Skip to main content

Maintenance management industrie

5
1 review
 • niveau Postbachelor
 • duur 8 maanden
 • studiebelasting 10-15 uur per week
 • studiekosten 7.535,-
 • Bekijk alle startdata en locaties
  • 25-09-2024 Breda
  • 25-09-2024 Utrecht
Download brochure
Download brochure
Opleiding maintenance management industrie
Iets voor jou?
 • Je hebt een technisch mbo- of hbo-diploma en tussen de 3 en 10 jaar werkervaring.
 • Een managementfunctie binnen maintenance binnen de industrie is jouw ambitie.
 • Je wilt een onderbouwde visie op integraal onderhoud ontwikkelen.

Waarom een opleiding tot maintenance manager in de industrie?

We zien steeds meer dat het onderhoud aan de genoemde installaties uitbesteed wordt middels prestatiegerichte contractvormen. Hierin zijn niet alleen de prestatie-indicatoren van belang, maar ook de steeds kritischer wordende klant. Op deze manier doen organisaties een groot beroep op maintenance managers om het onderhoud zo efficiënt en effectief mogelijk uit te voeren en klanten te ontzorgen. Binnen de opleiding maintenance manager industrie leer jij jezelf goed staande te houden in deze complexe en dynamische wereld. Je leert maintenancevraagstukken vanuit een integrale visie en werkwijze te benaderen. Hierdoor ben je vervolgens in staat om vanuit verschillende perspectieven jouw opdrachtgever, manager en andere stakeholders te adviseren.

Proefles volgen

Heb je de ambitie om je verder te ontwikkelen in maintenance management? Wil je een les meevolgen? Lees meer en geef je op. 

Wat leer je tijdens een opleiding tot maintenance manager?

Met de opleiding Maintenance management industrie leer je om intern zaken voor elkaar te krijgen én vanuit klantwaarde te denken. Binnen de opleiding vindt er interactie plaats met de deelnemers van de opleiding Maintenance Management Installatietechniek door middel van gezamenlijke lessen en het uitwerken van opdrachten en cases. Een unieke opleidingsconstructie in Nederland waarin synergie centraal staat.

Lees meer
Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  Je beschikt over hbo werk- en denkniveau richting techniek en je hebt enige jaren werkervaring in productie of infrastructurele omgevingen. Een managementfunctie ligt voor je als maintenance engineer, technisch beheerder, projectleider, contractmanager, teamleider of als medewerker op een inspectieafdeling in het verschiet. Je zoekt daarom een maintenance management opleiding waarin je jouw kennis verder kunt verdiepen.

  Beschik je niet over een bachelorgraad en wil je toch deelnemen? In samenspraak met de opleidingsmanager wordt bekeken of een je een toelatingsassessment dient te doen. Lees meer over dit assessment of neem contact op met de opleidingsmanager voor een persoonlijk en vrijblijvend advies.

  Tijdens de opleiding neem je als deelnemer zonder bachelordiploma deel aan een aanvullend programma, gericht op de verdere ontwikkeling van je ‘onderzoeksvaardigheden’.

  Werkvorm

  Werkvorm

  Onder leiding van onze ervaren praktijkdocenten ga je aan de slag met vraagstukken en/of analyses uit de praktijk. Tijdens de opleiding Maintenance management wisselen theorie en praktijk elkaar continu af. De theorie neem je zelfstandig door. 

  Ontwikkeling persoonlijke vaardigheden Maintentance management industrie

  Jouw persoonlijke vaardigheden als professional krijgen aandacht binnen de opleiding. Deze vaardigheden zijn van groot belang om succesvol te functioneren binnen je organisatie. 
  Als toets werk je tijdens een module telkens aan een zogenaamd beroepsproduct. Onder begeleiding pas je daarin via onderzoek en analyse het geleerde toe binnen je eigen organisatie of afdeling. Jijzelf en je werkomgeving ontwikkelen zich op professioneel vlak. 

  Deelnemers zonder bachelordiploma ontvangen daarnaast nog aanvullende ondersteuning bij het opzetten van de beroepsproducten vanuit het programma ‘onderzoeksvaardigheden’.

  Kwaliteit opleiding Maintenance management industrie 

  Experts begeleiden je in het leerproces en een adviescommissie bewaakt de kwaliteit. We sluiten optimaal aan bij de beroepspraktijk van onze deelnemers. Action Based Learning, zoals we dit noemen, is dé specialiteit van Avans+.

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De opleiding Maintenance management industrie duurt ongeveer 8 maanden. De bijeenkomsten vinden 1 keer per twee weken plaats tussen 14.00 en 20.45 uur. Naast de bijeenkomsten dien je rekening te houden met circa 10-15 uur per week zelfstudie.

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de opleiding Maintenance management industrie zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 7.535,-
  • Boeken: circa € 335,- Deze schaf je zelf aan.
  • Arrangementskosten: € 936,-
  • Ondersteuning onderzoeksvaardigheden: € 500,- (standaard voor deelnemers zonder bachelordiploma)

  Hiervoor ontvang je voor aanvang van de opleiding een factuur.

   Het is mogelijk om de opleiding in termijnen te betalen. Dit kan per kwartaal met een toeslag van 5% boven op de opleidingskosten. 

   Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. Voor opleidingskosten geldt een tarief van 21% BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

   Verlaag je studiekosten met een subsidie of financiering

   Deelnemers aan deze opleiding kunnen in aanmerking komen voor een subsidie- of financieringsmogelijkheid, indien je aan de voorwaarden voldoet. Bekijk alle mogelijkheden en lees de voorwaarden op onze subsidiepagina.

