Skip to main content

Schoolleider Vakbekwaam

 • niveau Postbachelor
 • duur 1 jaar
 • studiebelasting 448 SBU
 • studiekosten 6.130,-
 • Bekijk alle startdata en locaties
  • 07-09-2020 Deventer
  • 09-09-2020 Breda
  • 09-09-2020 Drachten
  • 15-09-2020 Weert
  • 16-09-2020 Amsterdam
  • 05-11-2020 Nijmegen
  • 04-11-2020 Rotterdam
  • 05-11-2020 Breda
Inschrijven
Schoolleider Vakbekwaam
Iets voor jou?
 • Je werkt als directeur, locatieleider of teamleider in het onderwijs.
 • Je wilt jezelf verder professionaliseren als vakbekwaam leidinggevende.
 • Je wilt je registreren in het schoolleidersregister.

Vanaf augustus 2018 biedt Avans⁺ in samenwerking met hogeschool iPabo Amsterdam onder proQualis de vernieuwde opleiding Vakbekwaam schoolleider aan. De inhoud van de opleiding komt in grote mate overeen met de inhoud van Masterclass l van onze masteropleiding Leiderschap in Onderwijs (MLO). Dat betekent dat je naast onderwijskundig leiderschap ook aan slag gaat met onderwerpen als strategische beleidsvoering, ondernemerschap, innovatie en financiële bedrijfsvoering. In deze opleiding Vakbekwaam verwerf je de kennis en vaardigheden om succesvol te opereren als ondernemend en innovatief schoolleider met een nieuwsgierige blik naar buiten gericht. Hierdoor ben je klaar voor alle volgende innovaties die de komende jaren ongetwijfeld gaan plaatsvinden.

schoolregister po basisregistratie            srvo logo

Deze opleiding is geregistreerd als gecertificeerde schoolleidersopleiding bij het Schoolleidersregister PO. Met het diploma kun je jezelf registreren als registerdirecteur (RDO). Het diploma van de opleiding geeft jou tevens de mogelijkheid om later door te stromen naar masterclass ll van de MLO. Dat betekent dat je de leerweg voor een masteropleiding met 8 maanden verkort. De volgende masterclasses van de MLO kunnen ingezet worden voor de herregistratie en zijn los af te nemen. Meer informatie over de MLO vind je op de opleidingspagina master Leiderschap in Onderwijs.

Lees meer
test
Ben je op zoek naar informatie over een specifiek vakgebied? Kijk ook eens op het blog van Avans+.
Lees meer
r
test
Wil je meer weten over de mogelijkheden voor een incompany- of maatwerktraject? Bekijk dan alle informatie over dit onderwerp.
Lees meer
r
Bezoek een virtuele voorlichtingsbijeenkomst

Voor antwoorden op al je opleidingsvragen.

Meld je nu aan
Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  De opleiding is bedoeld voor directeuren, locatieleiders en teamleiders uit onderwijs, die zich verder willen professionaliseren als vakbekwaam leidinggevende.

  Wat zijn de toelatingseisen?

  • Je bent werkzaam als (adjunct) directeur, locatieleider of teamleider binnen een school.
  • Je hebt ervaring met leidinggeven aan team of sectie.
  • Daarnaast maakt een ontwikkelassessment en/of intakegesprek deel uit van de plaatsingsprocedure. Hiermee geef je richting aan de ontwikkelingsdoelen tijdens de opleiding.

  Werkvorm

  Werkvorm

  De opleiding Schoolleider vakbekwaam leidt jou op tot registerdirecteur (RDO) (SVRO). Avans+ werkt met ervaren docenten, die naast hun werkzaamheden voor Avans+ vaak zelf ook werkzaam zijn als leidinggevende binnen het onderwijs. De opleiding is, naast relevante literatuur en theoretische achtergrond, vooral praktisch ingericht.

  LEERTEAMS

  Naast de nieuwe kennis en begeleiding die je ontvangt vanuit de opleidingsdocenten is het leren van en met elkaar en de toepassing binnen de eigen organisatie een belangrijk uitgangspunt binnen de opleiding. Je werkt hiervoor in kleinere leerteams die elkaar voorzien van feedback.

  SOCIAL LEARNING

  Voor de contactbijeenkomsten bestudeer je zelfstandig de leerstof. Je formuleert leervragen voor deze bijeenkomsten en deelt ervaringen en inzichten via ons online blended learning platform Curatr. Je praktijkervaring en de koppeling met de theorie vormt online de basis voor de discussie en interactie met elkaar. Op niveau kun je met docenten en mededeelnemers sparren over ontwikkelingen binnen je organisatie en het vakgebied. Omdat we gezamenlijk online al discussies voeren over de lesstof, komt iedereen beter voorbereid naar de bijeenkomsten. Het aantal bijeenkomsten is hierdoor ook iets verminderd ten opzichte van eerdere jaren. Daarvoor is je bijdrage binnen social learning in de plaats gekomen. Je bepaalt hierdoor steeds meer zelf wanneer je leert en contact zoekt met de groep.

