heb je nog vragen of wil je graag sparren over wat de beste opleidingskeuze is voor jou? Vraag dan een adviesgesprek aan of bezoek een (online) voorlichting. We helpen je graag. Wil je meer lezen? Lees dan Zohreh haar motivatie om zichzelf te blijven ontwikkelen in haar review over de hbo-verpleegkunde.

Plaats ook een reactie

CAPTCHA
Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.