Skip to main content

Management is net als voetbal; iedereen praat er over, maar niemand heeft er echt verstand van

  • 21 februari 2014
  • Door: Coen Toebosch

Volgens Ludo de Bie, operationeel directeur Avans+ krijg je bij Avans+ niet alleen een goede opleiding, maar wordt er voornamelijk gewerkt aan het verbeteren van resultaten in je werk. Daarom hebben we bij Avans+ ook daadwerkelijk inzicht in je werk en het beroep dat je beoefent. Dat zijn zeer uiteenlopende beroepen, van engineer tot verpleegkundige en van fysiotherapeut tot auditor. Toch is het grootste gedeelte van de deelnemers manager of wil in de nabije toekomst manager worden.

Waar komt die aantrekkingskracht toch vandaan? Wanneer ze in China iemand echt willen beledigen dan wensen ze hem veel personeel toe. Managers heb je in alle soorten en maten, projectmanagers, kwaliteitsmanagers, verandermanagers, onderwijsmanagers en tegenwoordig zelfs assetmanagers. Wat is dan het beroep van “manager” en welke inzichten heb je als Avans+ daar dan in?

Goede coaches zijn gelukkig ook niet overal succesvol

Ik geloof dat er geen beroep is waar zoveel over wordt geschreven, en van wordt gevonden, zonder dat er veel wetenschappelijk onderzoek naar wordt gedaan. Misschien is het dan ook niet de bedoeling om de ‘mythe’ van de grote leiders te doorprikken met saai wetenschappelijk onderzoek. Is het met management niet hetzelfde als met voetbal? Iedereen kan erover meepraten, maar niemand heeft er echt verstand van.

Zo heb je in het voetbal goede coaches, die succes hebben geboekt bij meerdere clubs, zoals Fergusson, Mourinho en Hiddink, maar gelukkig zijn ze niet overal succesvol. Je hebt natuurlijk ook slechte coaches die zijn bijna nergens succesvol, maar soms wel zoals Mancini, Van Basten, en Gertjan Verbeek. Maar verreweg de meeste coaches zijn soms goed en soms slecht zoals van Gaal, Adriaanse en Beenhakker. Dus iedereen een mening, iedereen gelijk en hartstikke leuke discussies op een feestje.

Een delicate balans tussen sturen en richting geven

Maar hoe moet dat dan als je beweert dat je een bijdrage wilt leveren aan het succes van een manager en je hebt geen idee hoe dat succes tot stand komt? Op welke manier moet je dan een bijdrage leveren? Misschien dat we dan toch eens naar de theorie moeten kijken om helderheid te brengen in de discussie. Alhoewel we het management noemen bedoelen we natuurlijk leiderschap waarbij het de bedoeling is om met een groep mensen gezamenlijk doelen te realiseren. Daarbij zal de leider de groep inspireren en enthousiasmeren voor dat gezamenlijke doel en een balans vinden tussen persoonlijke waarden van ieder individu en de gemeenschappelijke waarden binnen de groep. Een delicate balans tussen sturen en richting geven binnen een zekere bandbreedte is daarbij essentieel. Daarbij hoort een stijl van situationeel leiderschap (Hersey & Blanchard) met behoud van authenticiteit (Gardner) dat vooral traag (Peters) of niet (Weggeman) moet zijn, maar wel met voldoende resultaat om functioneel (Peters, Collins) te kunnen zijn.

Je weet nooit met zekerheid of een manager altijd een goede coach zal zijn

Het enige zekere in de hele discussie is dat een manager of een coach nooit met zekerheid in alle situaties een goede manager kan of zal zijn. De ene coach is bij uitstek succesvol met vrouwen de andere met mannen. Een andere coach kan beter uit de voeten met een jong team in ontwikkeling, de andere voelt zich thuis bij een gearriveerd sterrenteam. Afhankelijk van de situatie is het de kunst om de meest geschikte kandidaat te vinden. Hierbij geldt natuurlijk dat resultaten uit het verleden geen garanties bieden voor de toekomst. Iedere situatie is immers totaal verschillend en vraagt dus om een heel specifiek soort manager.

Management is veel meer een kunst dan een kunde

De proof of de pudding is in the eating. Is een manager in staat om een optimale verhouding te vinden tussen de eisen die de context stelt en de mogelijkheden waarover hij/zij beschikt zonder zijn geloofwaardigheid te verliezen? Daarop kun je wel degelijk voorbereid worden door een goede opleiding die oog heeft voor jouw talenten en de uitdagingen op de werkvloer. Het is een hele uitdaging om op die vraag het beste antwoord te formuleren, maar iedereen kan daar wel ondersteuning bij kan gebruiken. De effectiviteit van de ondersteuning is veel meer afhankelijk van het inlevingsvermogen in de werksituatie dan van kennis over management. Dat betekent dat we echt geïnteresseerd zijn in je werk en jouw rol daarin. Daarvoor spannen we ons iedere keer weer in bij Avans+ en daarom zijn onze management opleidingen ook effectiever dan managementopleidingen van andere instituten. Wij zeggen; management is veel meer een kunst dan een kunde.

Advies op maat

Voor advies over onze bedrijfskundige opleidingen, neem gerust vrijblijvend contact op met een van onze opleidingsmanagers Management & Bedrijfskunde via 0900 – 110 10 10 (lokaaltarief) of via info@avansplus.nl.

Plaats ook een reactie

CAPTCHA Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.