Skip to main content

Waarom kiezen voor de Bachelor Bedrijfskunde naast je baan?

  • 16 mei 2024
  • Door: Döne Liman

Wil je je carrière een boost geven met een hbo-opleiding, maar zie je op tegen de studiebelasting in combinatie met je werk? Dan is de Bachelor Bedrijfskunde van Avans+ dé oplossing voor jou! In deze opleiding ga je praktijkgericht aan de slag met je eigen werkplek gerelateerde vraagstukken, terwijl je ook nog eens een erkend hbo-diploma behaalt. Daarnaast kun je door middel van eerdere werkervaring vrijstelling krijgen voor een deel van de opleiding, waardoor jij een verkorte route kunt volgen. We leggen graag de bachelor verder uit en behandelen een aantal veelgestelde vragen. 

Wat ga je doen tijdens de bachelor: aan de slag met de praktijk

Met de Bachelor Bedrijfskunde ga je vanaf het begin praktijkgericht aan de slag. Daarnaast pak je tijdens iedere module een vraagstuk uit de organisatie aan en lever je beroepsproducten op die je ook direct kunt gaan implementeren in de organisatie. Iedere 10 weken ligt er een adviesrapport zoals veranderplan, procesverbetering, een financieel plan of een strategisch plan waar jij en de organisatie verder mee kunnen. Zo zijn er deelnemers geweest die een bedrijfsproces gingen herontwerpen met als doel het automatiseren van het invoeren van vitale functies bij patiënten of is er een vernieuwingsvoorstel gemaakt gericht op een gewenste gedragsverandering van de medewerkers. Met welk vraagstuk ga jij aan de slag? De opzet van deze opleiding is gebaseerd op werkende professionals, iedereen die deze opleiding volgt, heeft er ook een volle werkweek naast. Daarom is de studiebelasting goed te combineren met je baan. Ook omdat je in de beroepsproducten bezig bent met je eigen organisatie en vraagstukken die je in je dagelijkse werk hebt. 

Een bedrijfskunde deeltijd voor werkende professionals

We krijgen veel vragen over deze bedrijfskunde deeltijd, dus willen we je hierbij graag helpen. Zo wordt de vraag weleens gesteld of deelnemers het wel aankunnen. Onze deelnemers van deze opleiding hebben vaak een havo of zelfs mbo 4 achtergrond maar een hbo-functie. Als je op een hbo-functie zit, dan heb je veelal de kennis in huis om deze opleiding te volgen en om je kennis te verbreden. Je eerdere werkervaring is dus erg belangrijk voor jouw leerroute. Voor een inschrijving krijg je een uitgebreid (kosteloos) intakegesprek en wordt er 1 op 1 besproken of jouw ervaring voldoende is om vrijstellingen te krijgen en deze Bachelor Bedrijfskunde te verkorten naar 2 jaar.  

Onze deelnemers zijn werkende professionals met een drukke baan en ook veel jonge gezinnen. Toch is het goed te combineren met de opleiding en halen deze bezige bijen binnen de tijd hun bachelordiploma. Het is een individuele leerroute die je doorloopt en bij Avans+ zijn we heel flexibel, dus als jij toch een tijdelijke stop wilt inplannen door omstandigheden, dan is dat mogelijk. 

Met wie kom je in de groep?

Tijdens de bedrijfskunde opleiding kom je in een groep van gelijkgestemde in ervaring en niveau om mee te sparren. Je komt in groepen met andere professionals die gemiddeld 5 tot 10 jaar relevante werkervaring hebben binnen verschillende sectoren. Iedere sector is welkom omdat iedere sector wel te maken heeft met procesverbetering, management, doelstellingen stellen, etc. Je leert van elkaars praktijk en point of view. Het is overigens geen vereiste om een direct leidinggevende te zijn, maar je kunt ook een functie hebben waarbij je mensen indirect aanstuurt, in een adviserende rol hebben of bijvoorbeeld projectleider zijn. 

