Skip to main content

Opleiding Leraarondersteuner nu mét een diploma

  • 21 augustus 2019
  • Door: Mieke Schipper

Leraarondersteuners hebben een belangrijke taak binnen het onderwijs. Daarom heeft Avans+ voor hen een specifieke éénjarige opleiding ontwikkeld. “Daarmee waren we 5 jaar geleden de eerste in Nederland”, vertelt Mieke Schipper, opleidingsmanager onderwijs bij Avans⁺. “Inmiddels hebben we de opleiding verder ontwikkeld en krijgen onze deelnemers ook een erkend diploma. Daarmee onderstrepen we de kwaliteit van de opleiding én onze afgestudeerden nog eens extra.”

“De vernieuwde opleiding bestaat uit 4 inhoudelijke modules en 2 workshops. Verder introduceren we de module Persoonlijke Ontwikkeling, die als een rode draad door de opleiding loopt. Daarmee leggen de deelnemers continu de koppeling tussen de inhoudelijke modules en hun persoonlijke ontwikkeling. Nieuw is ook dat er 2 verschillende opleidingen Leraarondersteuner zijn: één voor het basisonderwijs en één voor het (voortgezet) speciaal onderwijs. Het verschil zit vooral in de modules Rekenen en Taal.”

Diploma heeft meer waarde

“Tijdens de opleiding Leraarondersteuner doen de deelnemers diverse competenties op, die wij ook uitgebreid toetsen. Dat was voor ons de reden om te gaan werken met diploma’s in plaats van certificaten. Een diploma doet meer recht aan de inspanningen van onze deelnemers en heeft over het algemeen meer waarde – voor de deelnemers zelf en voor hun (toekomstige) werkgevers. Dat vergroot hun kansen op de arbeidsmarkt; een diploma benadrukt immers de goede kwaliteit van de opleiding. Aan een certificaat zijn vaak minder eisen verbonden.”

Meer voordelen

Kiezen voor Avans+ heeft nog meer voordelen. Mieke: “De afgelopen 5 jaar hebben we de opleiding in heel Nederland uitgevoerd. We hebben daardoor veel ervaring met het incompany verzorgen van deze opleiding binnen besturen. Veelal worden deze groepen dan aangevuld met open inschrijvingen. Zo leiden we veel onderwijsassistenten van een bestuur in één keer op. Mensen kunnen altijd wel terecht op een locatie bij hen in de buurt. Al meer dan 400 deelnemers hebben de opleiding afgerond. Intussen hebben we in iedere regio een vast, ervaren docententeam staan. Dankzij hun praktijkervaring sluiten onze opleidingen steeds naadloos aan op de behoeftes van leraarondersteuners en onderwijsassistenten.”

Alsnog een diploma

Tot slot is er goed nieuws voor mensen die de opleiding bij Avans+ al hebben afgerond. Mieke: “Hun certificaten blijven natuurlijk geldig. Sterker nog: we bieden hen de mogelijkheid om vanaf 2020 hun certificaten om te ruilen voor een diploma. Dat doen we tijdens een groot landelijk evenement voor leraarondersteuners dat we begin 2020 gaan organiseren. Op deze manier zorgen we dat alle mensen die de opleiding al hebben afgerond de mogelijkheid krijgen het diploma te bemachtigen. 

Reacties

Laila Andaloussi

Thu, 06/04/2020 - 15:54

Beste AVANS,

Ik heb de opleiding Leraarondersteuner al eerder bij u gedaan, maar ik kon helaas niet bij het event zijn toen je je certificaat kon omwisselen.
Komt er nog een mogelijkheid daartoe?

Ik hoor het graag.


Vriendelijke groet,
Laila Andaloussi
0646593117

Beantwoorden

Mieke

Mon, 06/08/2020 - 10:16

Beste Laila,
Inmiddels zijn alle certificaten omgeruild voor een diploma. Als je hier geen contact over hebt gehad, verzoek ik je een mail te sturen naar skempers@avansplus.nl.

Beantwoorden

Plaats ook een reactie

CAPTCHA
Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.