Lees hoe Corina Barten de opleiding Jeugdverpleegkundige nieuwe stijl heeft ervaren:

"Na een dienstverband van zo’n 25 jaar was ik wel toe aan een nieuwe stap in mijn carrière binnen de zorg. Ik heb in die afgelopen 25 jaar heel veel zien veranderen binnen de jeugdgezondheidszorg. Ooit ben ik begonnen als allround wijkverpleegkundige en bij de splitsing van verzorging en jeugdgezondheidszorg ben ik terecht gekomen in de zorg voor jeugdigen en hun ouders. Ik was al een aantal jaren op zoek naar een verdiepingsmogelijkheid, maar de voor mij geschikte opleiding bleek niet te bestaan, totdat er een interne mail voorbij kwam met de vraag wie er interesse had om de opleiding Jeugdverpleegkundige nieuwe stijl van Avans+ (voorheen Jeugdverpleegkundige in de jeugdgezondheidszorg) te volgen. Het werd zelfs een sollicitatieprocedure. Ik vond het echt iets voor mij. Het zou me de verdieping geven waar ik al zo lang naar op zoek was. En… uiteindelijk was ik de gelukkige ‘winnaar’.

Ik hobbel niet meer met de grote groep mee; ik maak mijn eigen keuzes

Dankzij het volgen van de opleiding ben ik een proactieve jeugdverpleegkundige geworden. Ik heb zin om mee te werken aan veranderprocessen binnen de vakgroep, binnen de organisatie waarvoor ik werk en kijk met een veel bredere blik naar de jeugdgezondheidszorg. Ik ga graag in gesprek met beleidsmakers over gemaakt beleid en denk mee over nog te maken beleid. Ik hobbel niet meer met de grote groep mee, maar stippel mijn eigen pad uit en maak daardoor bewustere keuzes. Ik lees ook met veel interesse vakliteratuur en beleidsstukken.

Een aantal concrete voorbeelden van zaken/projecten die ik heb opgepakt en dankzij de opleiding tot een succes heb weten te brengen zijn:

  • Het binnenhalen van geld bij de gemeente voor een overbruggingsplan.
  • Het op me nemen van een extra taak als extern vertrouwenspersoon.
  • Het inzetten van vrijwilligers op een kinderdagverblijf met extra zorgbehoefte, daar waar het kinderdagverblijf vroeg om extra geld van de gemeente.
  • Het deelnemen aan de pilot Toegang binnen de gemeente. Deze pilot is ontstaan vanwege de transitie jeugdzorg en heeft tot doel dat betrokken partners naast elkaar gaan werken als generalisten en niet los van elkaar. Maar ook heb ik het voortouw durven nemen om namens de jeugdverpleegkundigen een brief te schrijven naar de directeur, toen er volgens de verpleegkundigen verkeerde keuzes werden gemaakt om te bezuinigen.

Een groot compliment

Onlangs heb ik een collega gevraagd wat ze ziet als ze nu naar mij als professional kijkt en haar antwoord was: een collega die actief meedenkt met de ontwikkelingen en de uitdagingen waar de JGZ voor staat, iemand die met bruikbare ideeën komt en opnieuw geïnspireerd is. Kortom: iemand die zowel op professioneel als op collegiaal vlak een verrijking is voor de organisatie. Dat is natuurlijk een groots compliment!

Woorden als boeiend, leerzaam,praktijkgericht en leuk typeren voor mij de opleiding Jeugdverpleegkundige nieuwe stijl."