Mijn persoonlijke verhaal

Datum review 06 juli 2016

Ontwikkelingen in de jeugdzorg volgen elkaar in rap tempo op. De huidige transitie betekent een spannende tijd. Verpleegkundigen en zorgaanbieders moeten gaan werken vanuit een andere rol en visie. Dit vraagt om medewerkers met een sterk bewustzijn van de eigen professionele standaard. Wat kunnen zij doen om die nieuwe rol te pakken? Diana Capello, jeugdverpleegkundige 0-12 jaar bij de GGD Zeeland is een van die professionals ‘nieuwe stijl’. Zij volgde bij Avans+ de opleiding Jeugdverpleegkundige nieuwe stijl. Een opleiding die als geen ander aansluit bij de constante veranderingen in de zorg en die jeugdverpleegkundige professionals helpt zelf de regie te voeren op de ontwikkelingen in hun beroepsgroep.

27 jaar geleden begon mijn grote avontuur als wijkverpleegkundige. Ik was piepjong, onervaren en ik had er enorm veel zin in. De HBO-V bestond nog niet zo lang en van competentiegericht werken werd toen in de opleiding geen sprake. Wel was het methodisch verplegen en de holistische mensvisie heel belangrijk. Mijn werk begon om 7.30 uur in mijn ‘eigen’ wijk. Na een hele ochtend verpleging deed ik ‘even een bureautje’, daarna ‘een hielprikje’ of ‘zuigelingen-huisbezoekje’. Om half 7 eindigde ik met de ronde middagpatiënten. Dat ging zo de hele week en een keer per maand draaide ik weekenddienst. Continu ging mijn pieper, waarna ik me naar de dichtstbijzijnde telefooncel spoedde. Mobieltjes waren er immers nog niet. Administratie deed ik 1 keer per week, een uurtje.

Jeugdgezondheidszorg was nauwelijks aan bod gekomen op de opleiding HBO-V. Er waren al goede vaktijdschriften, maar internet bestond nog niet. Gelukkig hadden we wel een stafarts, hij hield ons op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.

In die tijd was scholing voor het stukje JGZ minder van belang binnen mijn organisatie. Maar het tij keerde: in 1997 mochten we gaan differentiëren en kon ik kiezen voor Ouder- en Kindzorg (OKZ). We mochten zelfs met een grote groep een post-hbo opleiding Jeugdverpleegkundige 0-4 jaar volgen. Eindelijk kon ik aan mijn deskundigheid werken!

Toen werden we ingelijfd door de GGD, waar jeugdgezondheidszorg en scholing hoog in het vaandel stonden. Dankzij internet werd ik overspoeld met informatie. Er was veel onderzoek, maar inzichten veranderden snel. Bovendien werd er van ons verwacht dat we binnen 2 jaar de PGO-5 en PGO-10 op de basisscholen erbij gingen doen. Steeds meer taken kwamen erbij en inmiddels stond de Transitie Jeugd op de stoep.

Gelukkig mocht ik vorig jaar samen met 19 collega’s van de GGD Zeeland een postbachelor-opleiding Jeugdverpleegkundige Nieuwe Stijl bij Avans + volgen.

De opleiding bood mij de tools om een duidelijke visie te ontwikkelen. Dankzij de vele informatie die we aangereikt kregen van de inspirerende en deskundige docenten weet ik nu welke rol ik als jeugdverpleegkundige wil spelen in de transitie van de jeugdzorg. Ik ben veel pro-actiever geworden in mijn eigen organisatie, maar ook naar ketenpartners toe. Ik leerde kritisch te reflecteren en realiseerde ik me hoe groot het belang hiervan voor mijn werk is. Ik schreef zelfs een verbeterplan voor de organisatie. Dit had ik vóór de opleiding echt niet gekund.

Kortom: Als professional sta ik steviger in mijn schoenen en ik durf mijn visie uit te dragen. Ik heb nog meer plezier in mijn vak gekregen! Juist in deze hectische tijd zou ik iedereen aan willen raden om de opleiding Jeugdverpleegkundige nieuwe stijl te volgen.”

Lees meer