Skip to main content

Directeur van buiten

 • niveau Postbachelor
 • duur 40 weken
 • studiebelasting 560 SBU
 • studiekosten 9.275,-
 • Bekijk alle startdata en locaties
  • 01-09-2022 Nijmegen
  • 01-09-2022 Amsterdam
  • 01-09-2022 Breda
  • 07-09-2022 Weert
  • 07-09-2022 Rotterdam
  • 07-09-2022 Drachten
  • 07-09-2022 Deventer
Inschrijven
Directeur van buiten
Iets voor jou?
 • Je hebt leidinggevende ervaring binnen een andere sector dan onderwijs.
 • Je bent in het bezit van minimaal een bachelordiploma.
 • Je hebt de ambitie om leidinggevende te worden binnen het onderwijs zoals schooldirecteur.

Binnen het onderwijs bestaat op dit moment een tekort aan leidinggevenden. Daarnaast is het onderwijs gebaat bij impulsen van buiten het onderwijs. Zo ook op het gebied van leidinggeven. Professionals met relevante leidinggevende ervaring binnen andere sectoren, kunnen dan ook onder een bepaalde voorwaarde een leidinggevende functie verwerven binnen het onderwijs. Een opleiding directeur basisonderwijs kan zo'n impuls zijn.

   SRPO basisregistratie  srvo logo            

Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  Deze opleiding is bedoeld voor professionals met relevante leidinggevende ervaring binnen een andere sector die minimaal in het bezit zijn van een diploma op bachelorniveau en de overstap willen maken naar het onderwijs en bijvoorbeeld schooldirecteur willen worden. Daarnaast dien je gedurende de opleiding een werk/stageplek te hebben voor ongeveer 2 dagen per week als leidinggevende binnen een onderwijsorganisatie om praktijkopdrachten uit te voeren.

   Wat zijn de toelatingseisen?

  • Je bent minimaal in het bezit van een bachelor diploma;
  • Je bent gedurende de opleiding werkzaam of loopt stage op een school (bij voorkeur 2 dagen per week)
  • Daarnaast maakt een ontwikkelassessment en/of intakegesprek deel uit van de plaatsingsprocedure. Hiermee geef je richting aan jouw ontwikkelingsdoelen tijdens de opleiding.

  Werkvorm

  Werkvorm

  Kenmerkend voor onze opleiding is dat je terecht komt in een groep met leidinggevenden uit het onderwijs. Op deze wijze inspireer je wederzijds in de diverse achtergronden van de deelnemers.

  De eerste bijeenkomsten van de opleiding Directeur van buiten zijn gericht op kennismaken met het onderwijslandschap en kennis en inzichten in onderwijsprocessen en –opbrengsten. Tegelijkertijd loop je stage of werk je op een school waar je praktijkervaring opdoet met de corebusiness van het onderwijs. Door de inzet van een digitale leeromgeving en het werken in een leerteam kom je in contact met medecursisten en onderhoud je contact met de docent.

  In de overige bijeenkomsten van deze opleiding directeur basisschool ontmoet je deelnemers uit zowel het onderwijs als daarbuiten, zodat je meteen inspiratie opdoet van mensen uit het werkveld. Binnen de contactbijeenkomsten wordt met diverse inspirerende werkvormen gewerkt die gericht zijn op de verwerking van de leerstof en uitwisseling van ervaringen met je mededeelnemers over het uitvoeren van je onderzoek- en praktijkopdrachten.

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De opleiding Directeur van buiten duurt nominaal 40 weken en omvat 560 uur studietijd. Per module heb je maximaal 4 a 5 contactbijeenkomsten. De overige leeractiviteiten vinden online plaats of op de eigen stagewerkplek. Ons uitgangspunt is dat je de opleiding zoveel mogelijk kunt integreren met de beroepspraktijk.

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de opleiding Directeur van buiten zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 9.275,-
  • Arrangementskosten: € 700,-

  Hiervoor ontvang je voor aanvang van de opleiding een factuur. 

  Alle genoemde bedragen van deze opleiding directeur basisonderwijs zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  STAP-budget

  Het is mogelijk om subsidie aan te vragen bij de overheid van maximaal €1000,- voor scholing en ontwikkeling. Deze subsidie kun je gebruiken voor het volgen van een opleiding bij ons. Wil je hier meer over weten over het STAP-budget, klik dan hier.
   

  Diploma

  Diploma

  Na het succesvol afronden van deze opleiding Directeur van buiten ontvang je het diploma Vakbekwaam schoolleider van in totaal 18 EC’s. Met dit diploma is het mogelijk je te registreren als register directeur onderwijs in het landelijk Schoolleidersregister.

  Inhoudelijk komt de inhoud van deze opleiding directeur van buiten tevens overeen met een groot deel van fase 1 van de Master leiderschap in onderwijs (MLO) van Avans+. Met dit diploma kun je moeiteloos doorstromen in de MLO.

  Resultaat

  Resultaat

  Na deze opleiding ben je in staat om als schooldirecteur effectief leiding te geven binnen het basisonderwijs.

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of 088-9098000.

  test
  4 keer per jaar starten
  Wij geven je graag de regie om zelf te beslissen wanneer je een opleiding wil volgen, daarom bieden we 4 startmomenten per jaar. Zo bepaal jij op welk moment het jou het beste uitkomt.
  Bekijk de voordelen
  test
  Maatwerk
  Wil je meer weten over de mogelijkheden voor een incompany- of maatwerktraject? Bekijk dan alle informatie over dit onderwerp.
  Lees meer
  Bezoek een voorlichtingsbijeenkomst

  Voor antwoorden op al je opleidingsvragen.

