Skip to main content

Postbachelor BIM-engineer: de volgende stap in de ontwikkeling van je bureau

  • 06 juli 2021
  • Door: Simon George

Bij Building Information Modeling, kortweg BIM, komt veel meer kijken dan in die drie woorden te vatten is. Simon George (44) was aangenaam verrast over de complexe materie en verhelderende lessen van de opleiding tot BIM-engineer aan Avans+. Verbaasd was hij ook. “Ik was de enige architect van mijn groep, terwijl je er zó veel wijzer van wordt. Ik kan het iedere architect aanbevelen.”

Kwaliteit en diepgang

“Ik heb architectuur gestudeerd aan de Frank Lloyd Wright School of Architecture in Amerika en daarna aan de Technische Universiteit Eindhoven. BIM is mij sindsdien steeds meer gaan interesseren en ik heb er veel over gelezen. Binnen ons bureau Nieuwe Architecten hebben wij stappen gezet in de richting van BIM en omdat het geen zin heeft het wiel opnieuw uit te vinden, ben ik de opleiding gaan doen. Ik was aangenaam verrast door de kwaliteit en de diepgang: van de opleiding zelf en van de leraren. Je treft er de top van bimmend Nederland en leert enorm veel in een jaar.”

Nieuwe manier van samenwerken

“BIM kent veel facetten en laat zich daardoor lastig uitleggen. Het gaat onder meer om de geometrische coördinatie van disciplines, informatie koppelen aan onderdelen van een ontwerp en het centrale beheer van informatie tijdens het ontwerpproces. Het is een andere manier van denken over het ontwerp, om efficiënt data te managen en de faalkosten op de bouwplaats te verlagen. Maar het is ook een nieuwe manier van samenwerken en daar valt veel winst te behalen.”

BIM opleiding ook voor architecten

Superinteressant

“Er komt gewoon ontzettend veel bij kijken en dat maakt de opleiding zo superinteressant. Hoewel ik al veel boeken over BIM had gelezen, ontbrak het mij aan overzicht. Dankzij de opleiding vielen de puzzelstukjes op hun plaats en snap ik nu voor het eerst echt wat BIM inhoudt. Vooral het learn-by-doing-aspect is heel waardevol en een mogelijkheid om werkwijzen van je eigen bureau te testen in een BIM-omgeving, zonder de druk van een projectplanning of financiën.”

Communicatiemiddel bij uitstek

“BIM is een communicatiemiddel bij uitstek. In de bouw heb je te maken met verschillende disciplines en het is zaak om al in een vroeg stadium van een project samen te werken met andere partijen uit de bouwkolom. Dankzij de digitalisering is dat nu mogelijk. Zo kun je vanaf de eerste fase van het ontwerp modellen bij elkaar zetten om te kijken of er clashes zijn en de fouten er dan al uithalen. Bij de opleiding leer je niet alleen de technische kant van BIM, maar ook het proces om de informatiestromen te beheersen en om te controleren of je datgene levert wat wordt gevraagd.”

Heel bijzondere ervaring

“In het tweede deel van de opleiding hebben we met een team van studenten in het ontwerpproces de hele lifecycle van een gebouw gebimd. Van de eerste schets tot technisch ontwerp tot facilitymanagement. Alle facetten uit de theorie breng je tijdens dit project in de praktijk, een heel bijzondere ervaring. Vooral de samenwerking in een vroeg stadium met andere disciplines uit de bouwkolom heb ik als heel waardevol ervaren.”

Blijven concurreren

“Ik hoor weleens dat mensen met BIM aan de slag willen, terwijl ze er nog te weinig kennis van hebben. Je hebt iemand nodig in je team die er heel ver in is om de volgende stap te maken en ook kennis over te dragen aan de rest van het team. De ontwikkelingen gaan enorm snel. Zelf heb ik nog net de tekentafel meegemaakt, toen kwam AutoCAD en nu is de volgende stap 3D-BIM. Als je die stap niet zet, wordt het lastig om te blijven concurreren.”

Afwachten of vooroplopen

“Je kunt afwachten welke kant het opgaat, maar je kunt ook pionieren. Mijn idee is dat je beter voorop kunt lopen, anders mis je de boot. Bij Nieuwe Architecten zijn we altijd op zoek naar de nieuwste materialen en technieken en in het ontwerpproces speelt BIM daarin een grote rol. Daar wil ik de collega’s in meekrijgen, binnen en buiten ons bureau, want het gaat zoals gezegd om de hele bouwkolom.”

Alle facetten aan de orde

“Wat ik zo goed vind aan de opleiding is dat alle facetten van BIM aan de orde komen. De IT-kant van het BIM-proces, de samenwerking, maar ook leiderschap, want goed leiderschap is nodig voor een goede samenwerking. Al die facetten maken elke les zo interessant en de opleiding zo waardevol.”

Enthousiast over de studie

“Zodra je BIM helemaal doorhebt, wil je niet meer terug naar de manier waarop je eerder hebt gewerkt. Ik heb extreem veel geleerd en ben heel enthousiast over de studie BIM-engineer bij Avans+, vandaar dat ik iedere architect kan aanraden om de opleiding te volgen. Dan kan ook jouw bureau de volgende stap in zijn ontwikkeling zetten.”

Wil je meer weten over onze Techniek & Bouw opleidingen? Bekijk dan onze opleidingspagina's, of vraag een persoonlijk adviesgesprek aan. Onze opleidingsmanagers staan voor je klaar om al jouw vragen te beantwoorden.

Plaats ook een reactie

CAPTCHA
Vink het onderstaande vakje aan om door te gaan.