Skip to main content

 I.v.m. de aangescherpte coronamaatregelen verzorgen we t/m 2 maart alleen online lessen. Bij vragen kun je contact met ons opnemen.

Schoolleider Vakbekwaam

 • niveau Postbachelor
 • duur 30 weken
 • studiebelasting 448 SBU
 • studiekosten 6.300,-
 • Bekijk alle startdata en locaties
  • 08-09-2021 Deventer
  • 08-09-2021 Drachten
  • 08-09-2021 Rotterdam
  • 08-09-2021 Weert
  • 09-09-2021 Amsterdam
  • 09-09-2021 Breda
  • 09-09-2021 Nijmegen
Inschrijven
Schoolleider Vakbekwaam
Iets voor jou?

 • Je bent leidinggevende of manager in het po, vo, mbo of speciaal onderwijs of je wilt dit in de toekomst worden
 • Je wilt jouw basiskennis en vaardigheden rondom bedrijfskundig leiderschap in het onderwijs verder ontwikkelen
 • Je zoekt een opleiding waarin je jouw leerroute zelf qua tempo samen kunt stellen om je zo te registreren in het schoolleidersregister

De opleiding Schoolleider vakbekwaam bestaat uit 3 inhoudelijke modules die ieder 10 weken duren. Met de opleiding schoolleider vakbekwaam is het mogelijk jezelf voor het eerst te registreren in het Schoolleidersregister PO en VO. De opleiding bevat de basis van bedrijfskundig onderwijsleiderschap. Thema’s als strategisch personeelsbeleid, financiën, organisatieontwikkeling en leidinggeven komen allemaal aan bod.

De opleiding Schoolleider vakbekwaam is tevens onderdeel van de Master Leiderschap in onderwijs (MLO).

schoolregister po basisregistratie            srvo logo

Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  De opleiding Schoolleider vakbekwaam is bedoeld voor (adjunct)directeuren uit het PO, teamleiders en conrectoren uit het VO en managers en practoren uit het MBO.

  Wat zijn de toelatingseisen?

  • Je bent werkzaam als manager, schoolleider, directeur, (con) rector, teamleider of practor binnen het po, vo en mbo
  • Je hebt vooropleidingen gevolgd op het gebied van management en leiderschap en wilt manager of leidinggevende worden
  • Je zit in de positie of je organisatie heeft toestemming gegeven om opdrachten uit te voeren op managementniveau

  Daarnaast maakt een ontwikkelassessment met een gecertificeerde ontwikkelcoach van HFM onderdeel uit van de intakeprocedure. Hiermee geef je richting aan de ontwikkelingsdoelen tijdens je opleiding.

  Werkvorm

  Werkvorm

  De opleiding Schoolleider vakbekwaam leidt jou op tot registerdirecteur (RDO) (SRPO). Avans+ werkt met ervaren docenten, die naast hun werkzaamheden voor Avans+ vaak zelf ook werkzaam zijn als leidinggevende binnen het onderwijs. De opleiding is, naast relevante literatuur en theoretische achtergrond, vooral praktisch ingericht.

  LEERTEAMS

  Naast de nieuwe kennis en begeleiding die je ontvangt vanuit de opleidingsdocenten is het leren van en met elkaar en de toepassing binnen de eigen organisatie een belangrijk uitgangspunt binnen de opleiding. Je werkt hiervoor in kleinere leerteams die elkaar voorzien van feedback.

  SOCIAL LEARNING

  Voor de contactbijeenkomsten bestudeer je zelfstandig de leerstof. Je formuleert leervragen voor deze bijeenkomsten en deelt ervaringen en inzichten via ons online blended learning platform Connect+. Je praktijkervaring en de koppeling met de theorie vormt online de basis voor de discussie en interactie met elkaar. Op niveau kun je met docenten en mededeelnemers sparren over ontwikkelingen binnen je organisatie en het vakgebied.

  Omdat we gezamenlijk online al discussies voeren over de lesstof, komt iedereen beter voorbereid naar de bijeenkomsten. Het aantal bijeenkomsten is hierdoor ook iets verminderd ten opzichte van eerdere jaren. Daarvoor is je bijdrage binnen social learning in de plaats gekomen. Je bepaalt hierdoor steeds meer zelf wanneer je leert en contact zoekt met de groep.

  ACTION LEARNING

  Een belangrijke werkvorm die hierbij wordt gebruikt is ‘Action learning’. Een vorm van leren waarbij een groep deelnemers van en met elkaar leert door het bespreken van urgente en belangrijke problemen. Hierbij hoort ook het ondernemen van acties, het zoeken naar nieuwe paden, risico’s nemen en experimenteren. Oftewel leren door doen en ervaren, gecombineerd met systematische reflectie gekoppeld aan de eigen prestaties op de werkvloer.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De opleiding Vakbekwaam schoolleider duurt 30 weken, heeft een studiebelasting van 448 uur en omvat 14 inhoudelijke contactdagen met een vaste leergroep. De resterende tijd besteed je aan literatuurstudie, het uitvoeren van onderzoek en praktijkopdrachten en het maken van werkstukken. De studielast van 448 uur staat gelijk aan 16 EC’s en staat voor 15 uur per week .

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de opleiding Schoolleider vakbekwaam zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 6.300,-. 
  • Arrangementskosten: € 450,-. 
  • Boeken: We maken gebruik van verplichte en aanbevolen literatuur. Deze literatuur kun je zelf aanschaffen en is niet bij de prijs inbegrepen.

