Skip to main content

Kom 21 september naar de open dag in Breda of 9 oktober in Utrecht. Meld je hier aan!

Innovatiecoach

 • niveau Postbachelor
 • duur 20 weken
 • studiebelasting 150 SBU
 • studiekosten 1.995,-
 • Bekijk alle startdata en locaties
  • 17-09-2024 Amsterdam
  • 17-09-2024 Breda
  • 17-09-2024 Deventer
  • 17-09-2024 Nijmegen
  • 17-09-2024 Online
  • 17-09-2024 Rotterdam
  • 17-09-2024 Weert
  • 19-11-2024 Amsterdam
  • 19-11-2024 Breda
  • 19-11-2024 Deventer
  • 19-11-2024 Nijmegen
  • 19-11-2024 Online
  • 19-11-2024 Rotterdam
  • 19-11-2024 Weert
Download brochure
Download brochure
opleiding innovatiecoach
Iets voor jou?
 • Je werkt al enkele jaren als leraar/docent in het po, vo, mbo of speciaal onderwijs.
 • Je loopt warm voor onderwijsvernieuwingen en innovatie.
 • Je wilt een bijdrage leveren aan de kwaliteitszorg en het schoolbeleid.
 • Je wilt collega’s ondersteunen en begeleiden in de uitvoering van hun vakmanschap in de klas.

Innovatiecoach opleiding

De opleiding tot innovatiecoach richt zich op de innovatieve rol van de leraar binnen de schoolorganisatie. Als innovatiecoach loop je warm voor onderwijsvernieuwingen en ben je naast je rol als leraar betrokken bij het initiëren en begeleiden van deze vernieuwingen. Ga jij voor innovatie in het onderwijs?

Een opleiding tot Innovatiecoach: wat is dat?

Je verbreedt je horizon van in de klas naar buiten de klas waardoor er een ander beroep op jou wordt gedaan als professional. Je maakt kennis met verschillende aspecten van verandermanagement en leert vanuit de inrichting van een veranderproces collega’s te ondersteunen en begeleiden in de uitvoering van hun vakmanschap in de klas. Aandacht voor de ontwikkeling van persoonlijk leiderschap krijgt hierin expliciet aandacht. Een ontwikkelassessment vormt dan ook de basis waarmee je richting geeft aan je ontwikkeling tijdens de opleiding.

Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  De opleiding Innovatiecoach is bedoeld voor leraren in het (speciaal) onderwijs met enkele jaren ervaring en de ambitie om binnen de schoolorganisatie een bijdrage te willen leveren aan onderwijsvernieuwingen. Dit kan in de rol als innovatiecoach of bijvoorbeeld coördinator van een specifiek vakgebied

  Werkvorm

  Werkvorm

  Avans+ werkt met ervaren docenten, die naast hun werkzaamheden voor Avans+ vaak zelf ook werkzaam zijn binnen het onderwijs in diverse functies. De opleiding is, naast relevante literatuur en theoretische achtergrond, vooral praktisch ingericht.

  Leerteams
  Naast de nieuwe kennis en begeleiding die je ontvangt vanuit de opleidingsdocent(en) is het leren van en met elkaar en de toepassing binnen de eigen organisatie een belangrijk uitgangspunt binnen de opleiding. Je werkt hiervoor in kleinere leerteams die elkaar voorzien van feedback en die samen regelmatig hun bevindingen presenteren tijdens de opleidingsbijeenkomsten. Binnen de leerteams vindt ook intervisie plaats.

  Casuïstiek vanuit jouw eigen praktijk
  Voor de contactbijeenkomsten bestudeer je zelfstandig de leerstof. Je formuleert leervragen voor deze bijeenkomsten en deelt je ervaringen en inzichten met de docent en de andere deelnemers. Je praktijkervaring en de koppeling met de theorie vormt de basis voor de discussie en interactie met elkaar. Op niveau kun je met docenten en mededeelnemers sparren over ontwikkelingen binnen je organisatie.

  Action Learning
  Een belangrijke werkvorm die hierbij wordt gebruikt is die van ‘Action learning’. Een vorm van leren waarbij een groep deelnemers van en met elkaar leert door het bespreken van urgente en belangrijke problemen. Hierbij hoort ook het ondernemen van acties, het zoeken naar nieuwe paden, risico’s nemen en experimenteren. Oftewel leren door doen en ervaren, gecombineerd met systematische reflectie gekoppeld aan de eigen prestaties op de werkvloer.

