Skip to main content

Effectieve risicobeheersing met Operational auditing

  • 04 juni 2024
  • Door: Björn Walrave

Lopen onze processen wel beheersd? Gaan we onze doelen dit jaar wel behalen? Hebben we onze fysieke toegangsbeveiliging wel goed ingeregeld? En is onze administratieve verwerking wel op orde? Zomaar wat vragen die bij het management, de directie en het bestuur van een organisatie zouden kunnen spelen. Of zelfs, waar zij wakker van zouden kunnen liggen. 

Wat doet een operational auditor? 

Het moge duidelijk zijn: van de operational auditor wordt veel gevraagd. Zo moet hij of zij in staat zijn de volgende uitdagingen aan te pakken: 

  • De werkelijke onderzoeksvraag helder krijgen 
  • Een referentiemodel (normenkader) op maat kunnen ontwikkelen om de onderzoeksvraag te toetsen 
  • Op een deugdelijke wijze de werkelijke (beheers)situatie in kaart kunnen brengen  
  • Bevindingen op een overtuigende wijze kunnen presenteren 
  • Het management aanzetten tot actie 

De werkelijke toegevoegde waarde van de operational auditor ligt bij het verstevigen van het lerende vermogen van het management en de medewerkers ten behoeve van doelrealisatie. En dat alles niet alleen ten aanzien van de reguliere processen, maar ook over tal van onderwerpen die in een snel veranderde wereld van groot belang zijn voor een organisatie. Denk bijvoorbeeld aan agile, duurzaamheid, informatiebeveiliging, cultuur en soft controls. 

De operational auditor moet dus een echte alleskunner zijn. Vaardig in onderzoeksmethodiek, gedisciplineerd, analytisch sterk, communicatief vaardig en overtuigend. En niet onbelangrijk, hij of zij moet een rechte rug hebben en staan voor de goede zaak! 

Hoe kom je als operational auditor tot effectieve risicobeheersing? 

De operational auditor kan vragen die bij het management en/of bestuur spelen beantwoorden en hen daarmee ontzorgen. Dat doet de operational auditor door op een gedisciplineerde en systematische wijze onderzoek te doen naar de risicobeheersing binnen de organisatie.  

Het zwaartepunt ligt hierbij op de vraag of deze beheersing zodanig is, dat het aannemelijk is dat de organisatie haar doelen in de toekomst gaat behalen. Een blik naar voren dus! Het maakt de operational auditor een waardevolle functionaris voor alle middelgrote en grote organisaties. 

Wil jij ook operational auditor worden? 

In de postbacheloropleiding Operational auditing is de praktische inzet van je (toekomstige) beroep het uitgangspunt. Wij zorgen ervoor dat onze deelnemers na afloop van de opleiding in staat zijn zelfstandig een operational audit te leiden en uit te voeren. En wel zodanig, dat directie en management niet alleen ontzorgd worden, maar ook direct met de resultaten aan de slag kunnen en willen gaan! 

Ben je nieuwsgierig geworden naar de opleiding? Download onze brochure voor de postbacheloropleiding Operational auditing of vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan. We komen graag in contact komen om te kijken hoe wij als Avans+ ook jou kunnen ondersteunen op het gebied van Auditing.

Over de auteur

Björn Walrave is docent Operational auditing bij Avans+ en is een partner van Ferocia.

Plaats ook een reactie

CAPTCHA
Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.