   Diploma

   Diploma

   Na het succesvol doorlopen van de opleiding Maintenance management industrie, ontvang je het postbachelordiploma Maintenance management industrie.

   Resultaat

   Resultaat

   Na succesvolle afronding van de opleiding Maintenance management industrie heb je een gedegen visie op integraal onderhoud ontwikkeld.

   Je bent in staat om:

   • een helder beeld te schetsen hoe maintenance management binnen jouw eigen organisatie georganiseerd is en waar verbeteringen mogelijk zijn.
   • het onderhoud in jouw eigen organisatie dusdanig te organiseren dat de assets de gevraagde performance leveren tegen minimale kosten
   • mee te beslissen over de opzet van maintenance management in jouw eigen organisatie vanuit organisatorisch, financieel en juridisch perspectief. Je onderkent daarbij de veiligheidsaspecten en cultuur ten aanzien van onderhoud.
   • diverse onderhoudsconcepten toe te passen om de staat van onderhoud in de eigen organisatie zichtbaar te maken middels prestatie indicatoren en hieruit een meerjarenonderhoudsplan op te stellen.
   • diverse optimalisatietechnieken toe te passen om het onderhoud zonder extra kosten naar een hoger plan te tillen.

   Je hebt jezelf tot een betere professional ontwikkelt; je kent jezelf, jouw kwaliteiten en ontwikkelpunten in relatie tot jouw huidige en toekomstige werk. Je beschikt over een groot netwerk en een breed gedragsrepertoire, maakt telkens een inschatting van de meest effectieve handelswijze in diverse situaties, zet deze handelswijze daadwerkelijk in en reflecteert op de gevolgen daarvan.

   Contact

   Contact

   Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of 088-9098000.

   Programma

   De opleiding is verdeeld in 4 modules:

   • Introductie
   • Onderhoudsengineering en -technologie
   • Onderhoudslogistiek, veiligheid en gezondheid
   • Doorlopend thema

   Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

   Module 1: introductie

   Deze module geeft een introductie in maintenance management en hierin leggen we de basis voor de persoonlijke ontwikkeling die je tijdens de opleiding gaat doormaken. Inhoudelijk wordt er ingegaan op belangrijke aspecten binnen maintenance management zoals het meten van de onderhoudsprestatie en reservedelenbeheer. Daarnaast wordt uitgelegd welke onderhoudsstrategieën en –concepten er zijn en welke informatie nodig is om te bepalen hoe tegen minimale onderhoudskosten de gevraagde performance geleverd kan worden. De module wordt afgesloten door het maken van een quickscan waarin je onderzoekt en beschrijft hoe het onderhoud binnen jouw organisatie werkt.

   Module 2: onderhoudsengineering en -technologie

   In deze module komen de organisatorische, financiële en juridische aspecten van maintenance management aan bod. Daarmee krijg je inzicht hoe onderhoud in jouw organisatie gezien en bestuurd wordt. Ook wordt aandacht besteed aan inspectie-eisen en veiligheidsaspecten. We laten je het geleerde meteen in de praktijk brengen door een “foto” te maken hoe onderhoud in jouw organisatie ingebed is op de aspecten Mens en Organisatie, Besturing en Strategie en Omgeving. Ook komen de beroepscompetenties weer terug doordat je onder begeleiding gaat onderzoeken hoe jij en jouw team in de organisatie staan.

   Module 3: onderhoudslogistiek, veiligheid en gezondheid

   In deze module komen de technische aspecten van maintenance management aan bod. Welke onderhoudsconcepten bestaan er. Wat betekent RAMSSHEEP voor het verhogen van de beschikbaarheid en betrouwbaarheid en hoe maak je een FMECA om het onderhoud op een hoger plan te krijgen? Ook leggen we je uit hoe optimalisatietechnieken zoals SMED, Kaizen, TPM en OEE het onderhoud zonder extra kosten op een hoger plan kunnen tillen. En leer je hoe je investeringen onderbouwt door middel van een meerjaren onderhoudsplan (MJOP). Je programmeert variabele onderhoudsactiviteiten en/of maakt inzichtelijk wanneer een opdrachtgever bepaalde kosten mag verwachten als hij een bepaalde beschikbaarheid eist. Dit kan als basis dienen om prestatiegerichte contracten aan te gaan met serviceproviders. Het geleerde breng je in de praktijk om een eigen MJOP te ontwerpen van een asset in jouw eigen organisatie. Voor jezelf ga je onderzoeken hoe jijzelf staat ten opzichte van jouw eigen vak.

   Module 4: doorlopend thema

   In deze module komen ontwikkelingen aan bod om de sturing van onderhoud naar een hoger plan te brengen. Je leert de kansen die dit biedt voor jouw werkomgeving te herkennen. Je leert hoe door de opkomst van Industry 4.0 het onderhoud gaat veranderen. Je leert hoe productielijnen gesimuleerd kunnen worden waardoor productiefouten worden hersteld voordat men de fysieke productiemachines maakt. Door sensoren te koppelen aan deze machines en hiermee het model te voeden heeft de operator een digitaal model met daarin de actuele conditie van de productielijn waarmee hij deze productielijn kan opereren, beheren en problemen kan voorspellen. Voor jezelf ga je op zoek hoe je jezelf blijft ontwikkelen als professional.

   programma Maintenance management industrie module 1
    

   Dit zijn mensen die je zijn voorgegaan

   5
   1 review
   Download brochure Inscrijven