  ACTION LEARNING

  Een belangrijke werkvorm die hierbij wordt gebruikt is ‘Action learning’. Een vorm van leren waarbij een groep deelnemers van en met elkaar leert door het bespreken van urgente en belangrijke problemen. Hierbij hoort ook het ondernemen van acties, het zoeken naar nieuwe paden, risico’s nemen en experimenteren. Oftewel leren door doen en ervaren, gecombineerd met systematische reflectie gekoppeld aan de eigen prestaties op de werkvloer.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De opleiding Vakbekwaam schoolleider duurt 1 jaar, heeft een studiebelasting van 448 uur en omvat 14 inhoudelijke contactdagen met een vaste leergroep. De resterende tijd besteed je aan literatuurstudie, het uitvoeren van onderzoek en praktijkopdrachten en het maken van werkstukken. De studielast van 448 uur staat gelijk aan 16 EC’s.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de opleiding Schoolleider vakbekwaam zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 6.130,-. Dit is inclusief het assessment.
  • Arrangementskosten: € 570,-. Dit is inclusief de studie tweedaagse.

  Hiervoor ontvang je voor aanvang van de opleiding een factuur. Dit is exclusief de kosten voor de leermiddelen. In de opleiding maken we alleen gebruik van aanbevolen literatuur.

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Diploma

  Diploma

  Wanneer je de opleiding succesvol hebt afgerond, ontvang je het diploma Vakbekwaam. Met dit diploma mag je later doorstomen naar masterclass ll van de master Leiderschap in Onderwijs. Voorwaarde hierbij is wel dat je dan ook daadwerkelijk functioneert als directeur.

  REGISTRATIE BIJ HET SCHOOLLEIDERSREGISTER

  Met het diploma is het mogelijk je te registreren als register directeur onderwijs (RDO) of aan te melden in het schoolleidersregister VO (SRVO).

  Resultaat

  Resultaat

  Met de opleiding Schoolleider vakbekwaam verwerf je kennis en vaardigheden om succesvol te opereren als ondernemend en innovatief schoolleider met een nieuwsgierige naar buiten gerichte blik. 

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met Naomi Pinxteren van de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of via 076 – 525 88 04.

  De opleiding Schoolleider vakbekwaam is tevens onderdeel van het samenwerkingsverband proQualis, ons schoolleidersopleidingen-merk dat in samenwerking met iPabo is opgezet.

  Programma

  Module 1: Richting geven, strategische beleidsvoering

  Hierin ga je in op het ontwikkelen en operationaliseren van de visie en strategie van jouw organisatie. Vervolgens leer je doelen en resultaten te formuleren voor de verschillende onderdelen van jouw organisatie en denk je na over hoe jouw organisatie te sturen en te begeleiden naar een professionele en samenwerking gerichte leergemeenschap.

   

  Module 2: Organiseren, financiën en HR

  Duidelijke systemen en structuren zijn belangrijk binnen een organisatie. In deze module leer je jouw school zo te organiseren dat systemen en structuren ondersteunen in plaats van leiden. Je neemt in het bijzonder jouw personeelsmanagement en financieel management onder de loep. Beide cruciaal om optimaal bij te kunnen dragen aan de verbetering van de kwaliteit van jouw onderwijs.

  Module 3: Leidinggeven aan de onderwijsorganisatie

  Wanneer ben je een goed leider? Is dat wanneer je de grootste expert bent, de beste motivator of de primus interparis? Onderwijskundig, transactioneel, transformationeel, pedagogisch, situationeel, gespreid, romantisch, moreel, duurzaam, effectief en waarderend leiderschap. In deze module verken je de leiderschapsstromingen waaruit deze leiderschapsmodellen zijn ontstaan. Je onderzoekt wat een leider kenmerkt, wat je als leider typeert en welk type leider jouw organisatie nodig heeft.

  Naast deze drie inhoudelijke modules kent de opleiding ook nog de twee ondersteunende leerlijnen “Persoonlijk Leiderschap” (PL) en “Methode en Technieken van onderzoek” (MTO).

  Elke module bestaat uit een combinatie van contactonderwijs, literatuurstudie, verwerkingsopdrachten, onderzoek en praktijkopdrachten. De praktijkopdrachten zijn bouwstenen voor de eindtoets van de opleiding die bestaat uit een persoonlijk businessproject. In dit businessproject laat je zien hoe je de inhoud van de modules en de leerlijn MTO op een onderzoekende wijze hebt toegepast in jouw praktijk. Daarnaast maak je een eindopdracht voor de leerlijn persoonlijk leiderschap.

  Vakbekwaam Schoolleider primair onderwijs slider
   
  Dit zijn mensen die je zijn voorgegaan
  • Tijdens het opleidingsprogramma bezochten we “good practices”. Daarmee maakt Avans⁺ haar opleidingen daadwerkelijk praktijkgericht voor haar deelnemers.

   Gepassioneerde schoolleiders
   schoolleiders PO
  Bekijk alle referenties
  Brochure aanvragen Inscrijven