Skip to main content

Vanaf september starten de fysieke bijeenkomsten weer! Kijk hier voor meer informatie.

Schoolleider Vakbekwaam

 • niveau Postbachelor
 • duur 30 weken
 • studiebelasting 504 SBU
 • studiekosten 6.300,-
 • Bekijk alle startdata en locaties
  • 24-11-2021 Drachten
  • 25-11-2021 Amsterdam
  • 25-11-2021 Nijmegen
  • 25-11-2021 Breda middag - avond
  • 24-11-2021 Rotterdam
  • 25-11-2021 Breda ochtend - middag
  • 24-11-2021 Deventer
  • 24-11-2021 Weert
  • 17-02-2022 Amsterdam
  • 17-02-2022 Nijmegen
  • 16-02-2022 Rotterdam
  • 16-02-2022 Weert
  • 16-02-2022 Deventer
  • 16-02-2022 Drachten
  • 17-02-2022 Breda
  • 24-11-2021 Breda
  • 23-11-2021 Amsterdam
  • 15-02-2022 Amsterdam
Inschrijven
Schoolleider Vakbekwaam
Iets voor jou?

 • Je bent eindverantwoordelijk leidinggevende, teamleider of manager in het po, vo, mbo of speciaal onderwijs of je wilt dit in de toekomst worden.
 • Je wilt jouw basiskennis en vaardigheden rondom bedrijfskundig en onderwijskundig leiderschap verder ontwikkelen.
 • Je vindt het prettig om te leren door middel van “learning by doing” waarin jouw onderwijspraktijk centraal staat.
   

De opleiding Schoolleider vakbekwaam is vanaf nu geheel flexibel door jou zelf in te richten op 7 lesplaatsen in Nederland. Je bepaalt zelf in welke periode van het schooljaar je start en je bepaalt zelf het tempo van de opleiding. De opleiding bestaat in totaal uit drie modules die ieder 10 weken duren; Onderwijskundig leiderschap, Verbindend schoolleiderschap en De school als professionele organisatie.

Met de opleiding Schoolleider vakbekwaam is het mogelijk jezelf te registreren in het Schoolleidersregister PO en VO. Tevens is de opleiding onderdeel van de Master Leiderschap in onderwijs (MLO).

Binnen de opleiding Vakbekwaam schoolleider vormen de actuele beroepsstandaarden van het PO en VO het uitgangspunt. Als schoolleider geef je integraal leiding aan de organisatie en word je geconfronteerd met complexe vraagstukken die verband houden met visie gestuurd werken, de kwaliteit van het onderwijs, ontwikkeling van medewerkers, ondernemerschap, verantwoording en samenwerkingspartners.

Een mix van theorie en praktijk

In de opleiding staat jouw leiderschap centraal en wordt vanuit diverse invalshoeken (3 modules) aandacht geschonken aan het versterken van je leiderschapspraktijken waarbij theorie en praktijk samen op gaan en je integraal leiding leert geven aan complexe processen die zich afspelen in de organisatie.  

Naast het versterken van de leiderschapspraktijken staat het versterken van jouw persoonlijk leiderschap centraal in de opleiding. Dit loopt als een rode draad door de 3 modules. Je onderzoekt wat een leider kenmerkt, wat je als leider typeert en welk type leider jouw organisatie nodig heeft. Je wordt hierbij continue uitgedaagd initiatief en verantwoordelijkheid te nemen voor je persoonlijke en professionele ontwikkeling en regelmatig in gesprek te gaan met jezelf, de docent en anderen. De basis hierin vormt een ontwikkelassessment.

Ook maak je kennis met onderzoekmatig handelen en leer je je keuzes in de praktijk vanuit de theorie te onderbouwen. Wil jij je verder professionaliseren om deze praktijken beter te doorgronden en je onderwijsorganisatie hierin mee te nemen? Dan is de opleiding Schoolleider vakbekwaam iets voor jou!

schoolregister po basisregistratie        srvo logo

Lees meer
Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  De opleiding Schoolleider vakbekwaam is bedoeld voor (adjunct)directeuren uit het PO, teamleiders en conrectoren uit het VO en managers en practoren uit het MBO.

