Skip to main content

Vanaf september starten de fysieke bijeenkomsten weer! Kijk hier voor meer informatie.

Maintenance management industrie

Inschrijven
Opleiding maintenance management industrie
Iets voor jou?
 • Je hebt een technisch mbo- of hbo-diploma en tussen de 3 en 10 jaar werkervaring.
 • Een managementfunctie binnen maintenance is jouw ambitie.
 • Je wilt een onderbouwde visie op integraal onderhoud ontwikkelen.

Om in te kunnen spelen op de groeiende eisen van jouw opdrachtgevers heb je een adviserende, proactieve houding nodig. Inzicht in onder andere onderhoudsmanagement, - methodes en engineering, assetmanagement en kennis op het gebied van organisatie, financiën en wetgeving is onontbeerlijk. Daarnaast zijn de cultuur rond maintenance en de veiligheidsaspecten minstens zo belangrijk. Al deze aspecten komen aan bod in de opleiding Maintenance Management Industrie. Ook de ontwikkeling van professionele vaardigheden krijgt bijzondere aandacht in onze maintenance management course. Als succesvolle gesprekspartner bouw je immers een duurzame samenwerking op met jouw stakeholders.

Waarom een opleiding tot maintenance manager?

Met de opleiding Maintenance management industrie leer je om intern zaken voor elkaar te krijgen én vanuit klantwaarde te denken. Binnen de opleiding vindt er interactie plaats met de deelnemers van de opleiding Maintenance Management Installatietechniek door middel van gezamenlijke lessen en het uitwerken van opdrachten en cases. Een unieke opleidingsconstructie in Nederland waarin synergie centraal staat.

Lees meer
Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  Je beschikt over hbo werk- en denkniveau richting techniek en je hebt enige jaren werkervaring in productie of infrastructurele omgevingen. Een managementfunctie ligt voor je als maintenance engineer, technisch beheerder, projectleider, contractmanager, teamleider of als medewerker op een inspectieafdeling in het verschiet. Je zoekt daarom een maintenance management opleiding waarin je jouw kennis verder kunt verdiepen.

  Beschik je niet over een bachelorgraad en wil je toch deelnemen? In samenspraak met de opleidingsmanager wordt bekeken of een je een toelatingsassessment dient te doen. Lees meer over dit assessment of neem contact op met de opleidingsmanager voor een persoonlijk en vrijblijvend advies.

  Werkvorm

  Werkvorm

  Je bestudeert zelfstandig de nodige theorie en onder leiding van onze ervaren praktijkdocenten ga je aan de slag met vraagstukken en/of analyses uit de praktijk. Tijdens de opleiding Maintenance management wisselt theorie en praktijk elkaar continu af door verschillende opdrachten, voorbeelden en praktijkcases uit jouw eigen werkomgeving. Een persoonlijke begeleider ondersteunt je gedurende de hele opleiding en begeleidt je met een afstudeeropdracht over maintenancevraagstuk uit jouw eigen werkomgeving.

  Kwaliteit opleiding Maintenance management

  Experts begeleiden je in het leerproces en een adviescommissie bewaakt de kwaliteit. We sluiten optimaal aan bij de beroepspraktijk van onze deelnemers. Action Based Learning, zoals we dit noemen, is dé specialiteit van Avans+.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De opleiding Maintenance management industrie duurt ongeveer 8 maanden. De bijeenkomsten vinden ongeveer eens per twee weken plaats in de middag- en avonduren. Naast de bijeenkomsten dien je rekening te houden met circa 10-15 uur per week zelfstudie.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de opleiding Maintenance management zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 6.760,-
  • Boeken: circa € 335,- Deze schaf je zelf aan.
  • Arrangementskosten: € 760,-

  Hiervoor ontvang je voor aanvang van de opleiding een factuur.

  Indien je de Basiscursus maintenance management al met goed gevolg hebt afgerond, krijg je vrijstelling voor de eerste module. De kosten zijn dan als volgt:  

  • Opleidingskosten: € 5.070,- 
  • Arrangementskosten: € 570,- 
  • Boeken: circa € 235,-. Deze schaf je zelf aan. 

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. Voor opleidingskosten geldt een tarief van 21% BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Het is mogelijk om het cursusgeld in termijnen te betalen via automatische incasso. Dat kan bij deze opleiding in 6 maandelijkse termijnen van € 1.140,-. Overige kosten worden bij de eerste termijn geïncasseerd.

  Subsidie NexTech

  Wanneer jouw bedrijf gevestigd is in de regio Zuid-Holland-Zuid, kun je in aanmerking komen voor een subsidie van NexTecH. Deze subsidie bedraagt maximaal de helft van de studiekosten. NexTecH wil, door het stimuleren van kennisontwikkeling van technisch hoger opgeleiden, een actieve bijdrage leveren aan de technologische en innovatieve ontwikkeling in de regio.

  Diploma

  Diploma

  Na het succesvol doorlopen van de opleiding Maintenance management industrie, ontvang je het postbachelordiploma Maintenance management industrie.

  Resultaat

  Resultaat

  Na succesvolle afronding van de opleiding Maintenance management industrie heb je een gedegen visie op integraal onderhoud ontwikkeld.

