Skip to main content

Van leerkracht naar leider: wat je leert in de opleiding Teacher leader

  • 30 mei 2024
  • Door: Cynthia Geerts & Marie Catherine Wetzels

Wat is een Teacher leader?

Een Teacher leader, wat doet die nu precies? Voorheen was de functie die nu Teacher leader heet bekend binnen de branche als Middenmanagement. De opleiding Teacher leader levert gelijkwaardig resultaat maar past qua invulling beter bij de uitdagingen van het hedendaagse onderwijs. Essentie van de opleiding is dat je aan de slag wilt met een coördinerende of leidinggevende taak naast je groepsverantwoordelijkheid. 

Waarom de opleiding Teacher leader volgen?

Jouw ambitie om meer leidinggevende taken op te pakken, is het uitgangspunt voor de opleiding. De opleiding Teacher leader is geschikt voor leraren en/of docenten die zich bezig willen gaan houden met zaken die hun eigen klas overstijgen. De opleiding Teacher leader van Avans+ is een geaccrediteerde postbacheloropleiding. Na afronding van de opleiding ben je in staat om de rol van verbinder te vervullen tussen de schoolleiding en het werk in de klas. Vanuit die rol kun je dan collega’s begeleiden en ondersteunen bij de feitelijke vertaling naar de klas. 

“Mijn onderzoek in de vorm van een concreet plan voor de implementatie van collegiale consultatie heeft waardevolle inzichten opgeleverd die nu worden gebruikt om dit proces binnen onze organisatie te versterken.”

Wat de opleiding je in de praktijk op kan leveren? Francien Buurstee, (oud)deelneemster van de opleiding Teacher leader en teamleider en waarnemend directeur, vertelt welke vaardigheden ze opgedaan heeft tijdens haar opleiding. ‘Ik heb de opleiding over het algemeen als waardevol ervaren. Ik streef ernaar een betere leider te zijn, iemand die zich bewust is van verschillende leiderschapsstrategieën en bereid is zijn stijl aan te passen wanneer de situatie daarom vraagt. Avans+ heeft daaraan bijgedragen door een gevarieerd en relevant curriculum aan te bieden, waardoor ik mijn interesses kon verkennen en verdiepen. Daarnaast heeft mijn opleiding ook directe voordelen opgeleverd in de vorm van een concreet plan voor de implementatie van collegiale consultatie. Mijn onderzoek heeft waardevolle inzichten opgeleverd die nu worden gebruikt om dit proces binnen onze organisatie te versterken. Dit draagt bij aan een verbeterde samenwerking en kennisdeling binnen het team, wat uiteindelijk de prestaties van de hele organisatie ten goede zal komen.’ aldus Francien.

Wat doe je als Teacher leader?

Het verwerven van vaardigheden om zo je leidinggevende taken zo goed mogelijk uit te kunnen voeren is slechts een onderdeel van wat je leert tijdens de opleiding. Het begrip leidinggeven is ontzettend breed dus wat houdt dit in de taken van alledag nu precies in? Nicole Oomen-Romme, Specialist jonge kind en bouwcoördinator en stamgroepleider, voltooide de opleiding en deelt wat ze nu aan meerwaarde kan bieden voor haar organisatie. Nicole: ‘Doordat ik beter inzicht heb in hoe een team functioneert, kan ik nu effectiever begeleiden. Hierdoor werkt mijn team doelmatiger aan de gestelde doelen. Ik had de rol van bouwcoördinator (PO) al opgepakt, maar liep vast op het begeleiden van het team. Ik miste handvatten en inzicht in het begeleiden van het groepsproces.’ 

“Na het volgen van de opleiding kijk ik meer vanuit strategisch oogpunt en kan vanuit een helikopterview naar keuzes en argumenten kijken.”

Riemke Huijbers en Mavise Temizkan, tevens (oud)deelnemers van de Teacher leader opleiding, sluiten zich hierbij aan. Riemke: ‘Na het volgen van de opleiding kijk ik meer vanuit strategisch oogpunt en kan vanuit een helikopterview naar keuzes en argumenten kijken.’ Mavise vult hier nog bij aan: ‘Ik heb nu meer zicht op wat een manager moet doen en heb me de vaardigheden van een manager eigen leren maken. Daarnaast was persoonlijke groei voor mij het allerbelangrijkste. Door de opleiding heb ik voldoende kennis opgedaan om mijn leidinggevende werkzaamheden naast mijn functie als leerkracht en directie ondersteuner op de juiste manier uit te kunnen voeren.’ 

Zelf aan de slag met de opleiding Teacher leader?

Ben je nieuwsgierig geworden naar de opleiding en wil je de stap zetten naar meer leidinggevende taken en verantwoordelijkheden? Download dan onze brochure voor de opleiding Teacher leader of vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan. We komen graag in contact om te kijken hoe wij als Avans+ ook jou kunnen ondersteunen op het gebied van leiderschap en ontwikkeling. 

Over de auteurs

Cynthia Geerts is opleidingsmanager voor de opleidingen Teacher leader en Schoolleider basisbekwaam. 

Marie Catherine Wetzels is marketeer bij Avans+. 

Plaats ook een reactie

CAPTCHA
Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.