  Wat zijn de toelatingseisen?

  • Je bent werkzaam als manager, schoolleider, directeur, (con) rector, teamleider of practor binnen het po, vo en mbo
  • Je hebt vooropleidingen gevolgd op het gebied van management en leiderschap en wilt manager of leidinggevende worden
  • Je zit in de positie of je organisatie heeft toestemming gegeven om opdrachten uit te voeren op managementniveau

  Daarnaast maakt een ontwikkelassessment met een gecertificeerde ontwikkelcoach onderdeel uit van de intakeprocedure. Hiermee geef je richting aan jouw persoonlijke ontwikkeldoelen tijdens de opleiding.

  Werkvorm

  Werkvorm

  Je start de opleiding Vakbekwaam schoolleider altijd met een online ontwikkelassessment. Dit is gericht op jouw individuele wendbaarheid. Je gaat hierover in gesprek met een gecertificeerde ontwikkelcoach om zo jouw persoonlijke ontwikkeldoelen verder aan te scherpen. De opleiding is praktijkgericht. Je werkt individueel en in leerteams aan opdrachten binnen jouw eigen context. Per module zit je in een groep waarin leerteams worden gevormd van 3 à 4 deelnemers. Gezamenlijk verdiepen jullie je theoretisch en praktijkgericht in een thema. De samenstelling van een leerteam kan per module wisselen. Je leert door interactie met professionals uit andere (type) organisaties. Je bouwt hiermee ook een breed netwerk op waar je in je verdere carrière profijt van hebt.

  We werken met een mix van activerende, praktijkgerichte (online) leeractiviteiten. In onze interactieve leeromgeving Connect+ vindt kennisoverdracht en samenwerking plaats. Je krijgt individueel en gezamenlijk feedback en bereikt samen met onze experts de gewenste verdieping. Je rond iedere module af met een beroepsprestatie binnen jouw organisatie. Zo bereik je meer voor jouw persoonlijke ontwikkeling én voor je organisatie.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De reguliere opleiding Schoolleider vakbekwaam duurt 30 weken. Hoe lang de opleiding duurt, hangt af van jouw individuele leerroute. In het intakegesprek bepaal je samen met de opleidingsmanager jouw tempo. De opleiding heeft een studielast van 504 uur, 18 EC. Per module heb je maximaal 3 à 4 contactbijeenkomsten. De overige leeractiviteiten vinden online plaats of op je eigen werkplek. Ons uitgangspunt is dat je de opleiding zo veel mogelijk kunt integreren met je beroepspraktijk. 

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de opleiding Schoolleider vakbekwaam zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 6.300,-.
  • Arrangementskosten: € 450,-.
  • Boeken: We maken gebruik van verplichte en aanbevolen literatuur. Deze literatuur kun je zelf aanschaffen en is niet bij de prijs inbegrepen. 

  Hiervoor ontvang je voor aanvang van de opleiding een factuur.

  Het is mogelijk om de opleidingskosten in termijnen te betalen via automatische incasso. Dat kan bij deze opleiding in 2 termijnen van € 3.200,-. Overige kosten worden bij de eerste termijn geïncasseerd.
  Het is mogelijk om de opleidingskosten in termijnen te betalen via automatische incasso. Dat kan bij deze opleiding in 2 termijnen van € 3200,-. Overige kosten worden bij de eerste termijn geïncasseerd.

