Skip to main content

Kom 21 september naar de open dag in Breda of 9 oktober in Utrecht. Meld je hier aan!

Maintenance management installatietechniek

4.5
2 reviews
 • niveau Postbachelor
 • duur 8 maanden
 • studiebelasting 10-15 uur per week
 • studiekosten 7.535,-
 • Bekijk alle startdata en locaties
  • 25-09-2024 Breda
  • 25-09-2024 Utrecht
Download brochure
Download brochure
Opleiding maintenance management installatietechniek
Iets voor jou?
 • Je hebt een technisch mbo- of hbo-diploma en tussen de 3 en 10 jaar werkervaring.
 • Een managementfunctie binnen maintenance in de installatietechniek is jouw ambitie.
 • Je wilt een onderbouwde visie op integraal onderhoud ontwikkelen.

Opleiding maintenance management installatietechniek 

Als gesprekspartner voor de opdrachtgever bevind jij je vaak in het spanningsveld tussen de operatie en jouw eigen organisatie. De opdrachtgever is kritisch en verwacht steeds meer van je als maintenancepartner. Waar eerst de focus op onderhouden van gebouwgebonden installaties lag, krijg je nu steeds vaker te maken met meer verantwoordelijkheden én risico’s door bijvoorbeeld prestatiecontracten. Deze contracten vragen van je de opdrachtgever te ontzorgen op het gebied van bedrijfszekerheid, betrouwbaarheid, veiligheid-, milieuaspecten en duurzaamheid.

Proefles volgen

Heb je de ambitie om je verder te ontwikkelen in maintenance management? Wil je een les meevolgen? Lees meer en geef je op. 

Meerwaarde maintenance management courses

Om in te kunnen spelen op de groeiende eisen van jouw opdrachtgevers heb je een adviserende, proactieve houding nodig. Inzicht in onder andere onderhoudsmanagement, - methodes en engineering, assetmanagement en kennis op het gebied van veiligheid, gezondheid en wetgeving is onontbeerlijk. Daarnaast is kennis van bedrijfskundige aspecten en project- en contractmanagement minstens zo belangrijk. Al deze aspecten komen aan bod in de opleiding Maintenance management installatietechniek. Ook de ontwikkeling van communicatieve vaardigheden krijgt bijzondere aandacht in onze maintenance management course. Als succesvolle gesprekspartner bouw je immers een duurzame samenwerking op met jouw opdrachtgever.

Maintenance management course: vóór en dóór de branche

Met de opleiding Maintenance management installatietechniek leer je om intern zaken voor elkaar te krijgen én vanuit klantwaarde te denken. Deze opleiding maintenance management installatietechniek is ontwikkeld vóór de installatietechnische branche en in samenwerking met de branche. Binnen de opleiding vindt er interactie plaats met de deelnemers van de opleiding Maintenance management industrie door middel van gezamenlijke lessen en het uitwerken van opdrachten en cases. Een unieke opleidingsconstructie in Nederland waarin synergie centraal staat.

Lees meer
Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  Je beschikt over hbo werk- en denkniveau richting techniek en je hebt enige jaren werkervaring in de installatietechniek of bent in brede zin betrokken bij onderhoudsmanagement van (complexe) gebouwgebonden installaties of contracten. Je kunt je ontwikkelen tot maintenance engineer, technisch beheerder, projectleider, contractmanager, teamleider of als medewerker op een inspectieafdeling. Je zoekt daarom een maintenance management opleiding waarin je jouw kennis verder kunt verdiepen.

  Beschik je niet over een bachelorgraad en wil je toch deelnemen? In samenspraak met de opleidingsmanager wordt bekeken of je een toelatingsassessment dient te doen. Lees meer over dit assessment of neem contact op met de opleidingsmanager voor een persoonlijk en vrijblijvend advies. 

  Heb je geen bachelor diploma, dan neem je deel aan een aanvullend programma, gericht op de verdere ontwikkeling van je ‘onderzoeksvaardigheden’. Dit vindt plaats tijdens je opleiding.

