Skip to main content

Kom 21 september naar de open dag in Breda of 9 oktober in Utrecht. Meld je hier aan!

Leefstijl

 • niveau Postbachelor
 • duur 10 weken
 • studiebelasting 10 uur
 • studiekosten 1.675,-
 • Bekijk alle startdata en locaties
  • 03-09-2024 Breda
  • 04-09-2024 Utrecht
  • 21-11-2024 Breda
  • 10-02-2025 Utrecht
  • 06-05-2025 Breda
  • 08-05-2025 Zwolle
Download brochure
Download brochure
Module praktijkondersteuner Avans+
Iets voor jou?
 • Je wilt meer kennis over preventie en leefstijlbevordering.
 • Je wilt motiverende gespreksvoering effectief kunnen toepassen.

Meekijkdag

Heb je de ambitie om je verder te ontwikkelen binnen de huisartsenzorg en wil je eens een dagje meekijken bij de opleiding? Dan ben je van harte welkom. Lees meer en geef je op. 

Opleiding Leefstijl

Deze module belicht specifieke aspecten van het functioneren van de praktijkondersteuner of praktijkverpleegkundige bij preventie, signalering en leefstijladvisering bij chronische aandoeningen in de huisartsenpraktijk, verpleeghuispraktijk of verstandelijk gehandicaptenzorgpraktijk. 

Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  Je beschikt over hbo werk- en denkniveau en je wil in je functie van praktijkondersteuner of praktijkverpleegkundige je kennis en vaardigheden van leefstijl- en gezondheidsbevordering en motiverende gespreksvoering vergroten. Deze module is ook heel geschikt voor praktijkverpleegkundigen werkzaam in een verpleeghuis of de gehandicaptenzorg die een specialistische rol ten aanzien van preventie en leefstijlbevordering vervullen. Gedurende de module dien je een werkplek te hebben voor minimaal 8 uur per week in een huisartsenpraktijk of organisatie voor langdurige zorg.  

  Werkvorm

  Werkvorm

  Het opleidingstraject is geflexibiliseerd, je volgt de leeractiviteiten die van toepassing zijn op je eigen werkcontext en opleidingsbehoefte. 
  Het programma wordt aangeboden op basis van sociaal leren, met interactieve en praktijkgerichte, innovatieve leermiddelen en onderwijsvormen. Je werkt in leerteams aan aangeboden leeractiviteiten, deels in aanwezigheid van een docent uit de beroepspraktijk. Binnen het leerteam bespreek je opdrachten, geef je elkaar feedback en zoek je naar oplossingen voor vraagstukken die je in de praktijk tegenkomt. Je eigen praktijkervaring en die van andere deelnemers worden in het programma geïntegreerd. Het vergroten van je persoonlijke effectiviteit en het verbeteren van je communicatievaardigheden lopen als rode draad door de module. 
  De module wordt afgesloten met een eindtoets, een integrale beroepsprestatie. 

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  De bijeenkomsten vinden wekelijks in de middag en avond plaats van 14.00-21.00 uur met een pauze van 17.00-18.00. De ene week met een docent en de andere week met je leerteam. Je werkt door middel van leeractiviteiten, zowel individueel als met je leerteam, toe naar een praktijkgericht eindproduct per module (IBP). De gemiddelde studiebelasting is zo'n 10 uur per week, naast de bijeenkomsten en je stage/opleidingsplek. De startdag van je opleiding is je vaste lesdag.

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de module zijn als volgt: 

  • Opleidingskosten: € 1.675,-.
  • Arrangementkosten € 175,-.
  • Boeken circa € 100,-. Deze schaf je zelf aan.

  Na aanvang van de opleiding ontvang je een factuur. 

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Verlaag je studiekosten met een subsidie of financiering

  Deelnemers aan deze opleiding kunnen in aanmerking komen voor een subsidie- of financieringsmogelijkheid, indien je aan de voorwaarden voldoet. Bekijk alle mogelijkheden en lees de voorwaarden op onze subsidiepagina.  

  Diploma

  Diploma

  Wanneer je deze opleiding succesvol hebt afgerond, ontvang je een certificaat. 

  Vervolgopleidingen

  Resultaat

  Resultaat

  Je hebt kennis over preventie, leefstijl- en gezondheidsbevordering  en van de relevante NHG-standaarden. Je ondersteunt bij het vaststellen van gezondheidsdoelen en het realiseren van een gezonde leefstijl bij zorgvragers met chronische aandoeningen als astma/COPD, hart- en vaatziekten en bij chronische nierschade. Je bevordert een gezonde leefstijl door de zorgvrager ondersteunen en te begeleiden in zelfverantwoordelijkheid, zelfredzaamheid en zelfmanagement. Je bent in staat opgedane kennis te vertalen naar een individueel behandelplan inclusief leefstijladviezen. Je bevordert daarbij het zelfmanagement en de therapietrouw van de zorgvrager en bent in staat bent de streefdoelen te beoordelen en te evalueren. Je hanteert hierbij effectieve gespreks-, beïnvloedings- of begeleidingsmethodieken zoals motiverende gespreksvoering. 

  Contact

  Contact

  Heb je vragen over deze opleiding? Of kun je advies gebruiken bij het maken van een keuze? Neem dan vrijblijvend contact op met de afdeling voorlichting en advies via info@avansplus.nl of 088-9098000.

  Programma

  Deze module belicht specifieke aspecten van het functioneren van de praktijkondersteuner of praktijkverpleegkundige bij het voorkomen of beperken van gezondheidsschade van zorgvragers door het beïnvloeden en bevorderen van gezondheid en leefstijl  in de huisartsenpraktijk, verpleeghuispraktijk of verstandelijk gehandicaptenzorgpraktijk. Positieve gezondheid en directe patiëntenzorg staan centraal.

  • Protocollair spreekuur volgens NHG- en zorgstandaarden
  • Motiverende gespreksvoering
  • Preventie, signalering en leefstijladvisering bij chronische aandoeningen

  Wil je meer weten over het programma van de opleiding? Vraag een brochure aan.

  programma opleiding leefstijl
   
  Inspireer anderen
  en deel je ervaring!
  Schrijf een review
  Download brochure Inscrijven