Skip to main content

Kom woensdag 31 januari naar de voorlichtingsbijeenkomst in Breda. Meld je hier aan!

Praktijkopleiding AA MKB

 • niveau Postbachelor
 • duur 3 jaar
 • studiebelasting 3 uur per week
 • studiekosten 11.980,-
Download brochure
Praktijkopleiding AA MKB
Iets voor jou?
 • Je bent bezig met de theorieopleiding AA of hebt deze inmiddels afgerond en je wil graag de AA-titel behalen. 
 • Je wilt graag de praktijkopleiding starten en bent (bijvoorbeeld vanuit kantoor) gekoppeld aan een stagebureau.
 • Je wilt het trainingsprogramma, de contactdagen (Overige Assurance-opdrachten) en het referaat gaan volgen. 
   

De  onderdelen van de Praktijkopleiding AA MKB (Trainingsdagen en contactdagen):
De praktijkopleiding is een accountantsopleiding die voornamelijk bestaat uit het op de werkplek uitvoeren van verplichte werkzaamheden op het gebied van assurance, samenstellen en fiscale en bedrijfseconomische advisering. Binnen het werkdomein ‘Overige Assurance-opdrachten’ voldoe je aan de eindtermen voor de overige assurance-opdrachten. Het minimum aantal uren op het werkdomein Assurance is 250 uren. Indien het minimum van 250 uren praktijkervaring gedurende de praktijkopleiding niet te realiseren is binnen je eigen werkomgeving, kun je als alternatief kiezen voor een traject waarin minimaal 150 uren worden gecombineerd met begeleidingsdagen (contactdagen). Deze contactdagen kun je bij Avans+ volgen. 

Daarnaast bestaat deze opleiding uit een trainingsprogramma welke bestaat uit communicatietrainingen en intervisie momenten.

Tevens houd je aan het eind van de Praktijkopleiding AA MKB een Referaat en wij bieden ook bijeenkomsten aan ter voorbereiding.

Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  De opleiding is bedoeld voor deelnemers die al aan een stagebureau gekoppeld zijn en het trainingsprogramma en de contactdagen (optioneel) van de praktijkopleiding willen volgen.

  Werkvorm

  Werkvorm

  De praktijkopleiding AA bestaat grotendeels uit het uitvoeren van werkzaamheden op de werkplek onder leiding van een praktijkbegeleider. Daarnaast volg je een aantal verplichte onderdelen. 

  Overige Assurance Contactdagen
  De CEA biedt de mogelijkheid om met het bijwonen van Overige Assurance contactdagen te voldoen aan de assurance-eisen. In totaal worden in 3 jaar 6 Overige Assurance-opdrachten (150 uur) onder begeleiding van een ervaren docent uitgevoerd, waarbij er sprake is van minimaal 3 soorten assurance-opdrachten. De laatste 2 opdrachten (jaar 3) zijn relatief complexe (overige) assurance-opdrachten, waarbij het gehele traject (van opdrachtaanvaarding tot nabespreking) zelfstandig moet worden uitgevoerd. De 6 opdrachten worden uitgesmeerd over 3 jaar en dit betekent 2 opdrachten per jaar, waarbij er per opdracht 2 contactdagen (voor-en nabespreking) worden georganiseerd. Tijdens de eerste contactdag wordt de deelnemer door de docent uitgenodigd om te achterhalen welke wet- en regelgeving in de concrete situatie van toepassing is. Na uitvoering van de opdracht presenteer je de resultaten.

  Trainingsprogramma: Trainingsdagen en intervisie
  De praktijkopleiding bevat 3 verplichte communicatietrainingen en 2 intervisiebijeenkomsten per jaar. Onder leiding van een ervaren trainer, die de accountancypraktijk kent, werk je in een kleine groep aan de ontwikkeling van jouw communicatie-en adviesvaardigheden. Rollenspellen met acteurs maken deel uit van de trainingen. Voorafgaand of aansluitend aan de training voer je onder leiding van de begeleider in een beperkte groep mensen het intervisiegesprek.

  Referaat
  In jaar 3 vorm je, met voor jou bekende deelnemers, een referaatgroep onder supervisie van een ervaren accountant. In maximaal 8 bijeenkomsten volg je een programma gericht op het verdedigen van je referaat.

  Wil je meer weten over het programma van deze opleiding? Vraag een brochure aan.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De gemiddelde studiebelasting is 3 uur per week exclusief bijeenkomsten.

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De totale studiekosten voor de opleiding bedragen € 11.980,-. Deze prijs is inclusief korting voor het kiezen van de gehele opleiding in plaats van onderdelen.

  Indien je zelf aan de Overige Assurance opdrachten kunt voldoen, vervallen de contactdagen en betaal je € 7.515,-.  

  Overige kosten:

  • Boeken: circa € 250,-. Deze schaf je zelf aan.
  • Leermiddelen: € 25,-.
  • Verplichte arrangementskosten: € 230-, per jaar. 

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW. Het is mogelijk om de opleiding in termijnen te betalen. Dit kan per kwartaal of per jaar met een toeslag van 5% bovenop de opleidingskosten. 

   Diploma

   Diploma

   Je ontvangt van Avans+ een bewijs van deelname na het volgen van de contactmomenten. Deze kun je in jouw ELO (Elektronische Leeromgeving) uploaden. 

   Resultaat

   Resultaat

   Na afronding van zowel de theorie- als de praktijkopleiding kun je je inschrijven bij het NBA als AA accountant.

   Contact

   Contact

   Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of 088-9098000.

   Programma

   Jaar 1: 

   •    3 trainingsdagen
   •    2 intervisie momenten
   •    Contactdagen bij 2 overige assurance opdrachten (optioneel)

   Jaar 2: 

   •    3 trainingsdagen
   •    2 intervisie momenten
   •    Contactdagen bij 2 overige assurance opdrachten (optioneel)

   Jaar 3
   •    3 Trainingsdagen
   •    Contactdagen bij 2 overige assurance opdrachten (optioneel)
   •    Referaat

   Programma Praktijkopleiding AA MKB
    
   Inspireer anderen
   en deel je ervaring!
   Schrijf een review
   Download brochure Inscrijven