Skip to main content

Oriëntatie zij-instroom schoolleider

 • niveau Postbachelor
 • duur 10 weken
 • studiebelasting 56 SBU
 • studiekosten 3.280,-
Oriëntatie zij-instroom schoolleider
Iets voor jou?
 • Je hebt leidinggevende ervaring binnen een andere sector dan onderwijs.
 • Je bent in bezit van minimaal een bachelor diploma.
 • Je wilt je oriënteren op een leidinggevende functie binnen het primair (po) of voortgezet (vo)onderwijs.

Wat is de module Oriëntatie zij-instroom schoolleider?

De module Oriëntatie zij-instroom schoolleider is een uitgelezen kans om te ontdekken of een leidinggevende positie in het onderwijs bij je past. Binnen het onderwijs bestaat op dit moment een tekort aan leidinggevenden. Daarnaast is het onderwijs gebaat bij impulsen van buiten het onderwijs. Tijdens deze module maak je kennis met de dynamiek van leiderschap in een onderwijsorganisatie. Dit doe je in een kleine groep met gelijkgestemden. 

Wil je als schoolleider aan de slag? De oriëntatiemodule vormt samen met modules uit de schoolleidersopleiding basisbekwaam en schoolleidersopleiding vakbekwaam het schoolleidersdiploma. Met het schoolleidersdiploma kun je jezelf registreren in het schoolleidersregister wanneer je aan het werk gaat als schoolleider. 

De schoolleidersopleidingen zijn volledig flexibel door jou zelf in te richten. Zo bepaal je zelf wanneer en hoeveel modules je achter elkaar volgt.

Lees meer over zij instroom opties in het onderwijs

Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  De module Oriëntatie zij-instroom schoolleider is bedoeld voor leidinggevende professionals van buiten het onderwijs met interesse in een leidinggevende functie in het onderwijs.

  Toelatingseisen:

  • Je bent minimaal in het bezit van een diploma op bachelor niveau
  • Je hebt een leidinggevende positie buiten het onderwijs
  • Je hebt een werk/stageplaats voor minimaal 1 of 2 dagen per week als leidinggevende binnen een onderwijsorganisatie om praktijkopdrachten uit te voeren.
    

  Werkvorm

  Werkvorm

  Casuïstiek vanuit je eigen praktijk

  Vanaf de start van de module Oriëntatie zij-instroom schoolleider ben je werkzaam of loop je stage bij een schoolorganisatie. De ervaringen die je hier opdoet, deel je tijdens de contactbijeenkomsten met de docent en andere deelnemers. Je praktijkervaring en de koppeling met de theorie vormen de basis voor de discussie en interactie met elkaar. Ter voorbereiding op de contactbijeenkomst bestudeer je zelfstandig de leerstof en formuleer je leervragen voor deze bijeenkomsten.

  Social learning

  Naast de contactbijeenkomsten vindt een deel van het leren ook plaats in onze digitale leeromgeving Connect+. ‘Social learning’, het leren van en met elkaar, staat hier centraal. Je voert de regie over je eigen ontwikkeltraject waarbij je kunt leren waar, wanneer en met wie je dat wilt.

  Onze docenten

  Ervaren docenten, die naast hun werkzaamheden voor Avans+ ook werkzaam zijn binnen het onderwijs in diverse functies, begeleiden de deelnemers in deze instapmodule die, naast relevante literatuur en theoretische achtergrond, vooral praktisch ingericht is.

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag de brochure aan.

   

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  Deze opleiding bestaat uit 4 bijeenkomsten in Breda op donderdag van 17:30 - 21:30 uur. 

  De module Oriëntatie zij-instroom schoolleider bestaat uit 4 bijeenkomsten gedurende 10 weken. De module heeft een studielast van 56 SBU. De overige leeractiviteiten vinden online plaats en op de eigen stagewerkplek.

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding, vraag dan de brochure aan.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de module ‘Oriëntatie zij-instroom schoolleider’ zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 3280,-
  • Arrangementskosten: € 210,-

  Hiervoor ontvang je voor aanvang van de opleiding een factuur.

  Alle genoemde bedragen van deze module zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Verlaag je studiekosten met een subsidie of financiering

  Deelnemers van deze opleiding kunnen in aanmerking komen voor een subsidie- of financieringsmogelijkheid, indien je aan de voorwaarden voldoet. Bekijk alle mogelijkheden en lees de voorwaarden op onze subsidiepagina.  
   

  Diploma

  Diploma

  Na het succesvol afronden van de module Oriëntatie zij-instroom schoolleider ontvang je het certificaat Oriëntatie zij-instroom schoolleider.

  Vervolgopleidingen

  Met het certificaat Oriëntatie zij-instroom schoolleider ben je toelaatbaar in de schoolleidersopleiding basisbekwaam en schoolleidersopleiding vakbekwaam, afhankelijk van je werkervaring buiten het onderwijs. De specifieke leerroute wordt met de opleidingsmanager bepaald.

  Resultaat

  Resultaat

  Na afronding van deze module weet je voor jezelf of werken binnen het onderwijs als leidinggevende bij jou past. Tevens bestaat de mogelijkheid om door te stromen naar een schoolleidersopleiding basisbekwaam of vakbekwaam, afhankelijk van je werkervaring buiten het onderwijs.

  Na het volgen van deze module:

  • Heb je kennis van diverse onderwijskundige concepten en de wijze waarop deze worden vormgegeven binnen de onderwijscontext.
  • Heb je kennis van de zorgstructuur binnen een school.
  • Heb je kennis van kwaliteitszorg, leeropbrengsten en wijze van verantwoording binnen een school.
  • Ben je bekend met diverse stakeholders rondom een school.

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of 088-9098000.

  Programma

  Deze opleiding bestaat uit de volgende modules:

  • Inleiding onderwijskunde en onderwijsconcepten
  • Onderwijskundig aanbod en kwaliteit in de school
  • Opbrengstgericht leren en de taak van het onderwijs
  • Stakeholders van de school
    

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding, vraag dan de brochure aan.

  Inleiding onderwijskunde en onderwijsconcepten

  Je verdiept je in het onderwijs en maakt kennis met diverse onderwijskundige concepten.

  Onderwijskundig aanbod en kwaliteit in de school

  Je onderzoekt hoe je stuurt op het onderwijskundig proces en hoe kwaliteit zichtbaar wordt. Je verdiept je in de rollen en taken in de school, specifiek die van de Intern begeleider en directie

  Opbrengstgericht leren en de taak van het onderwijs

  Je maakt kennis met passend onderwijs en opbrengstgericht leren.

  Stakeholders van de school

  Je maakt kennis met de belangrijkste stakeholders van de school. Je verdiept je in de school als onderdeel van een IKC of de samenwerking met de kinderopvang.

  Programma
   
  Inspireer anderen
  en deel je ervaring!
  Schrijf een review
  Download brochure Inscrijven