  Werkvorm

  Werkvorm

  Je bestudeert zelfstandig de nodige theorie en onder leiding van onze ervaren praktijkdocenten ga je aan de slag met vraagstukken en/of analyses uit de praktijk. Tijdens de opleiding Maintenance management wisselen theorie en praktijk elkaar continu af. 

  Ook jouw persoonlijke vaardigheden als professional krijgen aandacht binnen de opleiding. Zij zijn immers van doorslaggevend belang om succesvol te functioneren.
  Als toets werk je tijdens een module telkens aan een zogenaamd beroepsproduct. Onder begeleiding pas je daarin via onderzoek en analyse het geleerde toe binnen je eigen organisatie of afdeling. Zo werk je niet alleen aan de professionele ontwikkeling van jezelf, maar ook aan die van je eigen werkomgeving.

  Deelnemers zonder bachelordiploma ontvangen daarnaast nog aanvullende ondersteuning bij het opzetten van de beroepsproducten vanuit het programma ‘onderzoeksvaardigheden’.

  Kwaliteit opleiding Maintenance management installatietechniek

  Experts begeleiden je in het leerproces en een adviescommissie bewaakt de kwaliteit. We sluiten optimaal aan bij de beroepspraktijk van onze deelnemers. Action Based Learning, zoals we dit noemen, is dé specialiteit van Avans+.

  Lidmaatschap NVDO

  Je ontvangt bij de start van onze maintenance management courses een lidmaatschap bij de NVDO. Daardoor kun je tijdens de opleiding gebruikmaken van de diensten van de NVDO. Zo kun je onder andere seminars bijwonen, workshops volgen of deelnemen aan excursies.

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De opleiding Maintenance management industrie duurt ongeveer 8 maanden. De bijeenkomsten vinden 1 keer per twee weken plaats tussen 14.00 en 20.45 uur. Naast de bijeenkomsten dien je rekening te houden met circa 10-15 uur per week zelfstudie.

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de Opleiding Maintenance management installatietechniek zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 7.535,-
  • Boeken: circa € 335,-. Deze schaf je zelf aan.
  • Arrangementskosten: € 936,-
  • Ondersteuning onderzoeksvaardigheden € 500,- (standaard voor deelnemers zonder bachelordiploma)

  Hiervoor ontvang je voor aanvang van de opleiding een factuur.

  Het is mogelijk om de opleiding in termijnen te betalen. Dit kan per kwartaal met een toeslag van 5% boven op de opleidingskosten. 

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. Voor opleidingskosten geldt een tarief van 21% BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Verlaag je studiekosten met een subsidie of financiering

  Deelnemers aan deze opleiding kunnen in aanmerking komen voor een subsidie- of financieringsmogelijkheid, indien je aan de voorwaarden voldoet. Bekijk alle mogelijkheden en lees de voorwaarden op onze subsidiepagina.

  Diploma

  Diploma

  Na het succesvol doorlopen van deze maintenance management installatietechniek, ontvang je het postbachelordiploma Maintenance management installatietechniek.

  Resultaat

  Resultaat

  Na succesvolle afronding van de opleiding Maintenance management installatietechniek heb je een gedegen visie op integraal onderhoud ontwikkeld.

  Je bent in staat om:

  • een helder beeld te schetsen hoe maintenance management binnen jouw eigen organisatie georganiseerd is en waar verbeteringen mogelijk zijn.
  • het onderhoud in jouw eigen organisatie dusdanig te organiseren dat de assets de gevraagde performance leveren tegen minimale kosten
  • mee te beslissen over de opzet van maintenance management in jouw eigen organisatie vanuit organisatorisch, financieel en juridisch perspectief. Je onderkent daarbij de veiligheidsaspecten en cultuur ten aanzien van onderhoud.
  • diverse onderhoudsconcepten toe te passen om de staat van onderhoud in de eigen organisatie zichtbaar te maken en hieruit een meerjarenonderhoudsplan op te stellen.
  • diverse optimalisatietechnieken toe te passen om het onderhoud zonder extra kosten naar een hoger plan te tillen.