  Je bent in staat om:

  • een helder beeld te schetsen hoe maintenance management binnen jouw eigen organisatie georganiseerd is en waar verbeteringen mogelijk zijn.
  • het onderhoud in jouw eigen organisatie dusdanig te organiseren dat de assets de gevraagde performance leveren tegen minimale kosten
  • mee te beslissen over de opzet van maintenance management in jouw eigen organisatie vanuit organisatorisch, financieel en juridisch perspectief. Je onderkent daarbij de veiligheidsaspecten en cultuur ten aanzien van onderhoud.
  • diverse onderhoudsconcepten toe te passen om de staat van onderhoud in de eigen organisatie zichtbaar te maken middels prestatie indicatoren en hieruit een meerjarenonderhoudsplan op te stellen.
  • diverse optimalisatietechnieken toe te passen om het onderhoud zonder extra kosten naar een hoger plan te tillen.

  Daarnaast heb je jezelf tot een betere professional ontwikkelt; je kent jezelf, jouw kwaliteiten en ontwikkelpunten in relatie tot jouw huidige en toekomstige werk. Je beschikt over een groot netwerk en een breed gedragsrepertoire, maakt telkens een inschatting van de meest effectieve handelswijze in diverse situaties, zet deze handelswijze daadwerkelijk in en reflecteert op de gevolgen daarvan.

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met Shirley van der Sande van de afdeling Voorlichting en advies via info@avansplus.nl of via 076 – 525 88 02.

  Programma

  Module 1

  Deze module geeft een introductie in maintenance management en hierin leggen we de basis voor de persoonlijke ontwikkeling die je tijdens de opleiding gaat doormaken. Inhoudelijk wordt er ingegaan op belangrijke aspecten binnen maintenance management zoals het meten van de onderhoudsprestatie en reservedelenbeheer. Daarnaast wordt uitgelegd welke onderhoudsstrategieën en –concepten er zijn en welke informatie nodig is om te bepalen hoe tegen minimale onderhoudskosten de gevraagde performance geleverd kan worden. De module wordt afgesloten door het maken van een quickscan waarin je onderzoekt en beschrijft hoe het onderhoud binnen jouw organisatie werkt.

  programma Maintenance management industrie module 1
   

  Onderhoudsengineering en -technologie

  In deze module komen de organisatorische, financiële en juridische aspecten van maintenance management aan bod. Daarmee krijg je inzicht hoe onderhoud in jouw organisatie gezien en bestuurd wordt. Ook wordt aandacht besteed aan inspectie-eisen en veiligheidsaspecten. We laten je het geleerde meteen in de praktijk brengen door een “foto” te maken hoe onderhoud in jouw organisatie ingebed is op de aspecten Mens en Organisatie, Besturing en Strategie en Omgeving. Ook komen de beroepscompetenties weer terug doordat je onder begeleiding gaat onderzoeken hoe jij en jouw team in de organisatie staan.

  programma Maintenance management industrie module 2
   

  Onderhoudslogistiek, veiligheid en gezondheid

  In deze module komen de technische aspecten van maintenance management aan bod. Welke onderhoudsconcepten bestaan er. Wat betekent RAMSSHEEP voor het verhogen van de beschikbaarheid en betrouwbaarheid en hoe maak je een FMECA om het onderhoud op een hoger plan te krijgen? Ook leggen we je uit hoe optimalisatietechnieken zoals SMED, Kaizen, TPM en OEE het onderhoud zonder extra kosten op een hoger plan kunnen tillen. En leer je hoe je investeringen onderbouwt door middel van een meerjaren onderhoudsplan (MJOP). Je programmeert variabele onderhoudsactiviteiten en/of maakt inzichtelijk wanneer een opdrachtgever bepaalde kosten mag verwachten als hij een bepaalde beschikbaarheid eist. Dit kan als basis dienen om prestatiegerichte contracten aan te gaan met serviceproviders. Het geleerde breng je in de praktijk om een eigen MJOP te ontwerpen van een asset in jouw eigen organisatie. Voor jezelf ga je onderzoeken hoe jijzelf staat ten opzichte van jouw eigen vak.

  programma Maintenance management industrie module 3
   

  Module 4

  In deze module komen ontwikkelingen aan bod om de sturing van onderhoud naar een hoger plan te brengen. Je leert de kansen die dit biedt voor jouw werkomgeving te herkennen. Je leert hoe door de opkomst van Industry 4.0 het onderhoud gaat veranderen. Je leert hoe productielijnen gesimuleerd kunnen worden waardoor productiefouten worden hersteld voordat men de fysieke productiemachines maakt. Door sensoren te koppelen aan deze machines en hiermee het model te voeden heeft de operator een digitaal model met daarin de actuele conditie van de productielijn waarmee hij deze productielijn kan opereren, beheren en problemen kan voorspellen. Voor jezelf ga je op zoek hoe je jezelf blijft ontwikkelen als professional.

  programma Maintenance management industrie doorlopend thema
   
  Dit zijn mensen die je zijn voorgegaan
  • Deze mannen sleutelen niet, maar denken, kijken, analyseren, geven verbeteringen aan. Deze opleiding legt daarvoor de basis. Nog steeds wordt jaarlijks het programma geactualiseerd.

   Stef Teirlinck
   Opdrachtgever Philips
  • Het netwerk wat ik heb opgebouwd tijdens mijn studie gebruik ik nog dagelijks en zorgt ervoor dat ik mezelf continue kan verbeteren.

   Jeroen Verschuren
   Maintenance Engineer
  Download brochure Inscrijven