Skip to main content

Technologische veranderingen: minder medewerkers, meer doorgroeimogelijkheden

  • 26 juni 2019
  • Door: Jos Helsloot

Jos Helsloot is zelfstandig HR-professional. Als HR-business-partner op operationeel en strategisch gebied zet hij zijn expertise in bij de ontwikkeling van organisaties. Om zijn kennis op dit niveau uit te breiden, besloot hij om de Masterclass strategisch en bedrijfskundig HRM van Avans+ te volgen.

Automatisering in metaalbedrijf

Eén van de belangrijkste ontwikkelingen op de arbeidsmarkt is de verregaande toepassing van technologie. “Mijn eindopdracht beschrijft de gevolgen van automatisering in een metaalbedrijf. De automatisering had directe invloed op de structuur en de functies in de organisatie. Hierdoor was onderzoek naar de gevolgen gewenst. Vanuit mijn rol als HR-professional heb ik de organisatie en personeelskant van de nieuwe structuur en functies in kaart gebracht.”

Gevolgen automatisering

“Bij deze organisatie ben ik al langer als HR-business-partner werkzaam en de wens om LEAN te gaan werken was aanwezig. Gedurende de tijd dat ik daar werkzaam ben, zijn QRM en operational excellence ingevoerd. Voor een volgende stap is scherp gekeken naar de processen in de organisatie en welke hiervan geautomatiseerd zouden kunnen worden. Dit mede vanuit de wetenschap dat arbeidskrachten in de huidige en toekomstige arbeidsmarkt schaars zijn. Door processen ingrijpend te automatiseren nam de winstgevendheid beduidend toe en verminderde het aantal fouten gedurende het proces. Met de invoering van een andere bedrijfscultuur werden nieuwe functies gecreëerd, al waren dat er minder dan het aantal functies dat verviel.”

Vergroting aantrekkelijkheid

Het gaat om ontwikkeling, concurrerend blijven en het toepassen van nieuwe technologieën.
“Belangrijk is het gegeven dat er dankzij de automatisering bespaard is op personeelskosten, maar minstens even opvallend zijn de nieuwe bedrijfscultuur en het ontstaan van nieuwe functies.”
Technologische ontwikkelingen leiden ertoe dat er minder medewerkers nodig zijn om concurrerend te zijn. Verantwoordelijkheden kunnen lager in een organisatie worden gelegd en dat heeft veel impact. “Dit vergroot de aantrekkelijkheid van het bedrijf voor nieuwe werknemers, omdat er meer doorgroeimogelijkheden ontstaan.”

Over de opleiding

Wat betreft de opleiding is Jos heel duidelijk: “De indeling van de lessen, lesstof, locatie en de urenindeling, middag en avond, waren erg prettig. De studiebelasting viel mij reuze mee en was prima te behappen. Er was een gebalanceerde mix tussen strategie en bedrijfskunde waardoor de combinatie als het ware vanzelf ontstond. Uit de studie heb ik het belang van cijfermatige onderbouwing gehaald en dit pas ik nog vaker toe dan voorheen, zodat de toegevoegde waarde van mijn advies ook in cijfers is uit te drukken.
Verder vond ik het contact met de andere deelnemers zeer inspirerend. Zeker wanneer dit ging over de dagelijkse problemen waar zij tegenaan liepen. Daarnaast waren de docenten van een uitstekend niveau en was hun inbreng, de wijze van doceren en begeleiding erg prettig.”

Plaats ook een reactie

CAPTCHA
Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.