Skip to main content

Oriëntatie op leiderschap

 • niveau Postbachelor
 • duur 6 dagdelen
 • studiebelasting 36 SBU
 • studiekosten 895,-
Download brochure
Oriëntatie op leiderschap
Iets voor jou?
 • Je werkt in het po, vo of speciaal (voortgezet) onderwijs en ambieert een coördinerende of leidinggevende taak/functie in het onderwijs.
 • Je weet niet of leidinggeven ook echt wel is wat jij wilt en of leidinggeven bij je past.
 • Je bent op zoek naar inspiratie en wilt meer weten over wat leidinggeven in het onderwijs inhoudt.

Waarom de Oriëntatie op leiderschap opleiding?

Ben jij leerkracht/docent en ambieer jij naast jouw lesgevende taken een coördinerende of leidinggevende taak/functie in het onderwijs. Weet jij niet echt wat je kan verwachten en wil jij inzicht krijgen in wat leidinggeven van jou vraagt, zowel op persoonlijk als professioneel vlak? Tijdens deze oriëntatie op leiderschap module nemen we jou in 6 dagdelen mee op ontdekkingsreis. We haken in op verschillende rollen en functies binnen het onderwijs, staan stil bij verschillende vormen en stijlen van leiderschap en geven je een indruk van wat je allemaal te wachten staat. Daarnaast geven een aantal gastdocenten inzicht in hun persoonlijke ontwikkeling en dagelijkse werkzaamheden vanuit de leiderschapstaken Teacher leader, intern begeleider/zorgcoördinator en teamleider/directeur. Zo kun jij een weloverwogen keuze maken over een mogelijke volgende stap in jouw onderwijscarrière. 

Vrijblijvend adviesgesprek voor de Oriëntatie op leiderschap module

Heb jij ooit al een management cursus of opleiding gevolgd, maar weet jij (nog) niet welke kant jij op wilt, neem dan gewoon eens contact met ons op en plan een adviesgesprek met één van onze opleidingsmanagers. Zij vertellen je graag meer over hun ervaringen, de mogelijkheden en kansen om eventueel door te groeien richting een meer coördinerende of (ondersteunende) leidinggevende positie in het onderwijs. 

Lees meer
Praktische informatie
  Doelgroep

  Doelgroep

  Deze oriëntatie richt zich op leerkrachten en docenten werkzaam in het po en/of vo die meer zicht willen krijgen op persoonlijk leiderschap (wie ben ik?), willen weten of leidinggeven iets is wat bij hen past (wat wil ik?) én willen weten wat ze vanuit leidinggevende perspectief tegen kunnen komen (wat is het?).

  1.    Wat is leiderschap en welke mogelijkheden zijn er?
  2.    Verandermanagement
  3.    Coachen en begeleiden
  4.    Persoonlijk leiderschap
  5.    Een kijkje in de keuken van de directeur en de intern begeleider
  6.    Een kijkje in de keuken van de teacher leader

  Ben jij met meer collega’s en/of geef je liever de voorkeur aan een incompany of oriëntatie op locatie? Dat kan! Informeer dan naar de mogelijkheden.
   

  Werkvorm

  Werkvorm

  Tijdens de eerste 4 bijeenkomsten neemt de opleidingsdocent jou mee op reis. Tijdens deze reis staan we stil bij persoonlijke drijfveren en ambities ten aanzien van leiderschap (wie ben ik?). We proberen antwoord te krijgen op de vraag waarom je leiding wilt geven en of leidinggeven ook iets is wat bij jou past (wat wil ik?). In de laatste 2 bijeenkomsten komen enkele gastsprekers aan het woord welke inzicht geven in wat je vanuit verschillende taken en functies in leidinggevend perspectief zoal tegen kan komen (wat is het?). Waar ben je mee bezig en wat komt er mogelijk op je pad? 

  Aan het eind van de oriëntatie heb je een (beter) beeld bij wat leidinggeven inhoudt, wie jij bent en of leidinggeven iets is wat bij jou past! De laatste vraag is dan: wat wordt jouw volgende stap?

  Studiebelasting

  Studiebelasting

  Tijdens deze 6 dagdelen ben je op een inspirerende locatie in Nederland. Met meer collega’s en liever een incompany of oriëntatie op locatie? Dat kan! Informeer dan naar de mogelijkheden.

  Deze oriëntatie omvat in totaal 36 studiebelastingsuren. 

  Studiekosten

  Studiekosten

  De kosten voor de Oriëntatie op leiderschap zijn als volgt:

  • Opleidingskosten: € 895,-
  • Arrangementskosten: € 60,-

  Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. Opleidingskosten zijn vrijgesteld van BTW. Alle overige kosten worden belast met 9% BTW.

  Verlaag je studiekosten met een subsidie of financiering

  Deelnemers aan deze opleiding kunnen in aanmerking komen voor een subsidie- of financieringsmogelijkheid, indien je aan de voorwaarden voldoet. Bekijk alle mogelijkheden en lees de voorwaarden op onze subsidie pagina. 

  Diploma

  Diploma

  Aan deze Oriëntatie op leiderschap is geen toetsing verbonden. Na afronding van dit traject ontvang je een bewijs van deelname van Avans+.

  Resultaat

  Resultaat

  Aan het eind van de oriëntatie heb je een beeld bij wat leidinggeven inhoudt, wie jij bent en of leidinggeven iets is wat bij jou past! De laatste vraag is dan; wat word jouw volgende stap?

  Programma

  Het oriëntatietraject richt zich op die aspecten die horen bij leiderschap, gericht op het niveau van leraren.

  Het opleidingstraject bestaat uit 6 bijeenkomsten:

  • Wat is leiderschap en welke mogelijkheden zijn er?
  • Verandermanagement 
  • Coaching en begeleiden
  • Persoonlijk leiderschap
  • Een kijkje in de keuken van de schoolleider en intern begeleider 
  • Een kijkje in de keuken van de teacher leader

  Download de leaflet van de oriëntatie voor een meer gedetailleerde uitwerking van het programma.
   

  Oriëntatie op leiderschap
   
  Inspireer anderen
  en deel je ervaring!
  Schrijf een review
  Download brochure Inscrijven