  Hiervoor ontvang je voor aanvang van de opleiding een factuur.

  Het is mogelijk om de opleidingskosten in termijnen te betalen via automatische incasso. Dat kan bij deze opleiding in 2 jaarlijkse termijnen. van

   € 3200,-. per termijn. Overige kosten worden bij de eerste termijn geïncasseerd.

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Heb je geen afgeronde hbo-opleiding en wil je toch deelnemen? Dan dien je een toelatingsassessment te doen. Lees meer over dit assessment of neem contact op met de opleidingsmanager voor een persoonlijk en vrijblijvend advies.
  Leidinggevende uit het VO en MBO kunnen voor deze opleiding jaarlijks tussen 1 april en 30 juni de lerarenbeurs aanvragen voor de volledige duur van de opleiding. Hierbij geldt dat hoe eerder je de subsidie aanvraagt, hoe meer kans je maakt om de subsidie te ontvangen. Meer informatie over deze subsidie is te vinden op de website van DUO.

  Leven Lang Leren krediet (LLL-krediet)

  Deelnemers aan deze opleiding kunnen in aanmerking komen voor een Leven Lang Leren krediet. Dit houdt in dat je een renteloze lening kunt krijgen van de overheid voor het financieren van de opleiding, indien je aan de voorwaarden voldoet.

   

  Diploma

  Diploma

  Wanneer je de opleiding vakbekwaam schoolleider succesvol hebt afgerond, ontvang je het diploma Schoolleider vakbekwaam.

  Met dit diploma kun je later instormen in de master Leiderschap in Onderwijs.

  REGISTRATIE BIJ HET SCHOOLLEIDERSREGISTER

  Met het diploma Schoolleider vakbekwaam is het mogelijk je te registreren als register directeur onderwijs PO (RDO) of aan te melden in het schoolleidersregister VO.

  Resultaat

  Resultaat

  Met de opleiding Schoolleider vakbekwaam verwerf je kennis en vaardigheden om succesvol te opereren als ondernemend en innovatief schoolleider met een nieuwsgierige naar buiten gerichte blik. 

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze opleiding vakbekwaam schoolleider? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met Naomi Pinxteren van de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of via 076 – 525 88 04.

  test
  4 keer per jaar starten
  Wij geven je graag de regie om zelf te beslissen wanneer je een opleiding wil volgen, daarom bieden we 4 startmomenten per jaar. Zo bepaal jij op welk moment het jou het beste uitkomt.
  Bekijk de voordelen
  test
  Maatwerk
  Wil je meer weten over de mogelijkheden voor een incompany- of maatwerktraject? Bekijk dan alle informatie over dit onderwerp.
  Lees meer
  Bezoek een virtuele voorlichtingsbijeenkomst

  Voor antwoorden op al je opleidingsvragen.

  Meld je nu aan
  Programma

  Module 1: Richting geven, strategische beleidsvoering

  Hierin ga je in op het ontwikkelen en operationaliseren van de visie en strategie van jouw organisatie. Vervolgens leer je doelen en resultaten te formuleren voor de verschillende onderdelen van jouw organisatie en denk je na over hoe jouw organisatie te sturen en te begeleiden naar een professionele en samenwerking gerichte leergemeenschap.

   

  Module 2: Organiseren, financiën en HR

  Duidelijke systemen en structuren zijn belangrijk binnen een organisatie. In deze module leer je jouw school zo te organiseren dat systemen en structuren ondersteunen in plaats van leiden. Je neemt in het bijzonder jouw personeelsmanagement en financieel management onder de loep. Beide cruciaal om optimaal bij te kunnen dragen aan de verbetering van de kwaliteit van jouw onderwijs.

  Module 3: Leidinggeven aan de onderwijsorganisatie

  Wanneer ben je een goed leider? Is dat wanneer je de grootste expert bent, de beste motivator of de primus interparis? Onderwijskundig, transactioneel, transformationeel, pedagogisch, situationeel, gespreid, romantisch, moreel, duurzaam, effectief en waarderend leiderschap. In deze module verken je de leiderschapsstromingen waaruit deze leiderschapsmodellen zijn ontstaan. Je onderzoekt wat een leider kenmerkt, wat je als leider typeert en welk type leider jouw organisatie nodig heeft.

  Naast deze drie inhoudelijke modules kent de opleiding ook nog de twee ondersteunende leerlijnen “Persoonlijk Leiderschap” (PL) en “Methode en Technieken van onderzoek” (MTO).

  Elke module bestaat uit een combinatie van contactonderwijs, literatuurstudie, verwerkingsopdrachten, onderzoek en praktijkopdrachten. De praktijkopdrachten zijn bouwstenen voor de eindtoets van de opleiding die bestaat uit een persoonlijk businessproject. In dit businessproject laat je zien hoe je de inhoud van de modules en de leerlijn MTO op een onderzoekende wijze hebt toegepast in jouw praktijk. Daarnaast maak je een eindopdracht voor de leerlijn persoonlijk leiderschap.

  Vakbekwaam Schoolleider primair onderwijs slider
   
  Dit zijn mensen die je zijn voorgegaan
  • Tijdens het opleidingsprogramma bezochten we “good practices”. Daarmee maakt Avans⁺ haar opleidingen daadwerkelijk praktijkgericht voor haar deelnemers.

   Gepassioneerde schoolleiders
   schoolleiders PO
  Bekijk alle referenties
  Brochure aanvragen Inscrijven