  Meld je nu aan
  Programma

  Het programma van de opleiding Directeur van buiten bestaat uit twee onderdelen:

  Een uitstroomrichting:

   

  Flexibel

  De opleiding Directeur van buiten is vanaf nu geheel flexibel. De opleiding start vier keer per jaar; in september, november, februari en april. Je bepaalt zelf in welke periode van het schooljaar je start en je bepaalt zelf het tempo van de opleiding. Je kunt pauzes inlassen zodat de opleiding goed te combineren is met je werk en privéleven.

  De module Oriëntatie zij-instroom schoolleider vindt plaats in Breda. De opleidingen Schoolleider basisbekwaam en vakbekwaam vinden plaats op 7 leslocaties in Nederland. 

  Module Zij-instroom schoolleider (10 weken)

  Deze module bestaat uit 4 bijeenkomsten met een kleine groep mensen van buiten het onderwijs. Tijdens deze module maak je kennis met het schoolleidersvak en welke taken en verantwoordelijkheden de schoolleider heeft op het gebied van onderwijskundig leiderschap. Centraal staan vragen als: Hoe werkt het primaire proces op een school? Welke functie heeft een schoolleider hierin en waar moet je op sturen? 

  Naast de bijeenkomsten is er een grote social learning component waar je achtergrondinformatie kunt halen en uit kunt wisselen met elkaar. Ook de docent is hierin betrokken. 

  De opleiding Schoolleider vakbekwaam

  De meeste directeuren van buiten stromen na de module Oriëntatie zij-instroom schoolleider door naar Schoolleider vakbekwaam. Hieronder kun je lezen wat de opleiding Schoolleider vakbekwaam inhoudt. De inhoud van de opleiding Schoolleider basisbekwaam vind je in een separate leaflet. 

  Je start de opleiding met een online ontwikkelassessment van HFM. Dit is gericht op jouw individuele wendbaarheid. Je gaat hierover in gesprek met een ontwikkelcoach om zo jouw persoonlijke ontwikkeldoelen verder aan te scherpen.

  De totale opleiding Schoolleider vakbekwaam duurt 30 weken en is opgedeeld in 3 modulen van 10 weken

  • Module Onderwijskundig leiderschap
  • Module Verbindend schoolleiderschap
  • Module De school als professionele organisatie

  In deze modules doe je kennis en inzichten op en tegelijkertijd ook werk aan je persoonlijke kwaliteiten die je als schoolleider nodig hebt, zoals je probleemoplossend vermogen, communicatievaardigheden, emotionele sensitiviteit, professioneel zelfvertrouwen, veerkracht, pro-activiteit en je moreel kompas.  

  Module Onderwijskundig leiderschap (10 weken)

  Goed onderwijs voor alle leerlingen. Dit uitgangspunt en de weg hier naartoe staat centraal in deze module. Thema’s als visiegestuurd werken, het leidinggeven aan de ontwikkeling van een samenhangend curriculum, het monitoren en evalueren van het onderwijs en het anticiperen op noodzakelijke veranderingen in het primaire proces komen in deze module aan bod.

   

  Module Verbindend schoolleiderschap (10 weken)

  Vanuit maatschappelijke verantwoordelijkheid draagt het onderwijs bij aan de samenleving. Hoe zorg je voor doelgerichte verbinding en effectieve samenwerking met de bredere schoolomgeving? Op welke wijze beweeg je in verschillende bestuurlijke en maatschappelijke niveaus? Hoe benut je netwerken en op welke wijze anticipeer je op maatschappelijke ontwikkelingen? In deze module ontwikkel je verbindend schoolleiderschap dat erop gericht is samenwerking te benutten ter ondersteuning van de sociale en educatieve ontwikkeling van leerlingen.

  Module De school als professionele organisatie (10 weken)

  Deze module richt zich op de ontwikkeling van de school als professionele organisatie waarbij de ontwikkeling van medewerkers gelijk opgaat met de ontwikkeling van de organisatie. Aspecten als het versterken van een professionele leercultuur, het bevorderen van gespreid leiderschap, het effectief sturing geven aan organisatieontwikkeling, het ontwikkelen en voeren van integraal beleid en het creëren van een rijke leeromgeving voor professionals komen in deze module aan bod. Systemen en structuren worden hierin ondersteunend in plaats van leidend. 

  Verder worden de volgende onderwerpen behandeld:

  Persoonlijk leiderschap

  Persoonlijk leiderschap loopt als rode draad door de opleiding heen. Je onderzoekt wat een leider kenmerkt, wat je als leider typeert en welk type leider jouw organisatie nodig heeft.
  Je wordt hierbij continue uitgedaagd initiatief en verantwoordelijkheid te nemen voor je persoonlijke en professionele ontwikkeling en regelmatig in gesprek te gaan met jezelf, de docent en anderen. 

   

  Business research

  Tijdens de opleiding maak je ook kennis met onderzoekmatig handelen en leer je theorie te benutten om je keuzes in de praktijk te onderbouwen. 

  Je rond iedere module af met een integrale beroepsprestatie (IBP) binnen jouw organisatie. Zo bereik je meer voor jouw persoonlijke ontwikkeling én voor de organisatie waarin je werkt of stageloopt.

  Directeur van buiten
   
  Inspireer anderen
  en deel je ervaring!
  Schrijf een review
  Download brochure Inscrijven