  Social learning
  Naast de contactbijeenkomsten vindt een deel van het leren ook plaats in onze digitale leeromgeving Connect+ voor ‘social learning’. Hiermee sluiten we aan bij de wensen van de lerende in de 21ste eeuw. Je voert de regie over je eigen ontwikkeltraject waarbij je 24/7 kunt leren waar, wanneer en met wie je dat wilt.

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  Deze opleiding bestaat uit 7 bijeenkomsten op dinsdag van 18.30 - 21.30 uur.

  De opleiding Innovatiecoach duurt 20 weken en heeft een studiebelasting van 150 uur. Naast de bijeenkomsten besteed je tijd aan literatuurstudie, praktijkopdrachten, intervisie en het maken van beroepsproducten.

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de opleiding Innovatiecoach zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 1.995,-.
  • Arrangementskosten: € 145,-.

  Hiervoor ontvang je voor aanvang van de opleiding een factuur.

  Dit is exclusief de kosten voor de leermiddelen. In de opleiding maken we alleen gebruik van aanbevolen literatuur.

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Verlaag je studiekosten met een subsidie of financiering

  Deelnemers aan deze opleiding kunnen in aanmerking komen voor een subsidie- of financieringsmogelijkheid, indien je aan de voorwaarden voldoet. Bekijk alle mogelijkheden en lees de voorwaarden op onze subsidie pagina.  

  Diploma

  Diploma

  Wanneer je de opleiding succesvol hebt afgerond, ontvang je het diploma Innovatiecoach.

  Vervolgopleiding

  Tevens is het mogelijk om jezelf vakdidactisch verder te ontwikkelen. Dit kan op het gebied van taaldidactiekrekendidactiekhoogbegaafdheidonderzoekend en ontwerpend leren of het jonge kind zijn. Na afronding ontvang je een postbachelor diploma gericht op het gekozen vakgebied.

  Resultaat

  Resultaat

  Na afronding ben je in staat om:

  • Zelf richting te geven aan de invulling van het werken als innovatiecoach in de schoolorganisatie waarbij aandacht is voor de persoon achter de innovatiecoach (wie ben ik), zijn visie en ambitie (wat wil ik) en zijn leiderschapsvaardigheden (hoe realiseer ik dat).
  • Een veranderproces te begeleiden en een bijdrage te leveren aan de leerprestaties van de leerlingen.
  • Collega’s te begeleiden en ondersteunen bij de uitvoering van hun vakmanschap in de klas. Hiervoor zet je fundamentele communicatie- en coachtechnieken in.

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of 088-9098000.

  Programma

  Programma

  Deze opleiding bestaat uit het volgende programma:

  • Module Verandermanagement (10 weken)
  • Module Coachen en begeleiden (10 weken)

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Module Verandermanagement (10 weken)

  Verandermanagement gaat over het doorvoeren van veranderingen in de organisatie. Dit kan specifiek gericht zijn op het doorvoeren van een verandering op het gebied van bijvoorbeeld taalonderwijs of rekenonderwijs maar ook over het doorvoeren van een verandering in de cultuur of bepaalde structuur binnen de organisatie. Kennis over visie, veranderprocessen, veranderingstheorieën, het ontwikkelen en ontwerpen van onderwijs en het leiding geven aan veranderingen zijn hierin essentieel. Tevens is een onderzoekende houding essentieel zodat gemaakte keuzes verantwoorde kunnen worden op basis van theorie en praktijk.

  Module Coachen en begeleiden (10 weken)

  Het gaat hierbij over persoonlijke groei en bewustwording. Het exploreren, ontwikkelen en toepassen van de mogelijkheden van collega’s.

  Bij de begeleiding van individuen en teams (bijvoorbeeld in een werkgroep of PLG) is het van belang dat zij gedurende een veranderproces ondersteund worden bij de uitvoering van hun vakmanschap in de klas. Hiervoor zijn effectieve inzet van communicatie- en coachtechnieken noodzakelijk waarbij geformuleerde ontwikkeldoelen van de organisatie uitgangspunt vormen.

  Programma
   
  Inspireer anderen
  en deel je ervaring!
  Schrijf een review
  Download brochure Inscrijven