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Heb je geen afgeronde hbo-opleiding en wil je toch deelnemen? Dan dien je een toelatingsassessment te doen. Lees meer over dit assessment of neem contact op met de opleidingsmanager voor een persoonlijk en vrijblijvend advies.
  Leidinggevende uit het VO en MBO kunnen voor deze opleiding jaarlijks tussen 1 april en 30 juni de lerarenbeurs aanvragen voor de volledige duur van de opleiding. Hierbij geldt dat hoe eerder je de subsidie aanvraagt, hoe meer kans je maakt om de subsidie te ontvangen. Meer informatie over deze subsidie is te vinden op de website van DUO.

  Leven Lang Leren krediet (LLL-krediet)

  Deelnemers aan deze opleiding kunnen in aanmerking komen voor een Leven Lang Leren krediet. Dit houdt in dat je een renteloze lening kunt krijgen van de overheid voor het financieren van de opleiding, indien je aan de voorwaarden voldoet.

  Diploma

  Diploma

  Wanneer je de opleiding Vakbekwaam schoolleider succesvol hebt afgerond, ontvang je het diploma Schoolleider vakbekwaam. Met dit diploma kan je instromen in de eerste fase (van 3) van de Master Leiderschap in Onderwijs en rond je deze eerste fase al na 10 weken af.

  Registratie bij het Schoolleidersregister
  Met het diploma Schoolleider vakbekwaam is het mogelijk je te registreren als register directeur onderwijs PO (RDO) of aan te melden in het schoolleidersregister VO.

  Resultaat

  Resultaat

  Met de opleiding Schoolleider vakbekwaam verwerf je kennis en vaardigheden om succesvol te opereren als ondernemend en innovatief schoolleider met een nieuwsgierige naar buiten gerichte blik. 

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze opleiding vakbekwaam schoolleider? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met Naomi Pinxteren van de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of via 076 – 525 88 04.

  test
  4 keer per jaar starten
  Wij geven je graag de regie om zelf te beslissen wanneer je een opleiding wil volgen, daarom bieden we 4 startmomenten per jaar. Zo bepaal jij op welk moment het jou het beste uitkomt.
  Bekijk de voordelen
  test
  Maatwerk
  Wil je meer weten over de mogelijkheden voor een incompany- of maatwerktraject? Bekijk dan alle informatie over dit onderwerp.
  Lees meer
  Bezoek een voorlichtingsbijeenkomst

  Voor antwoorden op al je opleidingsvragen.

  Meld je nu aan
  Programma

  Programma

  Deze opleiding bestaat uit 3 modules van ieder 10 weken. 

  • Onderwijskundig leiderschap
  • Verbindend schoolleiderschap
  • De school als professionele organisatie

  Download de brochure voor meer informatie over het programma.

  Module Onderwijskundig leiderschap

  Goed onderwijs voor alle leerlingen. Dit uitgangspunt en de weg hier naar toe staat centraal in deze module. Thema’s als visie gestuurd werken, het ontwikkelen van een samenhangend curriculum, het monitoren en evalueren van het onderwijs en anticiperen op noodzakelijke veranderingen komen in deze module aan bod.

   

  Module Verbindend schoolleiderschap

  Vanuit maatschappelijke verantwoordelijkheid draagt het onderwijs bij aan de omgeving. Verbindend schoolleiderschap is erop gericht verbinding en samenwerking op te zoeken en optimaal te benutten welke ter ondersteuning dient van de ontwikkeling van leerlingen.
   

  Module De school als professionele organisatie

  Deze module richt zich op de ontwikkeling van de school als professionele organisatie waarbij de ontwikkeling van medewerkers gelijk opgaat met de ontwikkeling van de organisatie. 

  Vakbekwaam Schoolleider primair onderwijs slider
   
  Dit zijn mensen die je zijn voorgegaan
  • Tijdens het opleidingsprogramma bezochten we “good practices”. Daarmee maakt Avans⁺ haar opleidingen daadwerkelijk praktijkgericht voor haar deelnemers.

   Gepassioneerde schoolleiders
   schoolleiders PO
  Download brochure Inscrijven