Skip to main content

Psychosociale begeleiding kind en jeugd

Psychosociale begeleiding kind en jeugd opleiding
iets voor u?
 • U heeft een relevante mbo- of hbo-opleiding afgerond.
 • U heeft voldoende werkervaring met psychosociale of psychiatrische problematiek.
 • U wilt zich specialiseren in deskundige hulp aan kinderen en jongeren.
In het kort
 • niveau Postbachelor
 • duur 6 maanden
 • studiebelasting 5 uur per week
 • studiekosten 1.150,-
 • startdata
  • 25-09-2018 Breda
Bekijk alle startdata en locaties
Psychosociale begeleiding kind en jeugd avansplus breda

Psychosociale begeleiding kind en jeugd

Hulpverlening aan kinderen en jongeren is specialistisch werk. Als hulpverlener binnen de kinder en jeugdpsychiatrie wordt u in toenemende mate geconfronteerd met complexe problematiek. Deze opleiding geeft u daarom kennis en vaardigheden op het gebied van psychosociale begeleiding. We besteden in deze opleiding ook voldoende aandacht aan het tijdig herkennen van zwaardere psychiatrische problematiek, zodat u kinderen en jongeren sneller de deskundige hulp kunt geven die ze nodig hebben.

praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  Deze module is bedoeld voor professionals die zich willen verdiepen in de psychosociale begeleiding van kinderen en jongeren. Niet alleen binnen de jeugdzorg, maar ook binnen de jeugdhulpverlening en de huisartsenzorg. Steeds meer kinderen en jongeren komen, samen met hun ouders, bij de huisarts terecht met psychische klachten. Een goede begeleiding en identificatie van eventueel zwaardere psychiatrische problematiek is essentieel.

  Benodigde voorkennis

  Voor deze module heeft u een afgeronde relevante mbo- of hbo-opleiding nodig op het gebied van zorg en welzijn. U beschikt minimaal over een hbo-werk- en denkniveau en over voldoende kennis van en werkervaring met cliënten met psychosociale of psychiatrische problematiek. Hierdoor kunt u de vertaalslag naar de kinder en jeugdpsychiatrie maken.

  In enkele gevallen dient u eerst de module Psychiatrische problemen identificeren volgen om toegelaten te worden tot deze opleiding. Neem voor vragen hierover contact op met de opleidingsmanager.

  Werk- of stageplek binnen de kinder en jeugdpsychiatrie

  Tijdens deze opleiding binnen de kinder- en jeugdpsychiatrie beschikt u over een werk- of stageplek waarin u psychosociale hulpverlening biedt aan de doelgroep kinderen en jongeren.

  Werkvorm

  Werkvorm

  U leert de theoretische kennis en praktische vaardigheden volgens de laatste richtlijnen en oefent daarmee tijdens de opleiding. Gesprekstechnieken voor het voeren van systeemgesprekken worden gesimuleerd en daarna geëvalueerd. Het traject bestaat uit interactieve en praktijkgerichte werk- en lesvormen. De docenten zijn deskundigen en hebben allemaal ervaring met de (geestelijke) gezondheidszorg en/of de jeugdpsychiatrie.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De opleiding duurt 6 maanden en telt 8 lessen van 3 uur. Dit is exclusief intake en toetsing. De bijeenkomsten vinden meestal plaats in de avonduren, maar de toetsing en de eventuele herkansing worden soms ook overdag ingepland. De gemiddelde studiebelasting is 5 uur per week, exclusief de bijeenkomsten.

  Studiekosten

  Studiekosten

  Dit zijn de kosten van de opleiding Psychosociale begeleiding kind en jeugd:

  • Opleidingskosten: € 1.150,- (vrij van btw)
  • Boeken: circa € 100,- (exclusief 6% btw). Deze schaft u zelf aan.

  Hiervoor ontvangt u voor aanvang van de opleiding een factuur.

  Diploma

  Diploma

  Wanneer u deze module binnen de kinder en jeugdpsychiatrie succesvol heeft afgerond, ontvangt u het certificaat Psychosociale begeleiding kind en jeugd.

  Resultaat

  Resultaat

  Na het succesvol afronden van deze module heeft u de kennis en vaardigheden om kinderen en jongeren op psychosociaal gebied beter te kunnen begeleiden. U bent daarnaast in staat om zwaardere problematiek te herkennen. Ook kunt u in uw systeemgesprekken de juiste gesprekstechnieken toepassen om de hulpverlening aan deze doelgroep optimaal vorm te geven. U kent de huidige wetgeving en het beleid op het gebied van jeugdzorg en hulpverlening. Indien nodig kunt u doorverwijzen naar de juiste professional binnen de kinder en jeugdpsychiatrie.

  Contact

  Contact

  Heeft u vragen over deze opleiding? Of kunt u advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met Marjolein Rijskamp van de commerciële binnendienst via info@avansplus.nl of via 076 – 525 88 01.

  Programma
  Psychosociale begeleiding kind en jeugd

  De module is een logisch vervolg op onze module Psychiatrische Problemen identificeren. Het programma biedt optimale kennis, expertise en vaardigheden die direct toepasbaar zijn in uw praktijk waarin u hulpverlening biedt aan kinderen en jongeren

  • Herkennen van  psychische stoornissen
  • Begeleiding en doorverwijzing
  • Gesprekstechnieken
  • Beleid en ethiek

  programma Psychosociale begeleiding kind en jeugd
  Bezoek een voorlichtingsbijeenkomst

  Voor antwoorden op al uw opleidingsvragen

  Meld u nu aan
  Brochure aanvragen Inscrijven