  Daarnaast heb je jezelf tot een betere professional ontwikkelt; je kent jezelf, jouw kwaliteiten en ontwikkelpunten in relatie tot jouw huidige en toekomstige werk. Je beschikt over een groot netwerk en een breed gedragsrepertoire, maakt telkens een inschatting van de meest effectieve handelswijze in diverse situaties, zet deze handelswijze daadwerkelijk in en reflecteert op de gevolgen daarvan.

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of 088-9098000.

  Programma

  Module 1

  Deze module geeft een introductie in maintenance management en hierin leggen we de basis voor de persoonlijke ontwikkeling die je tijdens de opleiding gaat doormaken. Inhoudelijk wordt er ingegaan op belangrijke aspecten binnen maintenance management zoals het meten van de onderhoudsprestatie en reservedelenbeheer. Daarnaast wordt uitgelegd welke onderhoudsstrategieën en –concepten er zijn en welke informatie nodig is om te bepalen hoe tegen minimale onderhoudskosten de gevraagde performance geleverd kan worden. De module wordt afgesloten door het maken van een quickscan waarin je onderzoekt en beschrijft hoe het onderhoud binnen jouw organisatie werkt.

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Module 2

  In deze module komen de organisatorische, financiële en juridische aspecten van maintenance management aan bod. Daarmee krijg je inzicht hoe onderhoud in jouw organisatie gezien en bestuurd wordt. Ook wordt aandacht besteed aan inspectie-eisen en veiligheidsaspecten. We laten je het geleerde meteen in de praktijk brengen door een “foto” te maken hoe onderhoud in jouw organisatie ingebed is op de aspecten Mens en Organisatie, Besturing en Statregie en Omgeving. Ook komen de beroepscompetenties weer terug doordat je onder begeleiding gaat onderzoeken hoe jij en jouw team in de organisatie staan.

  Module 3

  In deze module komen de technische aspecten van maintenance management aan bod. Welke onderhoudsconcepten bestaan er. Wat betekent RAMSSHEEP voor het verhogen van de  beschikbaarheid en betrouwbaarheid en hoe maak je een FMECA om het onderhoud op een hoger plan te krijgen? Ook leggen we je uit hoe optimalisatietechnieken zoals SMED, Kaizen, TPM en OEE het onderhoud zonder extra kosten op een hoger plan kunnen tillen. En leer je hoe je investeringen onderbouwt door middel van een meerjaren onderhoudsplan (MJOP). Je programmeert variabele onderhoudsactiviteiten en/of maakt inzichtelijk wanneer een opdrachtgever bepaalde kosten mag verwachten als hij een bepaalde beschikbaarheid eist. Dit kan als basis dienen om prestatiegerichte contracten aan te gaan met serviceproviders. Het geleerde breng je in de praktijk om een eigen MJOP te ontwerpen van een asset in jouw eigen organisatie.  Voor jezelf ga je onderzoeken hoe jijzelf staat ten opzichte van jouw eigen vak

  Module 4

  In deze module komen ontwikkelingen aan bod om de sturing van onderhoud naar een hoger plan te brengen. Digitaliseren wordt steeds belangrijker binnen de industrie en bebouwde omgeving. Binnen de installatietechniek worden grote gebouwen steeds meer digitaal ontworpen door de  introductie van Building Information Modelling. Behalve dat dit het bouwproces vereenvoudigt, genereert dit model ook data die het onderhoud van jouw asset verbetert en hiermee de basis kan vormen voor een ander manier van omgaan met prestatiecontracten. Het model kan dan gevoed worden middels sensoring op strategische plaatsen binnen de asset. Voor jezelf ga je op zoek hoe je jezelf blijft ontwikkelen als professional.

  Programma Maintenance management installatietechniek module 1
   

  Dit zijn mensen die je zijn voorgegaan

  4.5
  2 reviews
  Download brochure Inscrijven