Wanneer is het juiste moment: de juiste tijd om te starten is nu

‘Het is nu niet echt de tijd ervoor’, een zin die wij maar al te vaak horen. Maar als jij die hbo erkenning wilt en je wilt verbreden, dan moet je daar tijd voor maken. Je werk blijft druk, je gezin blijft druk, er is geen beter moment dan nu. De hbo Bedrijfskunde betekent 2 jaar investeren in jezelf maar je krijgt er ook heel veel voor terug. Kies voor jezelf en realiseer je doelen! Je kunt 2 keer per jaar starten met deze bachelor. 

De voordelen van deze hbo bedrijfskunde op een rij

  • Praktijkgericht: je leert vaardigheden die je meteen in de praktijk kunt toepassen.
  • Beroepsproducten: je levert concrete producten op die waardevol zijn voor je organisatie.
  • Goede balans: de opleiding is te combineren met je werk en privéleven.
  • Erkenning: je behaalt een erkend hbo-diploma, wat je kansen op de arbeidsmarkt vergroot.

Wat is het verschil tussen een AD en de bachelor?

Een Associate Degree (AD) en een bacheloropleiding hebben elk hun eigen kenmerken en duur. Waar een AD zich richt op het bieden van basisinformatie en veel theorie, is een bacheloropleiding gericht op een bredere ontwikkeling en waar je een verdieping gaat maken in je praktijk. Een AD is een opleiding van 2 jaar waarbij je een diploma haalt op hbo-niveau 5, en een bachelor is normaliter een 4 jarige opleiding van hbo-niveau 6. Bij Avans+ is het mogelijk om door middel van vrijstellingen gebaseerd op je functie en werkervaring, de Bachelor Bedrijfskunde in 2 jaar te volgen. Je kunt dan vrijstelling krijgen voor jaar 1 en 2 van de opleiding. De basisinformatie die je normaal in jaar 1 en 2 zou krijgen, doe je op in het werkveld in bepaalde functies waardoor doorstroom mogelijk is. Je begint direct aan een accelerate programma van 10 weken waarna je doorstroomt in jaar 3 en je ontvangt achteraf het volledige erkende getuigschrift van de bachelor. 

Kortgezegd; een AD is voor mensen die de basis willen leren van bedrijfskunde en nog geen ervaring hebben en de bachelor is voor mensen die een stap willen maken in hun carrière en zich willen ontwikkelen tot een hoogwaardige bedrijfskundige professional met meer mogelijkheden voor managementfuncties.

Betalen in termijnen

Er komen verder geen bijkomende kosten bij behalve de boekenkosten die op de opleidingspagina staan. Ook kun je in termijnen betalen per kwartaal of per jaar met een toeslag van 5% bovenop de opleidingskosten. Dat maakt het wat overzichtelijker. Je kunt je studiekosten verlagen met een subsidie of financiering, meer informatie over mogelijk beurzen staan op de subsidie pagina. De bachelor is een investering in jezelf die je terugverdient in erkenning, salaris en stappen die je gaat maken. 

Wat levert de Bachelor Bedrijfskunde jou en je organisatie op?

De Bachelor Bedrijfskunde biedt zowel de organisatie als jou als individu aanzienlijke voordelen. Voor de organisatie betekent het investeren in een medewerker met een bachelordiploma een toename in efficiëntie en methodologische benaderingen van werk. Bovendien kan deze medewerker collega's effectief informeren over gemaakte keuzes, wat de algehele besluitvormingsprocessen verbetert en de organisatie vooruit helpt.

Voor jou als individu opent een bacheloropleiding de deur naar persoonlijke groei en professionele ontwikkeling. Het behalen van een diploma stelt je in staat om je doelen te bereiken en stappen te maken in je carrière. Je krijgt meer zelfvertrouwen, ontwikkelt persoonlijk leiderschap en leert hoe je effectiever kunt communiceren en beslissingen kunt nemen. Bovendien bereidt de opleiding je voor op het adviseren van de organisatie en het doorstromen naar strategische functies, waardoor je een waardevolle bijdrage kunt leveren aan zowel je eigen groei als die van de organisatie waarin je werkzaam bent. Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan om jouw leerroute te bespreken. 
 

Plaats ook een reactie

CAPTCHA
Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.