Skip to main content

De competenties van de strategisch HR adviseur

  • 19 januari 2018
  • Door: Arno Hesselberth

Verandering is tegenwoordig een status quo in organisaties. Technologische veranderingen zijn aan de orde van de dag. Van HR worden andere competenties gevraagd. Van een faciliterende en operationele rol naar een rol met business impact. Welke competenties heeft een HR adviseur nodig om succesvol te blijven en waarde toe te voegen?

Volgens mij hebben we het dan over de strategische en conceptuele competenties die het verschil voor de HR professionals maken. Snappen waar het bedrijf heen gaat en begrijpen waar de beslissers wakker van liggen. Het steeds meer bedrijfskundiger kijken vanuit HR wordt al enige tijd door het management belangrijk gevonden. En het belang van data-analytics wordt met de dag groter. Steeds vaker word je gevraagd adviezen te onderbouwen met data. Iets wat niet tot de kernkwaliteit van een gemiddelde HR adviseur behoort. Wanneer je dus als HR-professional uit de voeten kunt met data dan heb je momenteel een plus achter je naam in de markt. Proactief handelen en (strategisch) adviseren zijn daarnaast competenties die jou als HR professional completeren.

Niet het hier en nu, maar de toekomst

Bij het vormgeven van het strategisch beleid in jouw organisatie is het van groot belang dat je inzicht hebt in de koers van de organisatie en de strategische agenda. Samen met het management zorg je er immers voor dat alle HR processen zo zijn ingericht dat deze bijdragen aan het succesvol realiseren van de strategische doelen. Je bent dus minder bezig met het hier en nu maar met de toekomst. Je bent druk in de weer met thema’s als recruitment, changemanagement, strategisch opleiden, strategisch belonen en de mate waarin de kwantitatieve als kwalitatieve personeelsbezetting is afgestemd op wat de organisatie nu en in de toekomst nodig heeft.

De taak van een strategisch HR adviseur

In mijn rol als opleidingsmanager bij Avans+ spreek ik veel HR professionals uit diverse branches en organisaties. Ook de functies die zij bekleden variëren van personeelsfunctionaris tot en met Sr. Strategisch HR Business Partner, en alles wat daar tussen zit. De rode draad in de gesprekken die ik heb is dat ze meer (HR) business partner willen worden. Vaak krijg ik terug dat zij vinden dat het hen ontbreekt aan bedrijfskundige en financiële kennis om mee te kunnen denken en echt te snappen waar hun organisatie mee bezig is, laat staan dat ze het idee hebben te kunnen sturen op wat er op de organisatie afkomt de komende jaren. Ze praten en denken nog te veel over HR instrumenten in plaats van over de koers van de organisatie, de winstbijdrage en de concurrentiepositie.

HR, pak je rol!

Laten we stoppen met de discussies over de toegevoegde waarde van en de rol van HR. Vaak gaat dit dan over het wel of niet mogen meepraten in het MT of over het feit dat je weer eens niet wordt betrokken bij organisatievraagstukken of strategische issues. HR, pak je rol en pak je verantwoordelijkheid. Hoe komt het dat we zelden iets lezen of horen over de toegevoegde waarde van legal of finance in organisaties? Zij leveren! Het gaat er dus niet om wat je functienaam op je loonstrookje is maar hoe je er invulling aan geeft. Heb het lef door je te onderscheiden van de gemiddelde HR professional en treedt samen met het management op en help de organisatie de strategie te realiseren.

Verdere verdieping als strategisch HR adviseur met Avans+

Welke competenties ga jij verder ontwikkelen in 2018? De opleiding Strategisch HR adviseur helpt je verder in je professionele ontwikkeling. In deze opleiding werk je aan de genoemde HR competenties van de toekomst. Avans+ zorgt voor een plus achter je naam. Hiermee onderscheid je je intern ten opzichte van je collega’s en extern wanneer je die onwijs gave vacature voorbij ziet komen. Ik wens je veel leerplezier in 2018.

Arno Hesselberth is opleidingsmanager HRM bij Avans+

Plaats ook een reactie

CAPTCHA
Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.