Skip to main content

Kom 21 september naar de open dag in Breda of 9 oktober in Utrecht. Meld je hier aan!

The winner takes IT all: winnaar Carrière Boost rondt ICT opleiding af

  • 23 januari 2014
  • Door: Avans⁺

In 2011 bood Avans+ met de actie ‘De Carrière Boost’ veelbelovende professionals de mogelijkheid om hun ambities waar te maken. Gedreven talenten kregen de kans om plannen, ideeën en verwachtingen met betrekking tot hun carrière kenbaar te maken. Hoe en waarom zou een opleiding hen helpen om die volgende stap in hun carrière te kunnen zetten?

Door middel van een overtuigende en originele campagne konden de professionals zich plaatsen voor de finale. Uiteindelijk hebben 11 talenten de finale gehaald. Pascal Timmermans uit Oosterhout (NB) ging dankzij een uiterst originele presentatie en een aanstekelijk enthousiasme met de hoofdprijs naar huis: een opleidingscheque ter waarde van €25.000,-.

Van projectleider, IT programmamanager naar…algemeen directeur?!

Pascal is in 2011 gestart met de Master of ICT & Business Innovation (MBI) en heeft hiermee de cheque verzilverd.
November 2013. Pascal Timmermans is cum laude geslaagd voor zijn masteropleiding en draagt sinds kort de titel Master of ICT & Business Innovation. Voldoende aanleiding om eens met deze ambitieuze professional in gesprek te gaan, om terug te blikken, maar vooral ook om vooruit te kijken.

Waarom de MBI?

“Informatietechnologie is overal om ons heen te vinden, dagelijks heeft iedereen hiermee te maken. Als maatschappij kunnen we tegenwoordig zelfs niet meer zonder én in de toekomst zal informatietechnologie alleen maar nog belangrijker worden. Dit geldt zeker ook voor het bedrijfsleven. Enerzijds gaan de ontwikkelingen en innovaties op IT-gebied razendsnel en aan de andere kant worden klanten, relaties en consumenten een steeds kritischer publiek als het gaat om toegankelijke, publieksvriendelijke en persoonlijke dienstverlening. Dit dwingt organisaties om aan steeds groter wordende verwachtingen tegemoet te komen én aan de andere kant competitief te blijven. Vanuit die optiek is de juiste toepassing van informatietechnologie van fundamenteel belang voor een organisatie. Op dit gebied is een MBI’er van enorm toegevoegde waarde voor een organisatie en juist om deze reden heb ik gekozen voor de MBI bij Avans+.

In een professionele versnelling

Al voor ik winnaar van de Boost was, had ik deze opleiding in mijn vizier. Maar wanneer is het juiste moment om te starten? Zo’n opleiding kost veel tijd en geld. Geluk? Toeval? Hoe dan ook, de Boost kwam op mijn pad en ik heb mijn kans gegrepen. Dolgelukkig was ik uiteraard met deze prijs, maar het besef dat ik het nu echt waar moest maken, bekroop me wel even. Ik vond het spannend, maar heb alles gewoon op me af laten komen. Vanaf dag 1 wilde ik er 200% voor gaan en dat is me gelukt.

Het waren lange dagen, maar de tijd is voorbij gevlogen. Mede doordat je ook al tijdens de opleiding in een professionele versnelling raakt, heb je snel profijt van de opleiding in de dagelijkse praktijk. Behalve dat je kennisniveau in no time naar een ander (hoger) level stijgt, lijkt je persoonlijke ontwikkeling ook wel te excelleren. Aandacht hiervoor loopt namelijk als een rode draad door de opleiding heen. Vragen als: ‘Wie ben ik? Wat drijft mij? Waar blink ik in uit en Wat zijn mijn valkuilen?’ zijn allemaal vragen waar je niet onderuit komt. De antwoorden kunnen best confronterend zijn, maar uiteindelijk kom je er veel sterker uit. Ik kijk inmiddels veel kritischer naar mijn eigen rol en denk veel beter na over mijn eigen handelen en de invloed daarvan.

