Als je overweegt een nieuwe opleiding te volgen heb je altijd vragen. De meeste gestelde vragen hebben we alvast voor je op een rijtje gezet maar we helpen je graag persoonlijk tijdens een (online) voorlichting of in een persoonlijk adviesgesprek.
Wat betekent SPV?
SPV staat voor Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige. De SPV is vooral gespecialiseerd in de ambulante hulpverlening. Een SPV helpt cliënten om de regie over hun leven weer terug te krijgen en richt zich vooral op de maatschappelijke gezondheidszorg.
Welk niveau is de SPV opleiding?
De opleiding Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige van Avans+ is ingeschaald op NLQF 6. Het is een post-bachelor opleiding. Dat betekent dat het een opleiding is op hbo-niveau waarmee je je kunt specialiseren als sociaal psychiatrisch verpleegkundige. Na diplomering kun je je inschrijven in het register V&VN-SPV
Alles over de opleiding Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige
Naast achtergrondinformatie over de opleiding, zit je waarschijnlijk ook vol met praktische vragen over de opleiding SPV. Lees snel verder om achter de antwoorden op de belangrijkste praktische vragen te komen.
Welke vooropleiding heb je nodig voor SPV
Je hebt BIG-registratie als verpleegkundige en je hebt een hbo-v of je hebt een mbo-v diploma of b-verpleegkunde met daarnaast een passend Bachelor getuigschrift zoals Hbo-IW, SPH of MW. Verder heb je minimaal 2 jaar relevante werkervaring in de begeleiding van cliënten met GGZ-problematiek.
Ik ben verpleegkundige, maar heb geen bachelor getuigschrift, kan ik toch deelnemen?
Ja, indien je geen Bachelor getuigschrift hebt, maar wel een geregistreerd BIG-verpleegkundige bent, wordt voor aanvang van de sociaal psychiatrisch verpleegkundige opleiding een toelatingsassessment afgenomen om het hbo- werk- en -denkniveau te toetsen. Om voor het assessment in aanmerking te komen moet je relevante werkervaring hebben. Het toelatingsassessment beoordeelt op dat moment of je toelaatbaar bent. Mocht dat niet zo zijn geven we graag advies welke vooropleiding je kunt doen om wel toelaatbaar te worden.
Hoeveel uur stage of werk moet ik hebben tijdens de opleiding Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige (SPV)
Tijdens je opleiding moet je minimaal 20 uur per week werken als SPV in opleiding. Ook heb je een praktijkbegeleider nodig die jou begeleidt.
Aan welke eisen moet de praktijk-/stagebegeleider voldoen?
Dit moet een gediplomeerd Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige zijn met minimaal 2 jaar werkervaring als gediplomeerd SPV. Mocht je geen stage- of praktijkbegeleider kunnen vinden neem dan contact met ons op. We helpen je graag.
Hoe vind ik een stageplek voor de opleiding SPV
Het is belangrijk dat er voldoende SPV-en worden opgeleid. Door het gesprek aan te gaan binnen je organisatie kun je onderzoeken of er behoefte is aan het opleiden van een SPV. Kijk ook naar vacatures voor SPV- in opleiding die regelmatig binnen GGZ-organisaties worden aangeboden.
Wat als ik geen stageplaats kan vinden? Kan ik dan wel starten met de opleiding?
Je kunt helaas niet starten zonder stageplek, maar neem contact met ons op dan denken we met je mee.
Praktische informatie over de opleiding SPV bij Avans+
Opleiding SPV in termijnen betalen?
Ja dat kan zeker. Als je de opleiding wilt volgen bij Avans+ en je wilt in termijnen betalen dan betaal je 5% toeslag op de opleidingsprijs. Je kunt per kwartaal of per jaar betalen.
Tot wanneer kan ik me aanmelden?
Je kunt je nog aanmelden voor de SPV opleiding tot de dag voor de start mits er plaats is. Vanwege je voorbereiding op de opleiding adviseren we je tijdig aan te melden. Je kunt ook een plekje reserveren voor de datum die je schikt in de toekomst, geheel vrijblijvend. Neem dan even contact met ons op.
Leslocaties SPV, waar kan ik de opleiding SPV volgen?
Je kunt de opleiding SPV volgen in de volgende plaatsen: Breda en Haarlem.
Alle details over onze opleidingen in de psychiatrische zorg vind je in de brochure. Heb je nog vragen of wil je graag sparren over wat de beste opleidingskeuze is voor jou? Vraag dan een adviesgesprek aan of bezoek een (online) voorlichting. We helpen je graag. Wil je meer lezen? Lees de blog over de coördinerende rol van een SPV.