Skip to main content

Slimme installatiedeskundigen zijn harder nodig dan ooit

  • 22 juli 2019
  • Door: Leo Labega

De één beweert dat de bouw zich in een transitie bevindt, de ander noemt het zelfs een totale disruptie. Wat het ook is, het is wel duidelijk dat er veel verandert. Heel veel. De traditionele bouwkolom is aan het omvallen of staat zelfs al op z’n kop. En wat je ook van De Bouwagenda, Het Klimaatakkoord, De Wet Kwaliteitsborging, BENG of de digitalisering van de bouw vindt, de impact is groot. Meer dan ooit is integrale samenwerking nodig om tot slimme oplossingen te komen.

Het belang van het vak installatietechniek groeit daardoor. Steeds vaker zijn de kosten voor de installaties hoger dan de bouwkundige kosten. Niet voor niets melden steeds meer deelnemers met een bouwkundige achtergrond zich aan bij de HIT-opleidingen van Avans+. Vooral op het gebied van elektrotechniek (E) zijn de komende jaren veel extra deskundigen nodig. Denk maar aan de groei van het gebruik van zonne- en windenergie.

Stijgende lijn

Verder zien we een stijgende lijn in het gebruik van domotica, beveiligingstechnieken, energie­management en redundantie. Bijvoorbeeld omdat vitale bedrijfsgegevens continu beschikbaar moeten zijn via datacenters. Daarbij zien we ook een toename van geïntegreerde systemen, zoals gebouwmanagementsystemen. Daarnaast zorgt verdere digitalisering ervoor dat het aandeel ‘E’ belangrijker wordt.

Slimme oplossingen

Het aandeel E-installaties in de bouw zit dus duidelijk in de lift en daarmee groeit ook het aantal uitdagingen bij het ontwerp. De behoefte aan integrale oplossingen vergt meer van de E-ontwerper, vooral in het voorontwerp, waarbij de conceptuele keuzes worden gemaakt. Het is dan zaak om die keuzes niet alleen op technische overwegingen te kunnen baseren, maar ook op de al genoemde wetgeving en ambities. Dat vraagt om professionals die slimme oplossingen kunnen bedenken en daarover met de opdrachtgever in gesprek kunnen gaan. Die professionals leidt Avans+ op met de postbacheloropleiding Hogere installatietechniek voor elektrotechnische installaties (HIT-E).

Unieke samenwerking

Het vak Integratie E/W is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Daarin werken deelnemers aan de specialisatie Elektrotechniek (E) samen met deelnemers aan de specialisatie Werktuigkunde (W). Zij zetten samen hun tanden in een uitdagend en complex project met grote ambities op het gebied van energiereductie, duurzaamheid en circulariteit. Daarbij staat ook de klantvraag centraal. Deze samenwerking lijkt wellicht logisch, maar is uniek in Nederland.

Breed opgeleid

Deelnemers aan de opleiding HIT-E besteden verder aandacht aan vakken die hun beroep overstijgen, zoals bouwkunde, geluid, wet- en regelgeving, cybersecurity en projectmanagement. Verder komt ook persoonlijk leiderschap aan bod. Zo zorgt de opleiding HIT-E voor breed geschoolde professionals die in staat zijn om een compleet, integraal ontwerp te realiseren. En dat is natuurlijk goed nieuws voor alle bouwprojecten die de komende jaren nog op de rol staan.

Leo Labega is opleidingsmanager bij Avans+.

Plaats ook een reactie

CAPTCHA
Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.