Skip to main content

Kom 21 september naar de open dag in Breda of 9 oktober in Utrecht. Meld je hier aan!

Onderwijs­organisatie

 • niveau Postbachelor
 • duur 10 weken
 • studiebelasting 168 SBU
 • studiekosten 3.200,-
 • Bekijk alle startdata en locaties
  • 03-09-2024 Deurne
  • 03-09-2024 Garderen
  • 03-09-2024 Ouddorp
  • 12-11-2024 Deurne
  • 12-11-2024 Garderen
  • 12-11-2024 Ouddorp
Download brochure
Download brochure
Module Onderwijsorganisatie
Iets voor jou?
 • Je werkt in het po, vo, mbo of speciaal onderwijs en hebt of ambieert een managementfunctie, zoals teamleider, locatieleider of adjunct-directeur.
 • Je wilt naast je lesgevende en/of coördinerende taken een bredere kijk op de onderwijsorganisatie, zodat je strategie kunt vertalen naar het onderwijsproces.
 • Je wilt vanuit visie en strategie leiding kunnen geven aan individuele leraren/docenten en (sub)teams in hun dagelijkse werkzaamheden binnen het onderwijs.

Wat leer je tijdens de module Onderwijsorganisatie?

De module Onderwijsorganisatie gaat over het leidinggeven aan een onderwijsorganisatie, individuele leraren en (sub)teams. Onderwerpen als organisatiecultuur, organisatiestructuur, HR-management en financieel management komen aan bod. 

Onderwijsorganisatie als onderdeel van de opleiding Schoolleider basisbekwaam

De module Onderwijsorganisatie vormt samen met de modules Teamcoaching en Transformatiemanagement de opleiding Schoolleider basisbekwaam, maar is ook als losse module te volgen. De opleiding Schoolleider basisbekwaam is volledig flexibel door jou zelf in te richten. Zo bepaal je zelf of, wanneer en hoeveel modules je achter elkaar volgt. 

Verkort of versneld de opleiding Schoolleider basisbekwaam doorlopen?

Heb jij de opleiding Teacher leader, Middenmanagement of een relevante master- of leiderschapsopleiding afgerond, neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Hierdoor bestaat de mogelijkheid om de opleiding Schoolleider basisbekwaam verkort en daardoor versneld te doorlopen. We geven je graag een persoonlijk en passend studieadvies. 

Lees meer
Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  De module Onderwijsorganisatie is bedoeld voor leraren/docenten, interne begeleiders, bouwcoördinatoren, practoren, teacher leaders, sectiehoofden, locatieleiders en teamleiders uit zowel het po, vo als mbo.

  Wat zijn de toelatingseisen?

  Om aan deze module deel te kunnen nemen, moet je voldoen aan de volgende eisen:

  • Je bent minimaal in het bezit van een hbo-bachelorsdiploma.
  • Je hebt een geschikte leer- of werkplek, waar je de theorie in de praktijk kunt brengen en opdrachten kunt uitvoeren.

  Werkvorm

  Werkvorm

  Avans+ werkt met ervaren docenten, die naast hun werkzaamheden voor Avans+ vaak zelf ook werkzaam zijn binnen het onderwijs in diverse functies. De module is, naast de relevante literatuur en theoretische achtergrond, vooral praktisch ingericht.

  Wil je meer weten over het programma van de module? Vraag een brochure aan.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  Deze module bestaat uit 2x een tweedaagse bijeenkomst inclusief overnachting van dinsdag op woensdag. Daarnaast is er ook een online begeleidingsmoment met de docent en gaan de leerteams 2 keer bij elkaar op werkbezoek.

  De module Onderwijsorganisatie bestaat uit 168 studiebelastingsuren. Dit staat gelijk aan 6 EC (1 EC = 28 SBU).