Ook de veelzijdigheid van deelnemers binnen de groep heeft bijgedragen aan het resultaat van de opleiding. Een IT manager van een groothandel of een informatiemanager van een gemeente kijkt toch weer heel anders tegen dezelfde (IT) vraagstukken aan als ik als IT programmamanager van PharmaPartners, onderdeel van Total Specific Solutions. Je leert ontzettend veel van elkaar.

Wat vooral ook geldt is dat je je kwetsbaar moet durven opstellen als je echt wilt groeien. De bevlogen docenten hebben daar een zeer belangrijke rol in gespeeld. Behalve dat ze barsten van de ervaring uit het bedrijfsleven hebben ze een enorme passie voor wat ze in hun rol als docent doen: mensen echt verder helpen in hun ontwikkeling.

Keuzes maken

Er werd mij geregeld gevraagd hoe ik de opleiding combineer met mijn werk en privéleven. Zelf vond ik het prima te doen, maar het vraagt wel focus, discipline en dwingt je tot het maken van keuzes. Als trotse vader van 2 kinderen ben ik graag thuis. De combinatie van het gezinsleven, een intensieve baan en de masteropleiding zorgt ervoor dat er weinig tijd overblijft voor andere zaken. Maar dat voelt zeker niet als een opoffering. Het is belangrijk dat voor je aan zo’n traject begint, je partner er achter staat. Je doet het namelijk ook voor een betere toekomst van je gezin. Gelukkig zat er tussen de verschillende masterclasses voldoende tijd om weer op te laden.

Vooral de eindfase vraagt om geduld van het thuisfront. Tijdens die thesisfase sta je er toch meer alleen voor dan tijdens de masterclasses. Maar hier kun je het jezelf zo moeilijk of makkelijk maken als je wilt. Ik heb de juiste personen opgezocht die me konden helpen bij het vraagstuk rondom High Performance Organisations en de invloed van IT en informatiegebruik daarop. Zo heb ik professor André de Waal, expert op het gebied van High Performance Organisaties, bij mijn afstuderen betrokken. Naar aanleiding van zijn stelling dat IT niet het verschil maakt binnen een High Performance Organisatie, ik was het daar uiteraard niet mee eens, heb ik hem benaderd. Behalve dat zijn High Performance Organisatie Center een belangrijke rol heeft gespeeld tijdens mij afstuderen heb ik er een duurzame relatie aan overgehouden. We zoeken elkaar regelmatig op en we staan zelfs op het punt om gezamenlijk artikelen te publiceren. Dat is toch prachtig!

3x Waalse Kerk

En zo is de tijd voorbij gevlogen en sta je wéér in de prachtige Waalse Kerk van Breda om een welverdiend getuigschrift in ontvangst te nemen. Ik zeg wéér omdat deze kerk maar terug blijft komen in mijn leven. Ik heb mijn vrouw ontmoet op de Hogeschool en samen hebben we hier mijn bachelordiploma in ontvangst genomen, zijn we hier getrouwd en nu…stond ik er weer. Toeval? Ik denk het niet…”.

Algemeen directeur

En dan? “Even op adem komen. Even genieten van mijn behaalde succes, zowel zakelijk als voor mij persoonlijk. Maar ondertussen gaat het werk natuurlijk gewoon door en zie ik overal om me heen uitdagingen die ik aan wil grijpen. Toen ik begon was ik projectmanager bij PharmaPartners, inmiddels ben ik IT programma manager en uiteindelijk? Een functie als algemeen directeur van een mooi Software bedrijf? Ik sluit het niet uit!”.

Ben jij net zo ambitieus als Pascal? Bekijk dan een van de bedrijfskundige masteropleidingen van Avans+. Heb je vragen of wil je meer informatie, maak dan vrijblijvend een afspraak met onze productmanager Bedrijfskundige masters Esther van Atteveld 0900 110 10 10 (lokaal tarief) of mail evanatteveld@avansplus.nl