De Limburgse zorginstelling Zuyderland richtte haar organisatie in rondom een nieuwe visie: ken je klant. Een mooie ontwikkeling, maar wel eentje die gevolgen had voor de inrichting van de organisatie. Waar er voorheen slechts één unitmanager voor drie afdelingen was, werd er nu per afdeling een manager aangesteld. Bijscholing voor iedereen die doorstroomde was nodig. 

Doel: managementskills voor zorgprofessionals

Van zorgprofessional naar unitmanager, dat vraagt om een nieuwe skillset. Hoewel de nieuwe unitmanagers deskundig waren op het gebied van zorg, hadden ze niet allemaal de juiste managementcompetenties. Om die te ontwikkelen, werd een maatwerktraject met Avans+ opgezet.

Opleiding op maat

De basis voor het maatwerktraject is de bestaande opleiding Bedrijfskundig zorgmanagement. Onder andere de vakken Strategie & business innovatie, Financieel management en Leiderschapsvaardigheden worden door de nieuwe unitmanagers gevolgd, net als de aanvullende module Verandermanagement. In negen maanden worden deelnemers klaargestoomd voor hun nieuwe rol. Om te voorkomen dat iedereen tegelijk belast wordt, zijn er vier startmomenten per jaar opgezet.

Verbeterde competenties in financiën, strategie & business

Doordat de opleiding helemaal aansluit op de wensen van Zuyderland, doen de deelnemers kennis en competenties op die ze direct op de werkvloer kunnen inzetten. Zo leren ze bij Financieel management hoe de formatie van hun afdeling in elkaar zit, waardoor ze slim kunnen sturen in formatie en budget. En is hun kennis van strategie en business uitgebreid. Dit uit zich onder andere in het oppakken van organisatiebrede projecten, die hun eigen afdeling overstijgen. Ook van de deelnemers zelf komt een positief geluid. Zo wordt de aandacht voor persoonlijk leiderschap en de daaropvolgende versterkte gespreksvaardigheden vaak genoemd als pluspunt. 

Volgende stap: high potentials programma

Na het succes van het eerste maatwerktraject, is Zuyderland een vervolgtraject gestart voor (potentiële) unitmanagers. De inhoud van dit traject is opgesteld aan de hand van ervaringen die de huidige unitmanagers hebben opgedaan tijdens hun nieuwe job. Zo gaat het over gesprekstechnieken, om goed te kunnen reageren op vragen van teamleden. Maar ook over het beter leren omgaan met zorgbudgetten, strategieën opzetten voor Zuyderland en trends in het vakgebied omzetten in een innovatieplan voor de eigen afdeling. Hiermee worden deelnemers nóg beter voorbereid op alles wat er op hen af komt in hun nieuwe functie. Goed voor de unitmanagers zelf, maar ook voor hun teamleden, de gehele organisatie én de door Zuyderland aangeboden zorg.

Ook een maatwerktraject?

Bestaat er in jouw organisatie ook een ontwikkelvraagstuk waar je een op maat gemaakte oplossing voor zoekt? En ben je benieuwd wat Avans+ hierbij kan betekenen? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan! We helpen je graag met het vinden van jouw unieke oplossing. Bel ons op 088 - 9098000 of stuur een mailtje naar info@avansplus.nl. Je kunt ook alvast op onze maatwerkpagina kijken voor meer cases.