  Wil je meer weten over het programma van de module? Vraag een brochure aan.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de module zijn als volgt;

  • Opleidingskosten module Onderwijsorganisatie: € 3200,-.
  • Arrangementskosten: € 495,-.

  Hiervoor ontvang je bij aanvang van de module een factuur. Dit is exclusief de kosten voor de leermiddelen. In de opleiding maken we alleen gebruik van aanbevolen literatuur.
  Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. De arrangementskosten worden belast met 9% BTW.


  Verlaag je studiekosten met een subsidie of financiering

  Deelnemers aan deze opleiding kunnen in aanmerking komen voor een subsidie- of financieringsmogelijkheid, indien je aan de voorwaarden voldoet. Bekijk alle mogelijkheden en lees de voorwaarden op onze subsidie pagina.  

   

  Diploma

  Diploma

  Wanneer je de module succesvol hebt afgerond, ontvang je het certificaat Onderwijsorganisatie van Avans+.

  Vervolgopleidingen

  Na afronding van de module Onderwijsorganisatie kunnen de modules Transformatiemanagement en Teamcoaching gevolgd worden om zo het diploma Schoolleider basisbekwaam te behalen. Bij inschrijving voor de hele opleiding Schoolleider basisbekwaam doorloop je de modules achter elkaar. Bij inschrijving per module is het mogelijk om de modules gefaseerd te volgen en tussendoor steeds een pauze in te lassen. Wat jou het beste past.

  Registratie bij het Schoolleidersregister 
  Met het diploma Schoolleider basisbekwaam kun je je registreren als register adjunct-directeur onderwijs (RADO) bij het Schoolleidersregister PO. Werk je in het VO, dan kun je jezelf registreren in het Schoolleidersregister VO. De beroepsgroep in het MBO kent op dit moment (nog) geen register.
   

  Resultaat

  Resultaat

  Na het afronden van de module heb je meer inzicht, kennis en vaardigheden verworven om vanuit je eigen visie en de strategische doelstellingen van de organisatie leiding te geven aan het onderwijsproces. Je kunt de effectiviteit en kwaliteit van je school toetsen en adviseert waar nodig bij mogelijke verbeteringen. 

  Je stimuleert vanuit talentmanagement medewerkers om hun plaats in te nemen in de organisatie en zich in hun rol en bijdrage te verantwoorden. Je weet medewerkers te boeien en te binden ten behoeve van de onderwijskwaliteit en het sociaal welbevinden. Je geeft leiding aan de ontwikkeling van medewerkers, zowel individueel als op teamniveau en stimuleert een leven lang leren.

  Je analyseert uit de samenhang van verschillende begrotingsdocumenten of de begroting beleidsrijk of beleidsarm is begroot en aansluit bij gezamenlijk bepaald beleid. Je weet aan te geven wat binnen jouw cirkel van invloed ligt en formuleert passende interventies om gestelde doelen te bereiken. Je kunt dit onderbouwen en verantwoorden naar het team en de MR.
   

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze module? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of 088-9098000.

  Programma

  Programma

  De doorlooptijd van de module Onderwijsorganisatie is 10 weken en bestaat uit 2 tweedaagse trainingen op en dinsdag en woensdag bij een conferentieoord in het land en een online begeleidingsmoment.

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Module Onderwijsorganisatie

  De module Onderwijsorganisatie gaat over het leidinggeven aan een onderwijsorganisatie waarin thematieken als organisatiecultuur, organisatiestructuur, HR-management, financieel management en de samenwerking met directe stakeholders als ouders, de omgeving, opvang, IKC, po en/of vo centraal staan. Het programma bestaat uit 2x een tweedaagse (inclusief overnachting) en 1x een avondbijeenkomst. Daarnaast gaan de leerteams 2 keer bij elkaar op werkbezoek.
   

  Onderwijsorganisatie - ontwikkelassesment
   
  Inspireer anderen
  en deel je ervaring!
  Schrijf een review
  Download brochure Inscrijven